Det blir sol. Och regn. Som vanligt.

Martin säger: Deppa inte ihop alldeles för midsommarvädret.

Det kommer varken att regna överallt eller hela tiden. Inte heller kommer solen att lysa från en klarblå himmel överallt och hela tiden.

Bra väder, dvs stor sannolikhet för sol och liten sannolikhet för regn, är det i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. Det kan säkert också vara fint längs med och ett par mil in från kusten i Medelpad, Hälsingland och Gästrikland.

Stora delar av Uppland och Södermanland, Östergötland, Öland, Gotland, Blekinge och östra Småland får troligen växlande molnighet (dvs även sol) och uppehåll eller bara lätt skur under en kort tid av dagen.

Och så var det Bohuslän, Dalsland, västra Västergötland, Halland och Skåne som också får sol och uppehåll.

Regn då?
– Jo, ett par skurar, men också en del sol, i de inre delarna av Götaland och Svealand (östra Västergötaland, västra Småland, Närke och Västmanland).

Men var blir det mycket moln och regn då?
– Hmm, det ser ut att bli rätt grått och blött i norra Värmland, västra Dalarna, Härjedalen, Jämtland och västra Lappland.

Blir det blåsigt?
– Överlag svaga till måttliga vindar. Lite blåsigare med västliga vindar längs med Västkusten.

Temperaturen?
– Som vanligt i dessa situationer. 10-15 grader under molntäcket i västra Norrland. 15-20 grader där molnen tunnar ut i nord-sydlig rikting genom Norrland och nordvästra Svealand. Drygt 20 grader under (mätt under ett parasol som skuggar solen) från Norrbotten till Skåne till Bohuslän.

Det här blir troligen en högst normal Midsommar sett ur ett väderperspektiv. Sol på många platser. Regnskurar på en del platser, ihållande regn på andra.

Betänk också att regnområdet som kommer in över främst Norrland rör sig österut. Det förändras med andra ord under dagen.

Regnskurarna i söder uppträder främst under eftermiddagen. Det är därför man skall springa in och ut ur stugorna som yra höns och diskutera om man skall duka ute eller inne. Skoj. På förmiddagen och kvällen är det oftast lugnare. Det gäller även vädret.

Ha en trevlig midsommar. Ännu är det mer än ett dygn kvar att fundera kring vädret.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Östergötland då?

    Martin säger: Förlåt. Jag gjorde en intervju för Östgötatidningen/Linköpingsposten idag, trodde det räckte? 😉
    Östergötland ser ut att få bra väder på midsommar. Finns med i texten nu.

  • Blekinge då?

    Martin säger: Blekinge är vackert. Får på midsommarafton Västliga vindar, 2-4 m/s, sol och en del stackmoln som troligen inte ger något regn. Temperatur mellan 20 och 25. Ledsen att jag var lite sen med att berätta det, hoppas det var värt att vänta på 🙂