En synnerligen Jul

Av Martin Hedberg

En synnerligen god jul önskar jag er alla.

Idag kommer en högtrycksrygg att passera över Sverige vilket ger relativt vackert väder. Ännu på förmiddagen hänger det kvar en del tunga moln över östra Svealand och Götaland, men under eftermiddagen och kvällen har det mesta av dem dragit bort.

Det finns lite kalluft över Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och nordvästra Dalarna, men annars blev det en synnerligen mild/varm jul. Det är tom någon plusgrad i norra Lappland.

Och även om temperaturen sjunker under natten mot Juldagen (på grund av utstrålning av energi i den molnfria högtrycksryggen) så blir det ännu lite mildare/varmare i morgon Juldagen. För att inte tala om Annandag jul då vintervärmen sprider sig över stora delar av landet. Noll eller plusgrader hela vägen upp till Luleå. Ja och även i den norra delen som är kvar ovanför Luleå så blir det mildare än normalt.

Den här julen kommer vi inte bara att minnas som väldigt mild. Vi kommer även att behöva tampas med kraftiga vindar. Juldagen (söndag) blir blåsig och under Annandag jul (måndag) blir det synnerligen blåsigt.

I skenet av de två senaste jularna så kan vädret den här julen kanske tyckas besynnerligt. Men sett i skenet av globala förändringar så framstår det inte som så onormalt. Bara synnerligen annorlunda mot vår bild av hur vintrar skall vara.

God Jul,

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Hej. Det är väl för jävla trist att det är det här ”vintrarna” vi har framför oss…. jaja vi kan väl bara ”skylla” oss själva med tanka på hur vi behandlar planeten. Själv måste jag ändå se mig själv som en miljökämpe, gjorde ett test på wwf hur många jordklot det skulle behövas om alla levde som mig, och med tanke på att jag mycket ofta tar hänsyn till miljön trodde jag att det var rätt lugnt, blev dock ganska chockad när jag såg att det behövdes ca 2,3 jordklot om alla skulle kunna leva som mig.. det låter ju lovande…? Vad jag än gör sätter jag ju mina fotavtryck på den här planeten, och att flytta ut i en hydda i skogen låter inge vidare roligt =) om jag får yttra mig lite så tycker jag att flera människor borde börja ta sitt ansvar… det går inte att vara egoistiska längre! Tack i alla fall för en bra blogg, och för att du upplyser oss om hur det verkligen ser ut i dagsläget på jorden och hur allvarlig situationen kanske egentligen är.

  God jul!

 • Hej!
  Jag är inte förvånad över den milda vintern… Jag har läst i Bondepraktikan.. Har inte ni gjort det??Där står det följande: Om juledag på en söndag månd´falla, Få wi en warm vinter med alla.
  GOD JUL!

 • December har hittills bjudit på ömsom klart och kallt väder och ömsom milt och mulet väder.

  Tror du att januari kan bjuda på liknande, med både kallt soligt vinterväder, och milt disigt väder?

 • Hej Martin!

  Jag bor högt uppe på Sydsvenska höglandet. Tror du att vi får milt i början av januari. Prognoserna är ganska svängiga, visar hela tiden plusgrader, men väldigt olika gradantal mellan varje prognostisering. Vilka temperaturer tror du vi får efter nyår här i Taberg?

 • Varför fungerar växthuseffekten bara på vintern??? De senaste 20 åren har vintrarna ofta varit milda och blöta. Temperaturer på 10 grader över normal vintertemperatur tycks inte vara något ovanligt. Jag kan däremot inte minnas att somrarna de senaste 20 åren är särkilt mycket annorlunda än de var när jag var liten. Dagar med sommarteperaturer som är tio grade högre än normalt är väldigt lätt räknade! Varför fungerar växthuseffekten bara på vintern????
  Jag bor i Örnsköldsvik.

  Martin: Jordens medeltemperatur har stigit med ca 0,8 grader på 100 år. Det slår lite olika på olika platser och årstider.

  Tex var sommaren 2003 ca fem grader högre än normalt i Centraleuropa. Samtidigt hade vi i Sverige en rätt så normal sommar. I sommaren 2010 var det mycket varmt i Ryssland, 2011 inträffade det i USA.

  Liknande sker med nederbörden: På vissa platser regnar det mer än normalt (tex Pakistan 2010), på andra mindre (tex Somalia).

  Samma sak gäller med temperaturen på en och samma plats: I fjol var det en normal eller något kall vinter i Sverige, i år är den mildare än normal.

  Sommaren 2012 kan bli rekordvarm i Sverige, den kan också bli normal.

  I medeltal, när man lägger samman alla temperaturuppgifter över hela jorden och alla årstider, så blir dock resultatet varmare än normalt.

  Och detta, medeltemperaturen, fortsätter att stiga. Det gör med andra ord att sannolikheten för värme ökar, medan sannolikheterna för kyla minskar. Sannolikheterna för både torka och kraftig nederbörd ökar (men sannolikheterna för detta fördelar sig olika över jorden).

 • Vad tror du början av januari bjuder på för väder, milt eller kallt, och snö eller regn? Jag bor i Eklången i Södermanland.

 • Enligt Dansk Meteorologisk Institutt (DMI) finns det en chans att vinden blir nordvästlig över Skandinavien i slutet av januari. Är det något som du tror kan stämma?