växlande molnighet och skurar

Av Martin Hedberg

Idag onsdag blir det växlande molnighet på de flesta platser. Ett område med lokala regnskurar berör Norrland, men det drar under dagen vidare åt nordost vilket gör att det i den norra halvan av landet går från moln/regn till sol/moln.

I söder är det lite tvärtom. Det börjar med växlande molnighet/sol med lokala skurar vilket senare övergår i mer moln och en del skurar.

Nåväl, det blir i alla fall inte lika regnigt i dag i söder som det blir i morgon. Natten till torsdag kommer ett sammanhängande regnområde in över Skåne/Blekinge. Det rör sig under morgontimmarna vidare norrut och gör att man i Götaland och Svealand under torsdagen kan ställa in sig på moln och/eller regn.

Norrland, utom Gävleborg, får under torsdagen mest uppehåll och tidvis soligt.

Vi ser ett rätt så tydligt fall i temperaturerna. Inte så att det blir kallt, men snarare dagstemperaturer kring 20 än tidigare 25.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Det är ju alldeles värst vad det verkar vara dåligt väder nere i Skåne i sommar, moln, blixtar och regn mest hela tiden. Tur man inte bor där.

  I dag var det heltäckande molnighet under dagen för första gången på en vecka i Stockholm. Förmodligen har det varit sommarens finaste vecka vädermässigt här uppe (eller nere beroende på var läsaren befinner sig). Mer eller mindre klarblå himmel sju dagar i rad och VARMT. Man får tacka vädergudarna eller de fysiska lagarna/kvantfluktuationerna, beroende på vad man nu tror på och som gör en lycklig . Tack, tack!

 • Nu kl 6 i Lund så har regnområdet som skulle komma in över södra Skåne hunnit förflytta sig 10-15 mil i sidled från prognostiserad bana, så att det träffar i höjd med Varberg i stället. Är inte detta lite konstigt, Martin?

  Martin: Nej, det är inte konstigt. Men det får givetvis stora konsekvenser för de som läst en prognos bara för ”sitt” väder, inte det storskaliga.

  Men om man som du gjort ser en lite större bild så förstår man varför prognosen för en enskild plats kan går från sol till regn på en plats och tvärtom på en annan plats: Vädermodellerna har fångat att det skall bli regn i området, men inte lyckats placera var det skall ske.

 • Senaste veckan hamnade Stockholm näst sist i solligan vilket kanske inte är så ovanligt. Mer ovanligt är nog det faktum att Öland norra hamnade sist.
  Bästa semestervädret under juli hade sydvästra Sverige (skåne) http://www.svt.se/vader/manadskronikor/
  Nog för att sommaren brukar vara fin i Skåne, främst givetvis längst den långa kusten, men i år har det varit extra fint. Sol- och badväder hela juli och även fortsatt in i augusti. Nu börjar snart den period då man verkligen känner att Skåne, efter nordiska förhållanden såklart, ligger långt söderut. I sena augusti, september och ofta en bit in i oktober fortsätter det vara ett riktigt behagligt klimat, och ibland badbart, tack vare den relativa värmen från haven som omger Skåne längs den långa kustlinjen och tack vare restvärmen som fortsätter strömma upp från södra Europa, vilken ju tyvärr sällan når så långt norrut som till exempel till Stockholm. Samtidigt är det nu många som verkligen behöver regn. Skåne har haft väldigt torrt, vissa platser har i stort sett inte haft något regn alls i sommar och det har varit varning för fara för brand i skog och mark under en lång tid. Förhoppningvis får vi lite regn nu så inte grundvattennivåerna hotas. Idag uppmätte jag över 20 grader kl 6 på morgonen och kvalmigt i luften på Österlen så jag håller tummarna för lite regn.

 • @Anna

  Jag tror att Rainman flyttade till Stockholm för att hans gamla hembygd, någonstans i Skåne, av någon anledning gjorde honom olycklig, och nu tar han tillfället i akt att uttrycka alla sina negativa känslor mot Skåne här på kommentarsfältet.

 • ”Rainman säger:

  onsdag den 7 augusti 2013 klockan 20:19

  Det är ju alldeles värst vad det verkar vara dåligt väder nere i Skåne i sommar, moln, blixtar och regn mest hela tiden. Tur man inte bor där.”

  Prognoserna har visat på regn och åska mycket i Skåne sommar, men det har inte fallit mycket nederbörd. Som Anna poängterar så är det väldigt torrt. Just nu så regnar det, och åskar har det gjort med, men det är första gången sen början av juli som jag kommer ihåg att det regnat kraftigt på dagen.

  Så gillar man sol och torrt så ska man bo i Skåne denna sommar. Men som jag förstått så är det torrt uppåt också, enligt samtal med andra landsmänn som jobbar inom jordbruks-sektorn.

  MVH Henrik

 • Hej läste aftonbladet om solstorm som tydligen skulle öka klimatförändringana.Kan du Martin säga om hur mycket varmare det skulle bli på jorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *