Stormvindar och klass-2 varning

Av Martin Hedberg

Från att ha haft en höst med högtryck (i oktober och november), så har vi nu en höst/vinter med vandrande lågtryck.

Det är fortfarande förhållandevis milt ute. Nu skall man inte misstolka det som att det inte är vinter. Det ÄR vinter, men inte i hela Sverige. Vintern har än så länge bara kommit ner till Gästrikland, Västmanland och halva Värmland.

Och så blir det blåsigt igen. Det är utfärdat en klass-2 varning för stormvindar över Skagerrak, Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg, Halland, Skåne och västra delen av Kronobergs län. De gäller från natten mot onsdagen, men det blåser upp redan idag tisdag eftermiddag. De kraftigaste vindarna väntas dock alltså under natten mellan tisdag och onsdag.

De första kraftiga vindarna sker i samband med att en varmfront passerar nu i eftermiddag. Jag väntar att regnet och blåsten kommer in ungefär samtidigt över Göteborg, Helsingborg och Malmö idag vid 15-16-tiden.

Fronten rör sig sedan öster- och norrut under kvällen och natten. Den erbjuder regn och blötsnö över Götaland och Svealand upp till och med Västmanland. Norr därom är det tillräckligt kallt för att regninslaget skall vara mest snö och bara lite blötsnö. Det är givetvis ingen skarp linje och under kvällen och natten kommer den dessutom att variera.

Den andra (och kraftigaste) omgången med vindar kommer under natten mot onsdagen. Peak’en av vindar beräknar jag skall komma omkring klockan 04 på onsdag för Västkusten. Området med kraftiga vindar rör sig sedan österut över Götaland och Svealand. Under onsdag eftermiddag avtar vindarna även i de östra landskapen i samband med att lågtrycket rört sig in över Finland och fylls ut. Det blir dock inte vindstilla utan fortsätter att vara blåsigt.

På torsdag kommer ett nytt nederbördsområde in över Västkusten. I samband med det sjunker temperaturen ett par grader.

På fredag stabiliseras vädret i samband med en tillfällig högtrycksrygg.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg