Dödliga tromber i USA

NWS/NOAA Risk för tromber

Hittills hade 2014 varit relativt lugnt avseende stormar i USA. Men den tog en abrupt vändning när ett stort antal tromber (tonadoes) dödade 18 människor i söndags.

Under måndagen fortsatte de kraftiga vindarna att skörda offer. Totalt har minst 30 människor omkommit sedan i söndags och ett stort antal blivit skadade. De ekonomiska kostnaderna har ännu inte summerats, men de kommer att bli omfattande.

NWS/NOAA Risk för tromberBilden från US National Weather Service visar (NOAA/NWS) visar sannolikheten för att ha en tromb inom ett avstånd av 25 miles, (40 km).

Risken för kraftiga tromber, kraftigt hagel och intensivt regn håller i sig ännu ett par dagar. Det gör att vi tyvärr kan förvänta oss fler skadade och omkomna till följd av extremväder i södra USA.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Snalla,
  jämföra stormar och tromber…avser du att orkansäsongen 2014 hitills har varit lugn och jämför det sedan med tromber eller missuppfattar jag??

  Det antal tromber som kan ses i det specifika området i Nordamerika som du refererar till är högst ordinärt. Tromber som sådan är förstås extrema väderfenomen men trombfrekvens och styrka är ordinära, som vanligt ska tilläggas.

  Du och din tröttsamma agenda kryddad med halvsanningar och akrobatiska jämförelser.
  Suck, vad ska du göra när klimathotet förpassats samma kapitel i historieboken som skogsdöden, försurningen och den kommade istiden?? Jag vet, haka på nästa trend med samma frenesi, det brukar ju din sort göra…

  • Ibland förändras samhället och naturen, ibland inte. En hel del av skogsdöd och försurning har kunnat undvikas eftersom forskare varnade för den och man vidtog åtgärder i tid. Är det något du önskar att man inte skulle ha gjort?

   En del andra saker har man inte kunnat förhindra. Det mesta av livet i Aralsjön är tex ett minne blott. Skogsdöd i Kanada till följd av skadeinsekter (som överlever pga av allt mildare vintrar), Östersjön är till stor del ett dött hav. Torskbeståndet utanför Newfoundland kollapsade -eftersom man inte lyssnade på vad forskare sade…

   Klimathotet och annan antropogen påverkan är realiteter. Forskare har insett det sedan decennier. Nu har även informationen nått fram till beslutsfattare. Gissa om det kommer att påverka oss eller inte.

  • Vad gäller forskningen kring klimatet kan ingen säga emot någon parameter som inte är normal håller på att ändra alla förutsättningar, självklart är det människan och vad gäller försurning håller värrldshaven på att försuras vem trodde det för 50 år sedan är det ett nytt kapitel eller öppna ögonen kjell du är ganska väck.