Valborgsmässoafton förr och i år

Med denna dag firar man vårens ankomst. Det gör man med valborgsmässobål, tal och sång till våren. Vädret spelar naturligtvis en stor roll vid dessa festligheter utomhus.

Vid den här tiden i vårens mitt förekommer därför tillfälliga inslag i vårvädret av både vinter och sommar. Här är några exempel på båda under förra seklet.

Det kanske mest beryktade vädret inträffade 1929 med den så kallade Valborgsstormen. Ett oväder med blåst, regn och snö drog upp från sydväst över Götaland och Svealand under valborgsmässoafton och 1:a maj. Karlstad och Falun fick ett par decimeter snö och ett snötäcke på några centimeter lade sig också bland annat i Göteborg och Stockholm. Aprilmånaden just det året var för övrigt en av de kallaste under hela 1900-talet. Skall vi också nämna valborgsmässoafton 1979 som var särskild kall med ymniga snöfall i Värmland och snöbyar i Skåne.

Men det har också inträffat ren sommarvärme. Valborgsmässoafton 1913 noterade Ulricehamn 27,5 grader vilket är landets högsta apriltemperatur. Dagen innan hade Borås lika varmt och i Östersund hade man 21 grader.

Ett noterbart värde är också från år 1931 då Karesuando längst i norr hade 16 grader. Särskilt varma valborgsmässoaftnar var det också åren 1984 och 1987. Den 29-30 1984 hade Härnösand 22 grader och Umeå 19. Norra Sverige fick sedan en extremt varm maj. År 1987 var det 26 grader i Oskarshamn och 24 i Valla (Sörmland) och i Gävle.

/John Pohlman

Årets valborgsmässoväder präglas av ett stort, men inte så djupt, lågtryck.

Lågtrycket ligger idag ute över Atlanten, men täcker på fredagen gott och väl hela norra Europa, från Irland till Polen till Nordnorge.

Stort och inte så djupt. Det betyder gråväder, men inte så kraftiga vindar. Det kommer att regna av och till, men inte överallt. Vindarna kommer på fredag kväll att i allmänhet ligga under 5 m/s, men kan i Götaland och Svealand vara omkring 7-8 m/s.

Den fuktiga väderleken torde göra att, trots vindarna, risken för att valborgsmässoeldarna skulle sprida sig blir liten.

Skall man se vädret ur ett trevligt-att-vara-ute-på-kvällen-och-titta-på-brasa-perspektiv så är det nog lite trevligare väder i Dalsland, Värmland, Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland under fredagskvällen.

Men regnet hänger i luften och dynamiken ligger i ett lite mer kompakt regnområde som passerarar åt nordost över Götaland och Svealand under fredagskvällen. Över Norra Norrland är det lite mindre rörelse i nederbörden som faller ut som blötsnö eller regn. Dock inte lika intensivt som i söder.

Trots allt resonerande om regn (och snö) så ser det inte ut att bli så kallt. Det är först på söndagen som svalare luft drar ner över Skandinavien. Detta i samband med att lågtrycket drar bort över Kolahalvön och vi får nordliga vindar. Å andra sidan blir luften torrare i och med detta.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • 1981 var kvällen och 1:a maj ordentligt vinterlik åtminstone i Mellansverige. Snötäcke som låg kvar hela dagen t.ex. i Sala. Tog med traktorn loss flera grannar som kört fast med bilen i snön.