Värme på väg!

Av Martin Hedberg

Lite svalare luft har nu dragit in över Skandinavien. Under fredag och lördag så passerar kompaktare moln och något regn landet. Södra Norrland berörs på fredag kväll. Norra Norrland på lördag. Även Götaland och Svealand på lördag.

Men under fredag-lördag-söndag så stiger också temperaturen så sakteliga. Det blir inte så blåsigt heller, i alla fall efter fredag eftermiddag.

Under måndag-tisdag-onsdag i nästa vecka så blir det ytterligare någon grad varmare. Det gäller hela landet, från Norrbotten till Skåne. Detta kommer att upplevas som ”sommarväder” på en del platser. Tänk eftermiddagstemperaturer på omkring 15 grader +/- ett par grader.

Den 9-10:e maj (torsdag-fredag nästa vecka) faller temperaturen tillbaka något, men hamnar i alla fall högre än den är just nu.

Det går fort nu. För bara ett par veckor sedan kunde man vistas på ånga isar. Nu är det öppet vatten eller i alla fall inte helt riskfritt att gå ut på isar som fortfarande ligger.

Våren avancerar och sommaren kommer hack-i-häl.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • @Jesper
  Sommaren kommer normalt till Jönköping runt Juni, då första sommarmånaden kommer. Sen har det varit varmare än normalt senaste 50 åren, sommaren har då kommit runt 9:e Maj, men det är en annan femma. Men vädret har börjat normaliseras de senaste åren, så i år kommer nog sommaren som den ska runt 1:a Juni. Tills dess, ha det så trevligt i regnet och kylan!

 • @Lennie
  Du är Martin Hedberg! Ingen annan på Jorden skulle säga: ”Tills dess, ha det så trevligt i regnet och kylan!”. Namnbyten är kul!

  Martin: Jag skulle inte säga ”Tills dess…”

 • Våren har varit kall och ganska solig. Vilket gör att det är ovanligt lite blommor ute just nu. Tråkigt!
  Hoppas på en varm, lagom mycket nederbörd så att växter och blommor mår bra, och solig sommar. Men det är väl för mycket begärt!

 • Äntligen! värmen kommer…
  Låt det nu få bli så resten av våren och sommaren så att det inte bara består i några dagar och sen kommer åter lågtrycken tillbaka, tänk om vi kunde få en riktigt kanonsommar som vi kommer att minnas tillbaka länge på.
  Blir det nu åter igen en regnig sommar så blir jag riktigt, riktigt grinig jag menar verkligen riktigt GRINIG…..

  Kram på er!

 • Gud vad jag älskar att läsa din väder blogg. Allt du skriver stämmer så väl, det är här jag kommer kolla upp vädret framöver, utan nån tvekan!

 • @Eva-Lena

  Dessvärre ser värmen inte ut att bli någon långliggare. Måndag-onsdag blir varma, men därefter ser det ut att bli 10-15 grader och rätt så stora regnmängder, till följd av att vinden blir sydvästlig och antagligen för in nederbördsområden in över landet.

 • Grönskan är nästan 1 månad försenad i år, enligt SLU.
  Och den gångna natten var det till exempel -4 grader i Jönköping. Får se om två-tre dagars värme sätter fart på det hela. Sen blir det säkert schweinekalt igen…

 • Hej Martin.
  Det är väl trevligt att det ska bli varmare (hoppas det blir så). Men utan att för den skull vara en glädjedödare så är det inte bra med för höga temperaturer alla redan, vi behöver en hel del regn men visst värme är underbart.Bara det inte blir dåligt i sommar sen så får det gärna vara vsrmt hur länge som helst.Heja Sommaren!!!!!

 • Hej.
  Visst är det väl mer blåsigt numera? Tycker det har blivit så sista åren. Väldigt sällan det är vindstilla dagar. Jag bor mitt i Dalarna med mycket skog överalllt, och jag och många andra tycker vi har fått blåsigare. Inbillar vi oss eller?

 • Med värme och sol kommer lycka och kjol,
  gissa ni vem det är som försöker vara cool,
  och som när värmen kommer gärna ta ett dopp
  i någon pool.

  desto mer man klagar desto snabbare kommer värmen.
  tror det stämmer alldrig provat.

 • En snabb fråga, varför blir det inte lika varmt vid ost kusten kalmar, det är ju syoliga vindar inte ostliga?

 • Obs!!!! Glöm inte att ta in tvätten nu när det blir så varmt,den kan brinna upp!!