Regn, åska och sol

Av Martin Hedberg

Idag tisdag drar så regn in över Västkusten. Det finns celler insprängda med intensivt regn och åska. SMHI har utfärdat en klass 1 varning (den lägsta av tre) för åska och intensivt regn.

Se varningarna på http://www.klart.se/varningar/

I Östersjölandskapen och Norrland blir det sol på många platser, men det kommer även att uppträda regnskurar. Detta dels ”fristående”, dels kopplade till den front som rör sig norr- och österut över landet idag.

I morgon onsdag berör fronten med regn främst mellersta och norra Norrland, samt Östersjön och därmed även Gotland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Mycket egendomligt????? Bor strax utanför Helsingborg, det utdelas varningar för regn och åska till höger och vänster? I lördags var jag i Båstad en sväng, och till min stora glädje vräkte regnet ner, men när vi närmade oss Helsingborg var det torrt som snus igen! Så mycket regn som ni lovat de senaste dagarna stämmer ju inte, tycker så lokalt kan regnet och åskan inte komma att vi här i detta hörnet av Skåne inte får en droppe regn som så väl hade behövts! Detta är ingen tillfällighet, man kan nog kalla Helsingborg med omnejd för det solsäkraste ställen i Sverige, tyvärr!

 • Jag är ju intresserad att se på bl.a på åskans väg och omfattning på vädersajter . Det här med sannolikheten i procent ! Exempel: Askersund 3 procents sannolikhet för åska, ibland t.ex 70 procents chans. Hur kommer man fram till sådan sannolikhet i procent ?

 • Hej,
  Jag bor i Marbäck – 10 km NO Halmstad och här har inte synts till en enda blixt eller hörts något muller. Jag har en blixtvarnare och den pep några gånger i förmiddags, men de blixtarna befann sig ute på Kattegatt. Åskvädret som hade bildats vid Danmark gick över Kattegatt (under försvagning) och in över land strax norr om Halmstad. Det var ett litet åskväder – ungefär som ett värmeåskväder) och det dog ut innan det hade nått Ljungby. Är det befogat med en klass 1-varning och kalla det oväder? Trams. Yr.no hade växlande molnighet här medan SMHI hade åska. Det blev precis som Yr.no spådde. Här har inte ens kommit en droppe regn.

 • Hej Martin! Jag har en fråga!
  Idag runt klockan 12.00 i Karlstad så kom det typ världens storm som varade i 15 min, jag var ute och cyklade och blev sjö blöt! Det kom hur mycket regn som helst på jätte kort tid och det blåste. Min fråga är: vad var det för något? För jag känner folk som bor i andra delar av Karlstad och det hade inte hänt något hos dom. Var det här någon slags ministorm eller vad var det?

 • Simon: Det du upplevde var en så kallad regnskur. Regnskurar kommer ur moln, du vet sådan där fluffigt vita saker du kan se på himlen om du tittar upp och inte blundar samtidigt. När det kommer regnskurar blir de som befinner sig under molnet blöta medan de som befinner sig någon annanstans eller inomhus fortsätter vara torra. Nästa gång det kommer en regnskur kan du välja att inte vara ute och cykla.

 • Rainman: Kan du höra åska på 7 mils avstånd? Nej, trodde väl det, men det kan min åskvarnare. Tänk till lite innan du kommenterar så är du snäll.

 • Mycket märkligt! Enligt nuvarande prognosen för Lund i morgon, torsdag så ska temperaturen timme för timme från kl 12 vara: 21, 20, 23, 20, 20. Kan det verkligen stämma att det mitt på dagen skulle ske en så kraftig temperaturökning och minskning?

  Martin: Håller med om att det ser underligt ut. Jag har skickat en fråga till våra systemtekniker.

  Martin, del 2: Nu har jag fått svar, det var den mänskliga faktorn: ”…I asked meteorologists to check and adjust at SE office, I guess it will be corrected at next file update (within hour). Probably an adjustment that was supposed to raise temperature generally over the day was not interpolated to nearby hours by mistake.”

 • @Lennie

  YR.NO säger precis samma sak, men de uppger inte varför temperaturutvecklingen förefaller vara sådan, så jag personligen ger inte mycket för den prognosen. När osäkerheten ökar brukar YR.NO oftast ta fel, undantaget igår, då nästan exakt hade fångat in vädret.

 • Kostigare prognoser har jag sett, men när jag skrivit om det har Martin inte brytt sig eller ibland rentav censurerat.

  Martin: Jag svarar inte på alla frågor, dels för att jag inte hinner, dels för att det finns andra mycket kunniga läsare som också svarar på frågor. (Men då blir det som separata kommentarer, inte i fetstil efter kommentaren som här.)

  Det händer att jag låter bli att publicera vissa kommentarer. Det är ingen rättighet att få sina texter publicerade på alla forum, vare sig på DN Debatt eller här. Själva ordet ”censur” är dock inte relevant, det är bara stater och mäktiga organisationer som kan censurera, dvs hindra folk från att uttrycka sig eller kommunicera med andra. Mer om censur finner du tex på Wikipedia.

  En annan orsak till att en fråga inte blivit publicerad kan vara att den hamnat i vårt spam-filter. Det installerades efter att vi fick storleksordningen flera hundra spam om dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *