Hur blir sommaren 2015?

Ordbok från Statens Meteorologiska Centralanstalt

När nu våren kom tidigt och solen gassar från en klarblå himmel så är det säkert många som frågar sig hur sommaren 2015 kommer att bli. Fast man kanske hade undrat ännu mer om det varit hagel och drivis istället för tussilago, solsken och annalkande gräsbränder?

Hur som helst så tänkte jag göra en liten nätt specialprognos för kommande sommar, maj, juni, juli och augusti. Eftersom jag så många gånger har påpekat att man, på traditionellt sätt, inte kan göra vettiga prognoser så långt i förväg så tvingas jag ta till extraordinära metoder. Det är på vippen att jag ringer John Pohlman, men jag känner att jag nu måste klara detta på egen hand.

Vad finns det för metoder om vi nu förkastat de vanliga numeriska vädermodellerna? Vi har Abborrfena, Bondepraktikan, Renmage, Rönnbär, Kaffesump, Tärningar, en piltavla och en massa böcker.

Men jag har lånat ut Bondepraktikan till SMHI och älgmagen jag hade framför mig i höstas, den är sedan länge av naturen återvunnen. Rönnbären är slut. Piltavlan är borta, tärningarna är kastade… Återstår kaffesump och böcker.

Jag börjar med böckerna. Jag har många om klimat, men det var inte riktigt så lång prognos det handlade om. Jag plockar fram Holtons ”Dynamic Meteorology” och slår upp en sida på måfå. Hmm…

Holton Dynamic MeteorologyMeteorologerna bibel: James R. Holten i nyutgåva, femte editionen. Det här är intressant och förklarar med alla önskvärd tydlighet varför man kan göra vissa förutsägelser om framtiden, men inte alla.

Jag testar en något tunnare bok och finner en Ordbok från Statens Meteorologiska Centralanstalt skriven 1918 samt ”Praktisk meteorologi” med kolorerade bilder från 1926.

Ordbok från Statens Meteorologiska Centralanstalt

Ordbok från Statens Meteorologiska Centralanstalt (1918) samt ”Praktisk meteorologi, en inledning till väderleksförutgsägelsernas teori och praktik” av Anders Ångström (1926).

Ordboken listar uttryck som kan ”användas till tolkning av de väderleksutsikter till jordbrukets fromma, som medelst telegraf eller telefon utsändas från Statens Meteorologiska Centralanstalt”. Däri kan man lära sig att telegramordet ”Kutting” betyder ”Åskregn på spridda ställen, fara för nattfrost, blåst, vindriktning NW-NO.”. ”Smörgås” däremot betyder ”Opålitligt väder, fara för nattfrost, vindriktning SW-NW” osv.

Jag inser att man för snart hundra år sedan inte bara famlade i mörkret avseende att göra prognoser. Det är även uppenbart att man hade problem med bredbandsuppkopplingen. Men man hade tid.

Praktisk meteorologi är riktigt intressant. Man får sig ett härligt språk, lite långa meningar men/och en i många avseenden korrekt beskrivning av processer i atmosfären:

”Det var ett stort framsteg för den praktiska meteorologien som gjordes, och ett viktigt underlag för den teoretiska forskningen som skapades, då norrmännen V. och J. Bjerknes omkring 1918 genom studier av de synoptiska kartorna gjorde sin upptäckt av de s. k. diskontinuitetslinjerna inom cyklonerna: de lyckades påvisa att cyklonerna på våra breddgrader i regel äro utmärkta av mycket karaktäristiska språng i temperatur och vindriktning, och att dessa språng i allmänhet inträffa utefter vissa gränslinjer, vilkas läge i förhållande till cyklonens centrum och fortplantningsriktning är underkastat en viss lagbundenhet.”

Men det räcker inte för att ge oss svaren vi söker för hur sommaren 2015 blir.

Återstår kaffesumpen.

Kaffesump

Kaffe och sump.

Den kom i alla fall till efter en bra kopp kaffe. Vad kan man säga om kaffesump, förutom att det är lite förgängligt. Alldeles nyss källan till en god kaffe, och därefter till synes värdelöst. Men om man nu vill veta något om framtiden så är det värt ett försök.

Jag skall dock erkänna att jag är novis när det gäller att spå i kaffesump. Skall man stjälpa ut den på ett speciellt ospeciellt sätt eller hur gör man? Kan man göra ensembler, dvs flera parallella kaffesumpar? Och framför allt: Hur tolkar man resultatet?

Eller skall jag ta fram fiskesakerna och försöka fånga en abborre? Men det är samma sak där, jag vet inte hur man tolkar fenorna. vad säger de om framtiden? Skall medge att det inte underlättas av att jag tvivlar på att abborrens fenor skulle kunna beskriva något om framtiden.

Nej, det där är nog ett resultat av att vi människor vill förstå samband och har lätt för att göra associationer. Vi ser en sak hända i samband med något annat och tolkar (alltför) snabbt in antingen en symbolik eller ett orsakssamband som egentligen inte finns.

Notera att jag inte utesluter samband i naturen, bara att jag gärna vill förstå dynamiken eller bli övertygad av gedigen statistik.

Jag tror att vi skall snegla lite på säsongsvädermodeller.

WSI säger att temperaturen skall vara över den normala i mars, april och maj. (Vi får vänta till den 23 mars på prognosen som sträcker sig in en bit i sommaren).

IRI säger att det sannolikt kommer normalt med nederbörd, men att temperaturen blir över den normala mars, april, maj.

NOAA slutligen säger att det skall bli varmare än normalt i april, maj och juni. Samt något varmare eller normalt i juli, augusti och september.

NOAA seasonal forecastEn av alla prognoser från NOAA. Denna tyder på att det skall bli varmare än normalt under våren och inledningen av sommaren 2015.

Min slutsats blir att sommaren 2015 kommer att bjuda på väder som är varmare än normalt, i synnerhet första halvan, säg fram till mitten av juli. Det är heller ingen högoddsare om man beaktar klimatförändringar. Inte så att de säger att det skall bli varmare. Men sannolikheten ökar. Det är idag dubbelt så stor sannolikhet att en specifik dag skall vara varmare än normalt än det var på 50-, 60- och 70-talet (läs artikel här).

Det som dock kommer att kunna prägla sommaren, mer än att temperaturen blir lite högre än normalt, är hur och när nederbörden faller. Vi lärde oss i fjol att den mänskliga faktorn i kombination med torrt väder kan orsaka stora skogsbränder. Tidigare år har det även förekommit torka i Europa på betydligt större skala (Sydeuropa 2003 och Ryssland 2010).

Vi får se. Men jag tippar alltså att det blir en varm vår och en varm inledning av sommaren, därefter en något mer normal sommar, med viss lutning åt det varma hållet.

/Martin

                           

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

41 CommentsLeave a comment

 • Jag tror åxå att sommaren blir torr och varm. Vi har ju haft lågtrycksbetonat väder hela vintern. Det verkar ju som att det är mycket tråvär nu som man kallade det förr.
  Det vill säga att fastlåsa lägen blir längre. Snart kommer, om det inte redan har börjat med det högtrycket som är här nu, högtryckens period lagom till sommaren.

 • Jag tippar på att sommaren 2015 blir precis som sommaren 1975 varmt torrt soligt ända från maj till september och att det smäller till med ett nytt värmerekord på 40 grader i Målilla i Småland.

 • Mina abborrfenor har torkat ut, bara jag slipper samma åska som ifjol så är jag nöjd.

  Varför ska man betala licensavgift till SVT? Tack och lov att man har tillgång till BBC och Internet annars hade man varit fullständigt omedveten om vad som händer i världen.
  Cyklonen PAM hittade Vanuatu.
  http://www.bbc.com/news/world-asia-31865001

  Så här såg det ut i förrgår runt Australien, rena kriget.
  http://earth.nullschool.net/#2015/03/12/0600Z/wind/isobaric/850hPa/orthographic=-208.97,-8.35,629
  Om man följer utvecklingen av ENSO så är det som sker runt ekvatorn ruskigt intressant iom att det förstärker det som krävs för att kicka igång El Nino, men bleknar likväl stenhårt med tanke på var PAM ställer till med.

  Apropå El Nino, 1998 med sin monster El Nino hade den varmaste Februari någonsin, Februari 2015 hamnade enligt GISS på andraplats.
  http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

 • Ursäkta att jag påpekar men du skrev Mej istället för Maj Vid NOAA

  Annars än väldigt bra artikel.

  Så synd att jag Hatar sommarn och att det varmare vädret gör mig illa ;(

 • Den här måste man se om man bor på Jorden.
  Har man följt vetenskap och media (utomlands dvs) det sista året är allt välbekant, men det blir mer påtagligt när man ser alla de där människorna som jobbar med det, vissa har gjort det hela sina liv.
  Det finns många skärmdumpar man kan ta, men valde Eric Rignot. Titta på de ögonen och läs texten.
  http://s1.postimg.org/vkuihcoz3/Eric_Rignot.png

  Dokumentären då, som även innehåller inslag från Bangladesh och samtal/klipp med politiker.
  https://youtu.be/_h92Ath_2XA

  Avslutningsorden, we’re beeing led by men lesser than ourselves, är bara att hålla med om.

 • Johannes: är det sant att du hatar sommaren? Hur gör den dig illa isf?

 • Svårt att säga hur sommaren blir ? Det är väl ingen som kan veta det är ju bara gissningar . Har svårt att tro att sommaren 15 blir lika varm o skön som 2013-2014 var . Jag hoppas att jag har fel och att det blir en härlig sommar den som lever får se !

 • Att de prognostiserar varmare väder är väl inte så konstigt, de är väl köpta av klimatalarmister hela bunten. Det handlar mer om pengar och vilka prognoser som är lönsammast, än vad som är rimligast. Du Martin säger ju att vädret saknar minne. I så fall behöver den senaste periodens varmare väder inte betyda att det blir varmt i år med. Det kan lika gärna avbrytas tvärt och bli vinter i hela landet fram till Maj. För… vädret har inget minne, det har du själv sagt. Prognoserna på klart.se visar i säkert 80% av fallen för hög temperatur, så det verkar som om klart.se även är köpt av folk som tjänar pengar på handel med utsläppsrätter o.d. och vill spä på klimathysterin.

 • Sverige är tydligen fullt av obildade kreationister som t ex Ted Cruz. Här verkar de mest förekomma på bloggkommentarer, i USA är det fritt fram att verka på högsta nivå.

  En liten bakgrund till Ted Cruz.
  http://www.salon.com/2015/01/12/oh_dear_theyve_put_ted_cruz_in_charge_of_nasa/
  Han lägger själv ut följande på youtube.
  https://youtu.be/8A6q6eGM_Aw

  En del av Charles Bolden’s svar mot slutet.
  ”It is absolutely critical that we understand Earth’s environment because this is the only place that we have to live.”

  Charles Bolden är före detta astronaut. Man brukar undvika att välja astronauter med hysteriska anlag, av förståeliga skäl.
  Men man får aspirera på att bli president, även om man vill placera ateister i läger och förnekar vetenskap.

  AGU skrev ett öppet brev till Cruz för att inbjuda till vidare förståelse.
  http://sciencepolicy.agu.org/files/2013/07/AGU-letter-to-Sen-Cruz-March-2015.pdf

 • Så här snart i juni är det lätt den kallaste ”sommaren” hittills!

 • Regn. Idag igen. Är det detta som är vår framtids väderlek? Det har regnat i stort sett varje dag i maj med temperaturer som mera liknar aprilväder än försommar här i Götet. Och ändå så har västra Götaland varit förskonat från nederbörd om man jämför med en del andra platser i landet. När jag gick i högstadiet så hävdade vår lärare i SO att när isarna smälter till följd av klimatförändringarna så kommer det kalla smältvattnet blanda sig med det varma från golfströmmen och vi kommer få ett klimat som mer liknar Rysslands nordliga inland: kallt och jävligt. Jag blev helt knäckt av min lärares spådom. Efter att jag gick ut grundskolan och började gymnasiet så lärde jag mig källkritik och då min lärare inte hade presenterat några källor för sitt påstående så växte tvivlet hos mig: han hade säkert läst det i illustrerad vetenskap eller någon pseudovetenskaplig artikel på någon hemsida, tänkte jag. Jag förkastade ödesdomen och gick vidare. Men nu efter denna hemska vår/försommar så växer tvivlet ånyo…

 • Hur vädret blir återstår att se. Dock var detta en mycket rolig och underhållande läsning. Skrattade vid ett flertal tillfällen. En underbar formulering, ”…för 100 år sedan…man hade problem med bredbandsuppkopplingen. Men man hade tid.” 🙂 Visst är det dock tänkvärt?

 • Sverige måste vara det sämsta landet att bo i om man överhuvudtaget är intresserad av väder. Blir det inte fint vid midsommar så är hela sommaren förstörd. Blir det inte snö kring jul så blir hela julen förstörd osv.

 • Kartan visar varmare än normalt , i verkligheten har det varit kallare än normalt ……

 • Jag tycker faktiskt att det är rätt skrämmande att alla ”experter” påstår att det blir varmare och sedan visar det sig att det inte alls stämmer utan blir helt tvärtom…

  • 🙂 Jag känner mig träffad.
   Men/och: för det första så har det redan blivit varmare, och för det andra så är Sverige inte hela världen och maj/juni är inte resten av decenniet, eller sommaren för den delen heller.

 • Älskar att alla trodde det skulle bli fint väder under våren, men såhär dagen innan midsommar så går jag fortfarande i vinterjacka och långbyxor.

 • jag bryr mig inte vad folk tror men det vi kan göra är att hoppas och hålla tummarna på att det ska bli varmare 🙂

 • Älskar att 14-dagars prognosen från YR inte visar en enda dag (!) med temp. över 20 grader för södra Dalarna. Mitt i högsommaren. Detta måste ju vara någon form av rekord!? Nej, detta har potential att bli den sämsta sommaren i mannaminne. September i Juli. Fyra dagar med värme (ordentlig förvisso) fick vi innan lågtryckskarusellen satte igång igen. Kul också att läsa den här ”prognosen” i efterhand. Ingen kritik mot sidan eller så, ibland känns det bara välbehövligt att få skriva av sig sin frustration.

 • Bara att inse att det blev exakt ETTHUNDRA PROCENT FEL i långtidsprognosen! Inte ett enda rätt och bara det är ju en bedrift i sig.

  SUMMERING. Det är patetiskt att förutspå en långtidsprognos då absolut INGEN kan spå det. Det är knappt man kan sia om vädret 5 dagar från nu och så säljer tidningarna skräp om vädret på första sidan mer eller mindre varje dag. Vem köper dessa tidningar?

  Lägg ner allt som har med långtidsprognosen att göra. Det enda man kan vara säker på ved vädret i Sverige är att risken för dåligt väder är bra mycket större än att det skulle bli bra väder.

  Däremot kan man ju gissa och eftersom den här sommaren redan är körd så gissar jag (håll i hatten nu) att nästa sommar blir ännu sämre. Varför inte? Kan mycket väl bli att vi inte får en riktig sommar på 5-7 år.

 • Nu har vi facit på prognosen för sommaren 2015.
  Trots en viss försiktighet i prognosen för att i efterhand kunna tolka till prognosens fördel är den 100 % fel.
  Beklagligt att det blev som det blev. Detta ger också problem med förtroendet för klimatprognoserna som också visat att dom är mera än 100% fel.
  Kan vara dags att ompröva klimatalarmismen. både Arktis och Antarktis isar ökar, snön ligger fortfarande kvar i de svenska fjällen. En av topparna på Kebenekaise har ökat sitt snötäcke med 4 meter.
  Enligt SMHI är Sveriges medeltemperatur mera än 1 grad lägre än normalt 2015. Tydligen är förhållandet lika i stora delar av Europa.
  Detta trots att globala instrålningen ökat mera än 10 procent sedan 1983.

  • Du är 100% förnekare. Hur vore det om du försökte titta på vad som händer i Världen, Antarktis, Arktis, Europa och Sverige, innan du skriver?

   • Skulle prognoserna bli bättre då?
    Hur du än försöker har prognosen om sommarvädret totalt misslyckats både för dig som amatör och för Martin som proffs.
    Detta tillsammans att temperaturutvecklingen (genomsnittstemperaturen) i Sverige (enligt SMHI) i maj, juni, och juli varit lägre än en grad Celsius.

    • Nej men du skulle kanske lära dig något.

     Jag är amatör men har aldrig sagt att sommaren i Sverige skulle bli varm, har jag sagt något så är det förmodligen snarare med uttrycket skitsommar, som jag har för mig att jag skrev förra året med anledning av den El Nino som inte materialiserade sig fullt ut då. Nu är den här…
     Globalt är det varmare, på väg att bli det varmaste året någonsin som slår förra året, att vi i norden är en av de få ställen som haft nära normal temperatur (klimatologiskt) senaste tiden ändrar inte det.

     Noterar att du redan ändrat dig vad det gäller temperaturen i Sverige, först skrev du 2015, nu Maj, Juni och Juli.
     Sanningen för 2015 i Sverige hittills:
     http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpYrAvv