Var finns solen?

Det är en fråga som många säkert ställer sig. Jag svarar på min egen fråga: När jag står på marken kan jag inte säga exakt var solen är. Men jag har inga problem att peka ut var det finns moln.

Man kanske inte skall förvänta sig så mycket sol på vintern, men så här solfattigt har det väl inte varit på länge. Ja det skall vara resten av vintern i så fall.

20140228-grey.002Var finns solen?

Även om inte solen står så högt på himlen under vintern så kan man i alla fall förvänta sig att se den lite då och då. Men som så många gånger tidigare denna vinter så förefaller vädret ”haka upp sig”. En vädertyp består under flera dagar, ibland flera veckor. Och nu är det alltså moln på tapeten. Och det är gott om låga moln, dis och dimma.

Att vi är nära molnen gör att deras struktur försvinner. Det blir bara grått av dem. Moln på avstånd, typ ett par tusen meter upp i luften, kan givetvis även de skymma solen. Men då framträder i alla fall deras struktur. De kan vara vattrade, trådiga, formade som linser eller ha annan struktur. Det livar i alla fall upp mer än det jämngrå dis som Skandinavien är insvept i idag.

Molnen hindrar solinstrålning. De hindrar också utstrålning av energi. Det gör att temperaturerna inte varierar så mycket. Så det vi har idag kommer vi i stort sett att ha även i natt. Och i morgon.

Ja som ni märker så är jag lite less på dis, hög luftfuktighet och grå himmel. Jag vill ha blå himmel med inslag av vita eller grå moln. Jag vill ha minusgrader eller plusgrader, inget mittemellan. Typ låt det vara vinter eller vår, inte +2, fuktigt och grått.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Just frånvaron av sol där jag bor i Sthlms omr har i varit jobbig, det var några soliga dagar förra veckan och man kände att man vaknade till liv igen…..:) Nää detta ickeväder är ingen höjdare….

 • Här i Alingsås har det varit en del sol nu de senaste dagarna och runt 8 plusgrader. Så skönt efter flera veckors frånvaro.

 • Den verkar ha emigrerat till (nordöstra) USA där det verkar som de haft en kanonvinter – bästa någonsin? Exempelvis är normalt för Boston min-max 0 – +7 så här års, medan prognoserna för kommande två veckor var -20 – 0 (och med den skillnaden mellan min/max lär det bli mycket sol).

 • Jag saknar också de där fina soldagarna man brukar se i februari. Omslaget i vädret från novembergrått till februarisoligt var också sent förra året. Det var först ungefär nu förra året som det soliga vädret infann sig.

 • Årets första två månader har inte varit någon höjdare sett till antalet soltimmar, har haft solpaneler sedan 2007 och loggat antalet soltimmar sedan 2008.
  ”Normalt” brukar vara runt 40 tim/januari, mellan 70-100 timmar/februari, men 2014 uppvisar 6 tim 43 min/januari, 26 tim 53 min/februari. )-:
  Jag bor i Siljansbygden, har paneler öst/sydmontage, och bor högt i södersluttning med fritt läge, vilket innebär att jag har sol på dem i princip alla ljusa timmar.
  2013 gav ett rejält rekord, drygt 2200 timmar, mer än 200 timmar mer än det näst bästa året, får glädja mig åt det tills solen behagar visa sig igen.

 • Håller man sig väster om gnällbältet och ut mot Sveriges framsida så har det varit ok tycker jag. Jag är glad iaf. 🙂

 • Det här att vädret ”hakar upp sig” i flera veckor, är det en följd av klimatförändringarna? Jag tycker att det har varit många långa perioder med oförändrat väder de senaste vintrarna. Eller är det bara slumpen?

 • Solen kommer fram mer när det är minusgrader, då blir det klarare i luften. När det är som nu dvs 0 till +10 så hamnar vi i en ”sweet spot” för skitväder och det är höst non stop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *