Högtryck sedan fronter och stigande temperatur

Vintern har gjort sitt återtåg i samband med att kalla nordliga vindar svept ner över Skandinavien.

Men varmare luft är inte så långt borta. Det finns det både över Atlanten, södra Europa och över Ryssland. Och i början av veckan så får vi ta del av mildluft med ursprung både i väster och söder.

Men först högtryck. Det gör att det under söndagen blir rätt så vackert väder i större delen av landet. Det gör samtidigt att luften blir mestadels klar, även om natten. Det i sin tur gör att temperaturen sjunker.

Så både under söndag och måndag blir det minusgrader nattetid och under morgon och förmiddag även i Svealand och Götaland. Det är värt att beakta om man skall resa med bil (vilket många ska) och om man inte har vinterdäck (vilket många inte har).

Under måndagen så har högtrycksryggen förskjutits in över Baltikum. I Norrland blir det fortsatt rätt så vackert väder, men över västra Götaland drar moln och fronter in med en tilltagande sydvästlig vind.

Under tisdag och onsdag fortsätter skiftet i vädret. Det blir mildare, men den milda atlantluften är också fuktig. Fronter radar upp sig på kö. I Götaland och Svealand lär nederbörden komma som regn och/men i Norrland och NV Svealand så blir det troligen som snö. Det blir även blåsigt.

Det blir som sagt var något varmare till veckan som kommer. Men vi kommer inte än upp i samma rekordvärme som vi hade i mitten/slutet av mars. Det blir något som är för åstiden mer normalt. Aprilvädret fortsätter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Tog en titt på web-kameror över Sverige idag och såg Jönköping, Norrköping, Västervik samt Visby under ett vitt täcke av snö. SMHI behagade inte visa det på sin snödjupskarta så jag tänkte att jag kunde illuminera er gott folk om detta här på denna blogg. Så onödigt!!!

  • Ja när kommer våren tillbaka?
    Ser man något slut på dom här kalla bistra veckorna?
    Snart mitten på april ju!