Vulkanutbrott i Mexiko fångat på webcam

Som en metafor på hur många mexikaner kanske upplever tillträdandet av USA:s nye president. Hur som helst så fick en av Mexikos 14 aktiva vulkaner, Volcán de Colima, utbrott i onsdags 18 januari kl 00:27 lokal tid.

Händelsen fångades av webbkameror och det är imponerande hur snabbt explosionen sker. Nu kom det i och för sig inte helt överraskande eftersom vulkanen har visat på en ökad aktivitet de senaste månaderna.


En plym av aska skickades upp ca 2 km i luften. I det sammanhanget får det betraktas som ett måttligt utbrott.

Kraftiga utbrott, tex Pinatubo (Filippinerna) år 1991, skickade upp aska 35 km i luften, dvs inte bara i Troposfären utan även upp i Stratosfären. Som jämförelse kan nämnas att allt vanligt väder sker i Troposfären, dvs från marken och upp till en höjd av 10-15 km. Vanlig flygtrafik färdas på ca 10 km.

Men icke desto mindre är det ett maffigt skådespel. Man kan även se blixturladdningar i plymen. Det är egentligen mindre underligt med elektriska urladdningar i vulkaniska plymer än i Cumulunibusmoln (Cb). Men en väsentlig skillnad, förutom att åskoväder är mycket vanligare, är att den optiska tätheten gör att de är svårare att se i plymer av vulkanisk aska. Blixten måste helt enkelt ske på eller nära ytan av plymen för att den skall synas.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Vulkaner är fascinerande, framförallt att vandra på. Man känner instinktivt hur liten och obetydlig man är nära en fumarol t ex. Det var längesen nu men det kryper fortfarande uppför ryggraden när jag tänker på det. Trump borde prova på det.

  Utbrottet är inte bara en metafor för Mexikaner, om Trump försöker driva igenom allt populistiskt nonsens han yttrat, så får hela världen ett.
  Karln är vetenskapsfientlig och bryter tom mot termodynamikens andra huvudsats med sina utopiska stolligheter. Det dream team han samlat runt sig, borde vara lika fossiliserade som T-Rex.

  Men likväl är han nu installerad som president i The Worlds Greatest Democracy, framröstad av ~30% av de röstberättigade i USA. Clinton fick lite mer, men det är ju så deras system fungerar, med anor från den tid då döda slavar registrerades som röstande.

  • En klimatolog på SMHI svarade att de har svårt att få färgnyanserna att räcka till, när det på en daglig karta blir upp mot 15 graders avvikelse.
   Men de skulle försöka titta på om det gick att lägga in fler isolinjer i det yttersta färgfältet så att de fick med de största avvikelserna.

 • Martin, nu är jag nyfiken på vad du egentligen tycker och tänker om det som pågår där borta. USA:s president och hans dream team av förnekare är inte direkt abstrakta längre.

  Börjar med denna:
  http://www.commondreams.org/news/2017/01/24/tsunami-outrage-vows-resistance-follow-trumps-pipeline-order
  Det Trump och hans dream team påbörjat är inte enbart ett övergrepp på vetenskap, det är ett övergrepp på hela planeten. Många har redan lagt mycket tid på att spara undan sidor och data innan hans tillträde, av rädsla för att den nya administrationen ska radera allt.
  I Columbia har de en tracker för de faktiska förändringar som görs:
  http://columbiaclimatelaw.com/resources/climate-deregulation-tracker/
  Själv har jag fimpat både twitter och WP men det går inte att missa vad som hände National Park Service nyligen:
  http://edition.cnn.com/2017/01/21/politics/trump-national-park-service-tweets/
  Någon på Badlands National Park fortsatte:
  http://www.sandiegouniontribune.com/opinion/the-conversation/sd-national-park-service-twitter-goes-rogue-tweets-about-climate-change-20170124-htmlstory.html
  Oavsett vad eller vem, att tweeta om fakta och vetenskapliga rön går inte just nu om du jobbar under Trump & Co.
  Snacka med utomstående får du inte heller:
  http://www.huffingtonpost.com/entry/trump-communication-freeze_us_58878b3ae4b0441a8f7114e2
  Men om du ändå vill det så erbjuder Washington Post denna tjänst:
  https://twitter.com/sinderbrand/status/823963818384564224

  Ur ett klimatperspektiv så känns det oerhört dystert eftersom Världen borde ha ställt sig på bromsarna och lagt i handbromsen våren 2014. I övrigt tycker jag bara det luktar riktigt jävla illa. Värre än i St Petersburg för ett par decennier sedan, en konstant frän och klibbig oljedimma i näsborrarna, som hängde kvar långt efter att jag åkte därifrån.

  • ”Egentligen tycker” 🙂
   Jag saknar ord för att beskriva vidden av hans ledarskap. Det har bara gått ett par och han har överträffat sina löften i omoraliska, föraktande och illvilliga handlingar.
   Jag undrar vad det är som driver honom. Att han är osympatisk och saknar omdöme har han ju redan visat på ett övertygande sätt, men ändå. Innan han blev vald så tänkte jag att hans publika stil kanske var accentuerad eftersom det fungerade, han vann röster på det. Men den förefaller vara genuin. Om inte annat så spelar han rollen till perfektion.
   Man kanske inte skall försöka leta efter motiv eller logiska förklaring till hans beteende.
   Men jag kan konstatera att någon annan nation måste, och kommer, att ta över ledarskapet inom ett flertal frågor där nu USA lämnar scenen genom att ramla baklänges över kanten där förnuft och anständighet blir förakt och parodi.

   • Tack för svar, tyckte bara att du varit lite lågmäld om detta, skönt att se att hakan sitter kvar! 🙂

    Det går inte att förstå en psykopat, har en bekant sedan dryga 40 år tillbaka som jag gett upp på. Egen företagare, är sig själv nog och ser bara andra som medel för att göra det han vill. Ena stunden oerhört älskvärd och klappar dig i ryggen för att i nästa, hugga dig. Sen kommer knorren, han kan tala om för dig att du inte ska ta illa upp för att han högg dig, eftersom han behövde göra det. Han, är det enda viktiga. Han är på väg mot 70 och har inga vänner kvar sedan tidigare, men det stör honom inte, det finns ju nya. Försöker man hjälpa honom slutar det alltid med samma trotsiga irriterade svar, som från en treåriing; -”jag gör som jag vill!”

    Min gissning är att även många av dem som röstat på Trump kommer bli gruvligt besvikna framöver. Nåja, han kommer inte kunna driva USA som han drivit sina företag.
    EPAs sida för klimatförändringar klarade sig med nöd och näppe:
    https://insideepa.com/daily-news/trump-epa-stand-down-now-website-climate-data-removal-plans
    Anställda hos Sunshot/EERE har blivit informerade om att hålla tyst:
    https://thinkprogress.org/social-media-fear-doe-220fa4dc9a30#.8414xs9rd

    Kom att tänka på att jag försökte spöka lite här för ett drygt år sedan:
    http://martinhedberg.se/svt-forum-sandning-om-eu-och-klimat/#comment-56311
    ”Det är snart dags för Halloween: Tänk om Donald Trump blir president i USA?”
    Spökeriet blev sant.

 • Några korta notiser kom iaf under dagen igår i Svensk media och även några korta yttranden från några klimatmedvetna Svenskar.

  Där borta är det turbulent värre.

  Själv har jag tidigare haft mycket nytta av USAs öppenhet runt vetenskap, data och modeller. Man har kunnat ta reda på det mesta, det har bara varit intresse och envishet som begränsat.

  Nåja, tala är silver och tiga är guld sägs det, lugnast hade varit att göra som De tre aporna. Problemet är att det man lärt sig runt AGW inte går att trolla bort eller ignorera, man blir påmind så fort man går ut, allt medans Världen gasar på som vanligt.