Trygg på Mt Everest

Av Martin Hedberg

Vid sidan om mitt arbete här på Klart.se så gör jag även prognoser till olika sportevenemang och expeditioner.

Det är något jag började med i samband med att jag var med och seglade Nicorette över Atlanten 1997. Med på Nicorette var även klättraren och fotografen Oskar Kihlborg.

Oskar Kihlborg och Mikael Reuterswärd nådde år 1990 toppen av Everest som första svenskar.

(Tre år tidigare tvingades klättraren Lars Cronlund vända i några hundra meter från toppen. Lars överlevde även en natt i vad som kallas ”dödens zon” över 8000 meter. Hans klättring berörde mig personligen då Lars var min klätterinstruktör då jag började klättra. Cronlund nådde toppen på Everest i en senare expedition 1991).

Nu är Oskar Kihlborg coach åt klättraren Robin Trygg som skall försöka bli yngste Svensk på toppen av Everest. Oskar kontaktade mig för att hjälpa Robin med bra väder då han inom ett par dagar försöker nå toppen på Mount Everest.

De senaste dagarna så har jag och min kollega Gijs Koppers (främst han) programmerat system för att extrahera väderprognoser för klättring Everest.

Som som ni redan vet och som jag motiverade i en tidigare blogg så är det inte helt riskfritt att klättra på hög höjd. Vi önskar Robin framgång och att han lyckas undslippa problem.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hej Martin!
    Kanske inte är läge för dig att publicera det här just nu, men jag tänkte du och dina gelikar kunde ha intresse och nytta av det.
    ” Skördeutsikterna i riket.
    Juni månad har beträffande ihållande och intensiv värme slagit alla föregående rekord under de senaste 160 åren, eller så långt tillbaka som de meteorologiska observationerna sträcka sig. Den visar nämligen en medeltemperatur av + 18,1 grader. Den varmaste temperatur, som förut noterats för juni månad, var år 1869 med + 17,8 grader. ”
    Dalpilen, 1917-07-06, Sida 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *