Vinter med regn, blåst och snö…

Nu sker ett markant omslag i vädret. Detta i samband med att ett lågtryck rör sig över södra Sverige. Det har med sig regn, kraftiga vindar och efterhand snö. När det, under fredagen, drar in över Baltikum så öppnas porten för nordliga vindar att svepa ner kall luft över Sverige.

Övergången kan vara nog så dramatisk: Jag kan tänka mig att det blir problem i trafiken främst i Svealand, men även i östra Götaland då regnvatten fryser till is då temperaturen sjunker under fredagen. Samt lite besvärligt då snön försämrar sikten och bildar drivor på marken.

Egentligen är det bara vanligt vinterväder, men eftersom det knappt har varit några vinterdagar ännu i södra Sverige så är det säkert lite segt att komma in i vintergängorna. Jag vet många som har hoppats att det inte skall bli någon vinter utan att hösten i söder skulle övergå i vår. Om inte annat så finns det många växter som har räknat med det.

På temperaturkartan på klart.se (klart.se/temperatur/) så kan man se hur det successivt blir allt kallare, såväl i norr som söder.

Kölden når en peak på lördag och söndag. Därefter stiger temperaturen någon grad. Inte så att den kommer upp i de nivåer vi haft de senaste veckorna, men i alla fall något.

Nu blev det i alla fall vinter. Och som jag skrivit tidigare så innefattar det inte bara minusgrader och snö utan efterhand även sol.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

24 CommentsLeave a comment

 • Solen är mycket efterlängtad, hoppas det blir mer av den varan. Så vi får lite ljus. Vi i Sverige är verkligen inte bortskämda med sol.
  Detta vädret med regn och grått är verkligen deprimerande, det enda positiva med det är den milda temperaturen men det överväger inte solen, så ser hellre kyla och sol än milt och regnigt.

  • Det finns ingen stabil grund för dessa dagar(11-14 eller mer)rätt värdelösa kan man säga,dom har en kraftig tendens att skifta rejält efter varje körning eller dag/dygn.Men vad kan jag se så blir det lite varmare om 10 dagar,runt 1 plusgrad och regn/blötsnö om man nu tycker det är bättre.

 • Martin: ” Kölden når en peak på Lördag/ söndag” Helt säker på det? Vad jag ser blir det kallast i början på nästa vecka, Tisdag och Onsdag för större delen av landet.

 • Nu jublar många över att vintern kommer får hoppas att den blir kortvarig.Hoppas att milt i gen inkom några dagar mildare än det varit. Det får gärna bli vår nu

  • Jag tror du får packa resväskan för hemma i sverige blir det nu vinter även för skåne.Det är ju ändå det normala tillståndet denna tid på året,inte dina drömmar om sommar mitt i vintern.Glöm det om du vill bli tagen seriös på detta forum.

 • Markus: alla gillar olika! alla kan inte gilla varmt väder eller kallt för den delen.. jag gillar kallt men gillar även varmt ibland men inte alltför ofta.. att gilla snö och kyla och att erkänna det verkar ha blivit nån slags tabu eller nåt.. man kan ju inte hjälpa vad man känner//tycker

 • Åke persson: jag håller med dig! Jag brukar inte vara trött på vintern när det är snö och kyla men nu i detta trista gråa enformiga väder har jag varit tröttare än på länge ska bli skönt med lite förändring nu!

 • På vilket sätt piggar snö upp? Skottning, halkolyckor, trafikolyckor, svårt för rörelsehindrade att ta sig fram, svårt att cykla, fastfrusna lås, kommunala utgifter för snöröjning. Och högre elräkningar! Kyla och snö är fullständigt värdelöst om man inte är i fjällen på skidsemester! Hoppas det blir kortvarigt.

 • För mig finns i alla fall inget mer helande och avkopplande för själen än att vandra i en snöklädd skog och höra iskristallerna knastra under fötterna.Det ljus och luft givande intrycket slår alla tabletter och mediciner i världen.Det finns ingen bättre hälsokur än en vinterpromenad i småländska granskogen.Om ni någon gång fick uppleva det skulle ni nog inte hata vintern lika mycket.

 • Mickael: jag bara njuter av att höra din kommentar tycker exakt likadant.. jag mår som en prins när jag går i kraskande snö när det är några minus och solen skiner mot snön 🙂

 • Skåning: bara negativitet tar du upp med snön det finns många fördelar med snö det blir ljust ute och man kan göra massor med saker ute med barnen plus göra saker själv.. bygga snölykta snögubbe, åka skidor pulka åka spark åka kälke stjärtlapp barnen har inte fått ha det kul på jullovet denna ”vintern” utan snö!! Inte jag heller tack för mig!

 • Skåning: jag kan berätta för dig vad som snön piggar upp med.. det blir ljusare man blir piggare av ljuset som snön för med sig detta höstvädret som har varit nu i många månader har säkert gjort många väldigt deppiga och trötta när det bara är storm grått och regn som det är vid plusgrader på vintern

  • Jag vet inte var du bor om det blir ljusare med snö,men där jag bor blir det bara skitigt svart och geggigt när det kommer snö.Dessutom är snöröjningen urusel.Snö kan nog vara fint för dem som bor på landet och slipper saltbilen och annat elände,men för stora flertalet för snö och vinter bara problem med sig.Och depressioner.Varför säljs det annars så mycket solresor på vintrarna om inte för att folk vill bort från snö kyla och elände.Nej måtte värmen komma tillbaks snart igen.

 • Anna: Jag beundrar din hängivenhet i att få värmetrollen att förstå oss vintermänniskor. Jag har extremt svårt för värme, efter 15 plusgrader slutar jag fungera. Att jag inte tycker om att pressa på stranden, eller njuta av värmen på sommarhalvåret eller för den delen ens längta till sommaren är svårt för gemene Svensson att förstå. Det kan till och med vara provocerande för några. Jag brukar dock sällan pracka på sommarmänniskor mina känslor för sommaren. Det vore fel att hacka på dem, då de också är mina medmänniskor. Men till syvene och sist är det en accepterad kultur att älska sommaren och avsky vintern. Tycker man tvärtom är man ett ”nutcase”.

  • Jag känner nog ungefär likadant, omkring 20 grader är väl max för mig om det nu är högtryck med svaga vindar och sol.Sen blir det jobbigare att vistas ute särskilt med hög fuktighet.Jag är väl också en badkruka och ser mig hellre omkring än ligga på stranden och se glad ut.Det är som sagt skönare för oss med en kall vindstilla vinterdag omkring 5 minus eller så,gärna mer för min del.Det finns ju inget dåligt väder,bara sämre kläder.

 • Sommar och värme är underbart. Min kropp svarar sämre på kyla.
  Är landvägscyklist och cyklar hellre när det är 28-30 plus än när det är plus 14-17.
  Nu hoppas jag på mildväder igen, finns inga fördelar med kyla.

 • Älgen: tack. . Ja jag har svårt för värme över 20 plus .. efter det börjar jag må mer dåligt.. efter 25 grader stannar jag inne helst är jag ute så håller jag mig i skuggan.. håller mig nästan alltid i skuggan.. är ljuskänslig och lider av svår migrän vid ljus och värme på sommaren.. mår så dåligt av sommaren speciellt om det blir värmeböljor.. jag försöker verkligen tycka om sommaren men det är ju lättare att gilla den om det är temperaturer omkring 20-25 grader hela sommaren men det blir ju aldrig så.. det blir ju alltid mer tyvärr! Ja jag har ingen typ som jag känner som gillar vinter det känns ensamt men så är livet alla kan inte vara lika! Men jag lever verkligen i snölandskap är så vackert precis som ett fint julkort..

 • Mickael: ja 5-10 minus är lagom 🙂 gärna lite sol också under en härlig åktur på skidor eller om man drar ungarna i pulka 🙂

 • Orsakerna till att jag gillar kyla är väl att jag är så varm av mig.. kyla gör så att luften känns frisk.. man känner sig väldigt frisk och välmående! Sen är migränen bättre vid kyla sen finns det inga förbannade insekter ute som jag har så svårt för på sommaren! Augusti är avskyvärt rötmånad varmare än någonsin och massa äckliga spyflugor överallt usch! Den bästa sommarmånaden är helt klart juni tycker jag den månaden är fin inte så farligt varm samt har det inte hunnit komma så mycket insekter.. alla årstider har sin charm men jag föredrar höst och vinter så är det bara.. fördelar och nackdelar med allt..

  • alla årstider funkar för mig också, även om sommaren kan vara lite svår,antingen regnar det eller så är det värmebölja,oavsett vilket blir det jobbigt att vara ute, dom perfekta dagarna är få.Fast jag måste säga att 2013 var ett riktigt bra väderår,relativt stabil vinter,lagom varm vår och försommar,inte alltför långa värmeperioder och en lång skön brittsommar och höst men som dock slutade lite tråkigt med mulet och regn och en grön jul.Men överlag är jag rätt nöjd ändå och ser fram mot att det nuvarande normala väderläget kvarstår.

   God tjugondag knut önskar jag alla på bloggen.

 • Aw: på landet bor jag.. men jag har bott inne i en stad oxå en gång.. kan ju säga att det spelar ingen roll var jag än är.. snön är lika fin var jag än befinner mig.. att se detta ute får mig att le inombords.. här saltar dem där jag bor inte kul med snövallar men man får ta allt som det är.. jag kör barnvagn varje dag och det är mycket svårare att köra i snöblask än i hård packad snö som man kan åka spark på! Jag älskar skrapa bilrutor åt min sambo och han förstår sig inte på mig.. okej fine.. men jag är iaf mig själv 🙂 har aldrig påverkats att tycka ngt annat än jag gör även om folk tycker att jag är lustig för att jag gillar vinter mer än sommar.. man ska inte låta sig påverkas av andra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *