Vädret i Valborg och våndan med långa prognoser

Av Martin Hedberg

När jag utbildade mig till meteorolog så blev vi ibland testade av äldre kollegor som agerade kunder och ställde kniviga frågor om kommande väder. Vi hade olika hjälpmedel, informationsunderlag och metoder att göra prognoser. Vid ett tillfälle kunde vi, med hjälp av resultaten från avancerade datormodeller, svara på de mest detaljerade frågorna om vädret flera dygn i förväg.

När vi sedan följde upp hur våra prognoser hade slagit in så var resultatet rätt så nedslående. Trots alla fina datorer och all snygg grafik så kunde det regna när vi hade sagt molnfritt, vindriktningar kunde vara 180 grader fel och temperaturer missa med tio grader.

Vi trodde att övningen gick ut på att lära oss formulera vädret i ord, men den gick ut på att förstå hur man skall hantera de osäkerheter som oundvikligen uppkommer vid långa prognoser. Bäst resultat fick vi när vi hade rätt så grovkornig information med bra bakgrundsdata, typ svart/vita småkartor som skickats med fax från ECMWF.

För en dryg vecka sedan fick jag frågan av en journalist vad det skulle bli för väder på Valborg. Jag försökte förklara för henne att det tex i Stockholm på dagen kunde slå mellan +7 och +16 grader och att det kanske skulle regna, eller vara uppehåll.

Hon tyckte att det var ett stort spann och ställde samma fråga på flera olika sätt. Jag matchade henne och svarade samma sak -på olika sätt, tex att det mest troliga var att det skulle bli drygt tio grader +/- 5 grader och att jag inte skulle utesluta regn eller tom snö.

Hon blev inte riktigt nöjd med det svaret heller och frågade då istället vart man skulle resa i Sverige för att få det bästa vädret. Jag svarade att jag inte trodde det skulle bli så dåligt någonstans att man skulle behöva åka därifrån. (Tycker ni att mitt svar var offensivt så beakta då att frågan var väldigt subjektiv: Till att börja med så behöver vi definiera vad ”bästa vädret” betyder.)

Varför gjorde jag då detta? Jo för att jag ville undvika löpsedlar och rubriker av typen: ”Meteorologen lovar sol på Valborg” eller ”Bästa vädret i Östersund, regn i Stockholm”.

Vad jag lärde mig genom övningen på F5 i Ljungbyhed 1988-89 var att man inte skall övertolka den detaljerade informationen man får från datormodeller. Det går att göra prognoser för vädret ett halvår i förväg med massor av detaljer. Men det kommer inte att återspegla den verkliga vädret. Ju längre prognoser man gör, desto mer översiktlig måste man vara för att fånga den verkliga väderutvecklingen. Det gäller både den dynamiska utvecklingen och tajmingen av olika händelser.

Hur blir det då över Valborg? Ne har jag redan skrivit så mycket text att det inte riktigt finns utrymme kvar för prognosen… Men lite översiktligt: Det kommer tidvis att regna från regnskurar. I västra Norrland är det så kallt att det istället tidvis förekommer snöfall. I Götaland och Svealand blir det omkring tio grader, medan södra och norra Norrland får två till sex plusgrader.

Till kvällen växer en svag högtrycksrygg in och stabiliserar vädret i stora delar av landet. Det ger efterhand mestadels uppehåll. Vid midnatt har temperaturen sjunkit med fem till sju grader jämfört med mitt på dagen.

Högtrycket, med ursprung över Storbritannien, växer sig under onsdagen starkare vilket gör att vi då får mestadels klart och soligt väder med svaga vindar och något högre temperaturer än under tisdagen.

Ha en trevlig Valborg!

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Brrr 8 grader

  Kallaste April på 25år enl. DMI i skåne

  Ingen rejäl värme heller på G, det snorkalla havet håller tempen i schack.

  tur att man ska resa söderut i sommar, tror det blir en blåsig/kall sommar som förra året.

  /J

 • Martin har mina djupaste professionella sympatier, framförallt för att han inte föll för frestelsen ”det är bättre att du som är expert gissar än att jag gör det”. Ingen ska gissa.

  I osäkra lägen är det bättre att ta tjuren vid hornen och medge att man inte vet exakt. Det var ledmotivet i mitt föredrag i London nyligen

  http://www.rmets.org/events/should-weather-and-climate-prediction-models-be-deterministic-or-stochastic/uncertainty

  där jag i siffror och exempel visade att det till och med, i yttersta nödfall, är bättre att avstå från att utfärda en prognos än att skenbart självsäkert utfärda en som inget annat är än en ren gissning.

  Till sist undrar jag hur det kommer sig att journalister och delar av allmänheten ens pressar oss meteorologer om det exakta vädret en vecka framåt. De borde ha lärt sig vid det här laget att det är f-b svårt att göra prognoser och att de inte ens ett dygn framåt slår in 100%.

 • @Jeppe

  Enligt YR.NO blir det 17-19 grader åtminstone i inre Skåne i slutet av nästa vecka. Men det kanske inte gäller Malmö.

 • P.S

  Förra året beklagade sig alla över hur kall och jävlig april var, och i år nästan lovordar man fjolårets aprilväder.

 • Tack Martin för den här intressanta verklighetsbeskrivningen! Det hela gör ju en nyfiken på VARFÖR det är så svårt att göra väderprognoser och varför svårigheterna ökar närmast exponentiellt ju längre prognosen är. Vad, mera precist, i atmosfären, på land, till havs etc är det som är så obestämbart och nyckfullt? Och är det så nyckfullt och oförutsägbart att inga tekniska hjälpmedel i världen någonsin kommer att kunna hjälpa oss att mera säker förutsäga vädret?

 • Gustaf: Att göra väderprognoser är jämförbart med att spela biljard – eller snarare snooker – med målsättningen att med den vita bollen beröra alla andra kulor.

  Det är ingen större konst med den första, svårare med den andra och sedan blir det riktigt knepigt. Det skulle därvid krävas en dator för att för längre framförhållning också kunna ta hänsyn till att de kulor man redan träffat givit sig ut på egna expeditioner och kanske rubbat positionerna hos de ännu av den vita bollen ännu icke berörda kulor.

 • Gustaf: därför att det blir mer och mer variabler med tiden fattar du väl. så länge vi inte skaffar nåt ”weather modification centre” och styr över vårat egna väder så..

 • Hej Martin
  Undrar vad du har för synpunkter om den kommande ”istiden” som några ryska vetenskapsmän har siat om. Det handlar visst om att solens aktivitet minskar vart 200-e år..
  Tack för en intressant blogg / Bill

 • Martin, jag undrar hur stor inverkan den kalla sena våren har på t.ex. badtemperaturerna i midsommar, dvs hur är väderdynamiken? Kommer det vara kallt i midsommarvattnet pga den sena våren eller räcker det med två veckors normalväder t.ex. för att vara på normalförhållanden t.ex.?

 • Här i Falkenberg har vi enligt mina anteckningar inte haft en så kall april sen 1986 då medeltemp +4.4 i år + 4,8.Vi hoppas på bättring!

 • Bengt, du är nog inte någon vinterbadare ? 🙂

  Så länge jag minns har alltid den första värmeböljan här på Västkusten inträffat någon gång under Maj. Det vill säga att det blir dagar då man kan klä av sig ordentligt och njuta av värmen, med temperatur kanske uppemot nära 20 plusgrader. Så hände också förra året, men efter den värmeböljan som var några dagar i Maj förra året blev det sedan kyligt och kallt och regn varje dag hela sommaren ända fram tills månadskiftet Juli/Augusti då det två hela dagar blev solsken och temperatur nära 20 plusgrader och efter det var värmen slut. Om man skall tro SMHI’s prognos så kan temperaturen kanske komma upp till 10 grader någon dag inom de närmaste 10 dagarna. Kanske uteblir värmen helt i Maj i år. Om det blir så, så blir det första gången jag minns. Regnandet borde börja ta vid snart också om det skall bli som förra året.

 • Solen lyser idag där jag bor! Men det blåser bra ! Tänk ” vad gnällandet ökat ” om inte solen lyst! Heder åt Martins sätt att hantera journalister som är ute ” efter braskande rubriker ” !!!