Värme, värme, normalt

Värmen håller i sig ett par dagar till. Sedan blir det åter lite mer normala maj-temperaturer.

Många gläds åt den tidiga högsommarvärmen, andra (men de är inte så många?) tycker det är lite för tidigt. Jag undrar hur naturen, växter och djur, reagerar.

Hur som helst så är det i Götaland, Svealand och södra Norrland just nu ca 10 grader över det normala för årstiden. Det är ”Ryssvärmen” som gör sig gällande. Den finns kvar över helgen och lite till.

Men det är inte bara värme. Det kommer även att regna av och till. Och som sig bör med mycket energi i luften så kan det, när det väl kommer regn, bli rikligt.

Från och med tisdag nästa vecka är det lite mer normala temperaturer.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Ja intressant väderutveckling. Kollade Klart.se i morse. Skulle komma en rejäl intensiv rotblöta vid Öresundskusten där jag bor med början Lördag morgon – 30 mm. Koll igen nu på eftermiddagen och ny prognos 4.3 mm. Förstår att frontnederbörd med inslag av åska kan innebära problem att prognostisera då det är frågan om små ettriga åskceller. Men ändå – lite väl stor revidering av prognosen. Återstår bara att vänta och se om man vaknar till blixt och dunder på Lördag morgon.

 • Här i N Bohuslän har det varit maxat väder idag, 28.1 gr visar båda mina termometrar som max. Helt underbart, förutom att jag var tvungen att klippa två gräsmattor.
  Hur varmt har det varit hos er?

  • I Järfälla, en bit utanför Stockholm var det 27,8 grader iaf enligt min termometer. Helt underbart!

 • Tropisk värme verkar det vara på natten oxå.. hur vanligt är det i maj framförallt? Jag tycker inte om detta iaf.. jag gillar normala temperaturer inte varken extrem kyla eller tropisk värme. Om det är 20 grader i maj kl 8 på morgonen.. hur ska det då bli i juli eller augusti? Är oroad.. över klimatet o att inte få sova på nätterna.. 🙁

  • Kan varmt rekommendera en luftkonditionering om man inte kan sova på natten för värmens skull. Installerade en själv för 5 år sedan och det är skönt.

 • Är i trädgårdsunderhåll branchen, har bara en kommentar. Ingenting vädermässigt kan längre förvåna mig. 2014, har hittills varit det värsta vädermässigt jag upplevt. 2012 var värsta året jag upplevt dittills så det kommer med tätare intervall.

  • 1987 och 1998 är det värsta jag upplevt. Fy vilket evigt pissande uppifrån. 1998 var regnigare, men jag upplevde att 1987 var sämre.

 • Underligt att alla ”måste” tycka det är ”underbart” med 27 – 28 gradig värme. De flesta verkar ha det ganska jobbigt då. Men det är tabu mer eller mindre att inte tycka om extremvärme. Själv fasar jag inför sommaren och längtar till första snöfallet och den friska klara luften. Fästingfritt, inga skyfall, Ingen värmehuvudvärk, mindre antal hyperaktiva människor, fryser jag tar jag på mig lite mer kläder. Lugnet som vintern medför är underbar. Sommaren är en hypad lidelse de flesta innerst inne inte är så glada i men något man ”skall” gilla och säger man något annat är man konstig.

 • Kan inte annat än hålla med dig jake! Men låt ingen ta ifrån dig det du gillar mest! Alla är vi olika och man måste inte alls tycka samma! Var dig själv. För det finns ingen som kan vara du! 🙂 men jag förstår din tanke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *