Nu kommer kalluften även till södra Sverige

Av Martin Hedberg

Det har ju varit ett massmedialt stort nummer av att varm luft under helgen kom upp över Götaland och delar av Svealand. Samtidigt regnade det rejält i Svealand och sydligaste Norrland och var kallt i mellersta och norra Norrland.

Det som händer på väderfronten kommande dagar är att ett högtryck förstärks över södra Skandinavien. Det får dock på onsdag ge vika något för ett rätt så intensivt lågtryck som drar in över Norrland. I samband med det så blir det både blåsigt och kallare. Kalluften kommer även att beröra södra Sverige.

Så har man inte satt på vinterdäcken ännu så kan det vara hög tid att göra det nu. Även i södra Sverige.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

19 CommentsLeave a comment

 • Äntligen! Hoppas det håller i sig länge nu!

  Martin: Det ser ut att stå sig månaden ut.

  Dvs, inte riktigt starten på vintern för merparten av landet. Men en försmak på hur starten skulle kunna bli, när den nu kommer. (Obs i västra halvan av Norra Norrland, samt i Jämtlands- och Härjedalsfjällen är det redan vinter enligt definitionen).

 • Fattar du vad du ställer till med Martin? Uppmanar folk att vallfärda till däckverkstaden, det blir ju alla på engång nu och därmed hjulkaos. Kaos på däckverkstaden kommer det stå på kvällspressens löpsedlar imorgon.

  Martin: Japp. Tänkte det var okay med ett utsmetat lågintensivt hjulkaos på däckverktstäderna i fem dagar. Hellre det än ett högintensivt hjulkaos på fredag. Inklusive halkolyckor med påföljande personliga besvär, ekonomiska kostnader samt tryck på den redan överbelastade sjukvården. 😉

  För egen del byter jag hjul själv. Gör det dock hellre när det är bra väder än om det är regn eller blötsnö

 • Hej Martin tänker inte byta till vinterdäck för en i december.Bor ju på Gotland:Så här lär det inte bli någon kyla eller snö än

 • Hej Martin tror inte mycket på att det blir kyligare nu.Det är ju bara tillfälligt kallare någon dag eller 2 sedan milt i gen

 • Usch och fy för snö och kyla!! 🙁 Längtar redan efter våren och sommaren! 😉

 • det är värmen som är tillfällig nu och inte kylan. Vi går ju mot vinter nu för tusan.Nu ska tempen stanna under 10 grader för det mesta för att det är helt normalt för sverige.Vill du ha värme så flytta till thailand.

 • ”Nu kommer kall luft även till södra Sverige”. Baaah!, precis som om det hitills skulle ha varit varmt där. Jo, snön kommer!

 • Men kalluften ser inte ut att brytas i första taget. Via Eftra.org kan man komma åt GFS långprognos, och denna talar om låg medeltemperatur i Skandinavien 23 oktober-8 november, d v s i drygt två veckor. Därmed tyder det på att det är ett blockerande högtryck, med uteslutande nordvindar under en lång, lång tid. Så vintern 2012/13 kan ha kommit för att stanna, och vi kan ha en riktig vargavinter framför oss. Någon kommentar, Martin?

 • Hej ja det har varit en knepig månad just nu men jag hoppas att snön är på väg snart! Det blir väll i November hoppas jag 🙂

  eller vad tror du?
  mvh Karin. T

 • Har dåliga erfarenheter av tidig kyla. Nån som kommer ihåg hur det var i stora delar av sverige för 20 år sedan i okt-92? Köldrekord! Sen blev det inte mycket till vinter. Det var inför mitt första vasalopp och inför skid VM i Falun så det kommer jag ihåg. Snön kom till invigningen av VM. Jag väntar gärna med kylan till slutet av november. Sen får det bli kallt.

 • Meteorologer och seismologer är ju geovetare båda två. Jag tycker att man på något sätt borde ställa upp för de fängelsedömda seismologerna i Italien:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5320281
  Risken är ju stor att forskare i alla vetenskapsområden som ska försöka göra prognoser nu kommer att knipa käft, av rädlsa för att hamna i fängelse. Så kan vi inte ha det!
  Det kanske finns namninsamlingar till stöd för de italienska seismologerna?

 • Det blir nog en grön jul för vi som bor i södra sverige .Hoppas det som man slipper o skotta snö

 • en grön jul är väl ingen jul.snarare att fira jesus födelse då.Det går fira ändå men det känns inte äkta.

 • Sedan medeltiden har vi i Sverige och många andra nationer firat jul för att minnas Jesu födelse. Men nuförtiden är Sverige så sekulariserat att kulturella eliten föredrar att vi återigen firar Vintersolståndet, och helt glömmer bort julen. Vi skulle i såfall fira vintersolståndet som i urgamla tider, d v s med råsupande, eld i kaminen i stugorna, samt hedniska traditioner.

 • Kände först medhåll med Daniel i ryggmärgen, men sedan insåg jag att fullt så enkelt är det inte. Medan dagen för Jesu korsfästelse kan kokas ihop på ett fåtal exakta datum att välja emellan p g a algoritmen för passahfesten är det knepigare med julen. Det är kallt på det judeiska höglandet på vintern, så det var knappast herdar ute på fälten. När Kyrkan blev etablerad lades firandet av Jesu födelse på samma tidpunkt som hedniska fester runt midvintersolståndet, saturnalierna i de romerska riket, julen hos germanerna och nordbor. Därför de ”hedniska” dragen i julfirandet!

 • Vad skönt att det finns några normala människor här inne.Jag hoppas också på 10 minusgrader dagtid och massor med kramsnö i backarna.Folk som inte gillar Vinter bör nog flytta till ett annat land.