Kraftigt omslag i vädret

Vädret torsdag-söndag

Mellan torsdag och fredag kommer det att bli ett kraftigt omslag i vädret. Från att det nu under morgontimmarna är mellan 20 och 30 minusgrader i stora delar av Norrland och västra Svealand, så kommer det till fredag morgon/förmiddag att slå om och bli ett par plusgrader!

Vädret torsdag-söndagDet här kommer att ställa till med en del besvär med frost som lägger sig på vägar, trottoarer och andra kalla ytor. Den varmare luften innehåller mer fukt än vad den kan bära när den kommer i närheten, och kyls, av marken som ännu är kall. Resultatet blir vatten i fast form, is på alla kalla ytor.

En annan sak som sker är att det blir blåsigt. Dels under torsdag eftermiddag med 15-20 m/s och snödrev i fjällen, dels i helgen när ett lågtryck passerar. Det ser ut att bli som kraftigast natten mellan lördag och söndag.

Därefter breder kallare luft ut sig igen och temperaturerna sjunker till för årstiden mer normala.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Nu är väl norrlänningar av tuffare virke än veka sörleingar, men träden gillar inte så här snabba temperaturändringar. På vissa håll kan det bli tjälsprängningar.

 • Vad menar du med att temperaturen sjunker till mer normala efter mildvädret på lördag? I alla fall i södra Sverige ser det milda vädret att dominera nästa vecka med dagstemperaturer kring 5-6 plusgrader. Det måst väl vara rätt mycket varmare än normalt så här års?

 • Hej Martin nu är väll vintern över för oss i södrasverige så våren kan komma nu hoppas på vår nästa vecka

 • Ja, det ser ut att bli lite kyligare igen på Söndag.
  Men det tycks bara vara tillfälligt för redan från Måndag och framåt några dagar visar ni 6+ här i Sundsvall. Det ser även ut som den varma luften håller i sig efter det.

  • ”Varma luften” ? Vilken varm luft? Ordet milt kanske men vad jag kan se är luften relativt normal som väntas nästa vecka, och minusgraderna nattetid består i större delen av landet pga klart väder ( undantaget Skåne, Halland och södra Småland så snön kommer ligga kvar

 • Hej Martin,

  Få se nu.Är du anställd av Klart.se eller är du ett inhyrd affischnamn som gör egna prognoser vid sidan av ? Ingenting av det du säger i dagens spalt återges i Klart.se egna prognoser, som kan tilläggas är bland de mest opålitliga man kan hitta på nätet.

  • Hej.
   Jag, respektive John Pohlman vid starten, fungerar rätt mycket som affischnamn för sajten.

   Prognoserna som jag lägger upp här på bloggen står jag för själv. När jag gör dem så gör jag en analys av läget från flera olika källor och modeller.

   Prognoserna som presenteras på klart.se produceras av Foreca. De håller överlag en bra kvalitet. Däremot är jag kritisk till att man (klart.se) publicerar så långa prognoser samt med en sådan detaljrikedom att de ser mer exakta ut än vad de egentligen kan stå för.

 • Medeltemperatur för Januari 2015 här hemma på min lilla del av klotet i södra Sverige var högre än Januari 2014. Lite märkligt eftersom känslan varit att det var kallare i år än ifjol.
  Februari har fortfarande chansen att bli kallare än i fjol men inte blir det några köldrekord och vintern är på upphällningen.

  I landet så ha SMHI uppdaterat sin lilla graf med det preliminära värdet för 2014.
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.84026.1421854216!/image/temp_ar_tom_2014_prel.png_gen/derivatives/Original_1004px/temp_ar_tom_2014_prel.png

  På klotet som helhet så är alltid satellitmätningarna först ut och nu visar UAH på en såpass hög avvikelse som 0,36°C för Januari. Men det bör tas med en nypa salt.
  http://vortex.nsstc.uah.edu/data/msu/t2lt/uahncdc_lt_5.6.txt

  • Om vi matchar 2015 mot rekordåret 2014 månad för månad, så indikerar UAH att januari i år är 0,06 grader varmare. Weatherbells globala reanalys NCEP CFSv2 säger att januari är 0,05 grader varmare.
   Februari 2014 var en riktigt kall månad. Weatherbell indikerar att februari hittills i år, med ganska ordinära temperaturer, är 0,15 grader varmare än förra året.
   Otålig som jag är räcker det inte att följa Weatherbell i realtid (uppdaterar var sjätte timme) så jag blickar in i framtiden med hjälp av: http://cci-reanalyzer.org/Forecasts/ -global temperaturanomali
   Det ser ut att bli riktigt varmt globalt sett runt 11:e februari… Väntar med spänning på om spådomen håller. To be continued….. 🙂

   • Olle R, ett förtydligande bara, första stycket gällde temperaturen på min bakgård.
    Temperaturerna i centrala Stilla Havet (Nino 4) har hållt sig högre än man kunde förvänta, i de östra delarna har de sjunkit som förväntat (Nino 1,2,3). Fram mot den 11:e kan det nog bli som du skriver, men sedan ser det mer ut som det går mot en kortvarig global nedkylning globalt.
    Climate Reanalyzer är bra men påverkar mitt tålamod med att animationerna är aningen för tunga och långsamma. Kyle MacRitchie’s stil på animationer gillar jag.
    http://www.atmos.albany.edu/student/macritch/showmastercfs.php

    Apropå förra årets Februari (globalt) så kom jag att tänka på en kommentar där jag rangordnade månaderna enligt giss.
    http://martinhedberg.se/kittlande-konspirationer-om-manen-och-klimatet/#comment-25837
    Den typen av kommentarer är inte populära hos alla. Men det ÄR faktiskt mer sannolikt att Reinfeldt är en utomjording, än att vi själva med våra utsläpp av växthusgaser inte alls har någon påverkan. 🙂

   • Uppföljning: Trots sin seghet har CCI levererat en korrekt global prognos, åtminstone enligt Weatherbells globala reanalys: http://models.weatherbell.com/temperature.php
    Nu den 11:e februari har nått en riktig topp, faktiskt den högsta på åtminstone två år. Februari så här långt är nu varmare än januari i medeltal. Man kan se rejäla ”värmeböljor” på norra halvklotet, inte bara hos oss och bortöver Asien, i västra USA verkar det vara ganska svettigt för årstiden. Lyser inte solen från en klarblå himmel på alpina skid-VM?
    Enligt CCIs globala 7-dagarsprognos ska temperaturen hålla sig på höga nivåer ett par dagar och sedan sjunka något, ner 0,3 grader mot slutet.

    Trötter, du har ju förutspått en global temperaturnedgång framöver (mini-la Nina?) men det känns som den aldrig kommer. Ungefär som här hemma, alla säger att det ska bli kallt, men kylan kommer aldrig. Det blir mildare än prognoserna hela tiden…

    Vi får se hur 2015 utvecklar sig. Jag är lite nyfiken på om Metoffice prickar rätt i sin globala prognos för 2015, med 0,64 grader och rekord. De hade ju rätt på hundradelen när de gjorde prognosen 0,57 grader för 2014 för drygt ett år sedan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *