Snart kommer våren -njut av vintern!

Tycker ni att det går fort? Ena bloggen heter ”Snart är vårvintern här”. Nästa heter ”Snart kommer våren”. Nej, så fort går det inte. Men vi bor i ett avlångt land med många olika klimatzoner. Det är ofta flera årstider som pågår parallellt. Det kan vara sommar i Skåne och vinter i Norrbotten. Samt däremellan höst eller vår. I alla fall tre årstider samtidigt. (Skulle det kunna vara fyra?)

Det som händer med vädret kommande dagar är att det ryska högtrycket börjar brytas ned. Det blir allt svagare här i väster vilket öppnar för västliga vindar med mild Atlantluft att bryta igenom.

Då stiger temperaturen.

Vintern hittills präglades av en lång period med milt och blåsigt väder, från november till slutet av januari. Därefter följde knappt två veckor med riktigt kallt väder.

Och vad händer nu? Jo, som jag sade till Aftonbladet tidigare i dag så ser temperaturerna att bli i stort sett normala, eller möjligen någon grad utöver det.

Och med tanke på när våren statistiskt sett brukar ankomma så borde den alltså vara i antågande om sisodär två-tre veckor längs med Skånekusten.

Men resten av landet får vänta allt från ett par dagar till flera veckor till innan våren gör entré. Men varmare blir det. Både enligt statistiken och prognoserna.

Om en till två månader börjar det bli dags att fundera på höga flöden i vattendrag igen. Det skall bli intressant hur snösmältningen kommer igång.

Men innan dess gäller det att njuta av snön som ligger över stora delar av landet, dock inte hela. Om några veckor är det vår i Götaland och vårvintern sprider sig norrut över övriga landet. Sportlovet börjar snart och det går verkligen att njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter.

/Martin

PS. Jag har fått en känsla av att ”vårvinter” är ett begrepp som främst används i nordvästra Svealand (typ Dalarna) och i Norrland. Jag skulle kunna tänka mig att det också främst är i inlandet, inte så mycket kusterna, som begreppet används. Stämmer det? DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Martin: Här går det dock inte att åka skidor än Örebro( 4cm) Så synd att nederbörden missat oss även om det föll 0,5 cm igår. Skridskor däremot går mycket bättre. Finns det chans till snö här kommande 5 dagar?

 • Jag tror att begreppet vårvinter används över hela Norrland. Jag har bott i Västerbottens inland, vid kusten(Umeå)och vid Ångemanlandskusten och på alla dessa ställen används det. Pratade just med en släkting i norra Norrbotten och där talar man också om vårvinter.
  För övrigt, tack Martin, för en bra blogg!
  /Eva

 • Hej!
  Vårvintern finns nog på fler ställen i Sverige. Den nu bortgångne vispoeten och sångaren Mats Ljung har skrivit en sång som heter just vårvinter. Lyssna gärna på den för den är mycket fin. Sedan kan jag även rekommendera låten kaffehalveväder av honom. Det ordet borde in i meteorologernas ordbok för då vet alla vilket väder det skall bli. Ruggigt, blåsigt, kallt…

 • Du skriver: Men resten av landet får vänta allt från ett par dagar till flera veckor till innan våren gör entré. Var förväntar du dig att våren gör entré om ett par dar?
  Längs västkusten?
  Jag tror jag förstår ditt resonemang. Högtrycket bryts ner och ersätts av milda västvindar. Då är det inte orimligt att västkusten kan få 5 dagar i rad med medeltemp över 0.

 • Hej

  Jag är uppvuxen i Jämtland men bor sedan 15 år tillbaka i Luleå. Min uppfattning är att vårvinter som term är lika utbredd på båda ställena. Jag håller dock vårvintern i Jämtland som finare men kan vara färgad av nostalgiska minnen. Vill minnas att det var fler varma dagar med kalla nätter som gav en magisk skarsnö på förmiddagarna. Hela landskapet blev en enda stor yta att traska omkring på i gympaskor eller att ta cykeln på.

  /EE

 • Svar till Mikael Lundell Martin menar att resten av landet får vänta ett par dagar eller veckor senare än Skånekusten på våren…om jag inte har fattat det helt fel.

 • De var väl ett evigt snack om vår. Skriv lite om stora snödjup och kyla istället.
  Vi är fortfarande i början av årets kallaste månad !

  Hoppas de är snö o kyla hela mars och april, ävenm i södra sverige !!

 • Senvinter?
  Förr sa man på Öland HAREVÄDER om det blåste på våren. Eftersom det alltid blåser här, kan man nog säga att det är ett namn på våren.

  Och den som inte bor i betong ser nog många harar kring sig nu; gör jag, med en favoritjösse som alltid sitter och, ja, ’hänger’ på sydsidan av en silvergran på tomten.

  En liten rättelse: Det är inte alltid som det blåser på Öland; ibland stormar det.

 • Vad, du har bråttom. I alla prognoser är det fortsatt så himla jättekallt! Det syns ingen ändring i temperatur på långe än! Tyvärr:(

 • ”Njut av vintern?”
  Absolut inte, jag hatar verkligen att frysa! Iskallt och blåsigt, massor av människor skadas och far illa till följd av kyla. Själv har jag suttit två timmar i ett plan på Sturup idag som slutade med inställd resa pga is på startbanan och på planet. Varför säger ni meteorologer ofta ”god chans till en kall helg”? är ni helt galna? Människan är skapt för varmt, skönt väder.

 • I förrgår visade prognoserna nästan vårvärme i Nyköping för nästa vecka. Nu står det istället skärpt kalluft mot slutet av veckan igen, med dagstemperaturer nära -10 grader. Ingen vår den närmaste tiden i allafall. När tror du att våren kommer till oss? Enligt DMI finns ingen vår i sikte.

 • Intressant att se om jag får rätt igen i mina förutsägelser,milt med nån snödämp nästa vecka (i Dalarna)sedan lite kallt veckan därpå,men sen tar mildvädret över och vi får en tidig vår,så tyvärr Norco m.fl som inte gillar Vår o Sommar..Våren kommer redan första Veckan i Mars i år,(mellersta Sverige)!Ha en skön Sommar! : )

 • Bengt, vad har du tänkt göra åt ditt problem då? Det är vinter, du verkar bo Sverige. Gilla läget eller flytta. 20 grader varmt i februari kommer nog ingen växthuseffekt ens ordna, iaf inte under din livstid kanske?

 • Kikar då och då in på din blogg som är intressant. Kul att läsa om olika sorters väder och vad som ligger bakom. Jag tillhör ju skaran som gillar vinter och snö på vintern och är glad att den kom till slut. Lustigt dock att prata om vår just nu, termometern här i Bagarmossen visar -18 *brrrr*.

  Här har vi väl snö så det precis räcker till skidor men vi var i Stockholms södra skärgård förra helgen och där fick vi över 25 cm nysnö.

  Vårvintern kanske man pratar mest om i inlandet för att den räcker längre där. Här i Stockholm tycker jag att snön försvinner rätt snabbt när solen väl börjar värma.

  Martin: Hej och tack.
  Jo jag har fått ett par kommenterar från grannar nu under morgonen och jag kan hålla med om att det är märkligt att prata om vår när det är såväl mitt i februari som -18.

  Men vi jobbar ju med prognoser. Vi berättar inte bara om hur det är, utan främst om vad som kommer att ske 🙂

 • Sydsverige ser ju ut att få rätt mycket snö i veckan. Ingen vår i sikte ännu. Jag skall till Skåne v.8, kommer vi få mycket snö eller kommer våren så sakteliga?

 • Vårvinter: Allmænt uttryck i åtminstone norra Småland. (”æ” på grund av att jag just befinner mig i Noreg (Norge på nynorsk och ej felstavat)).