Oväder före Vasaloppet

Av Martin Hedberg

Nu drar det ihop sig till den stora Vasaloppsdagen. På söndag morgon står 15000 skidlöpare beredda i starten i Berga by, Sälen. Det är ett hav av förväntan och energi som ger sig iväg inför 90 kilometers klassisk skidåkning.

Det är inte ovanligt att det är riktigt kallt i startområdet och att det blir betydligt varmare när man kommer upp i skogarna. Detta hänger då samman med att det bildats en inversion om natten. Denna samlar den kalla luften närmast marken och i synnerhet i dalgångar och låglänt terräng. Kall luft har högre densitet än varm luft och ”rinner” därför ner till de lägsta punkterna i naturen.

Men i år ser det ut att bli annorlunda. Det har redan varit ett par dagar med flera plusgrader i hela landet. Nu sjunker temperaturen. Under lördagen blir det lite dramatiskt väder i samband med att ett intensivt lågtryck kommer in över fjällkedjan och rör sig ner mot Ålands hav. Det gör att det tidvis blir riktigt blåsigt på många platser i Sverige under lördagen. Det kommer även att komma en del snö, främst i Norrland, men även något i Svealand.

För Vasaloppets del betyder detta att det kan komma en del skräp i form av kvistar mm i spåren, men också några centimeter nysnö sent på lördag. Vindarna avtar natten mot söndagen, men det är troligen tillräckligt blåsigt för att det inte skall bildas någon kraftig inversion. Jag räknar med att det inte blir kallare än -10 och att det snarast handlar om temperaturer omkring -5 vid starten och under första delen av Vasaloppet. Under förmiddagen avtar de nordvästliga vindarna ytterligare, molntäcket spricker upp och temperaturen stiger till någon enstaka minusgrad. På eftermiddagen har det hunnit bli någon plusgrad.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Då var våren äntligen här! I några områden av Ångermanland, Jämtland och Lappland har nu den meterologiska våren kommit. Nu hoppas de på ett snart bakslag så att inte den underbara vårvintern går förlorad. Vårvintern och kommer nu tillbaka, men våren är här 🙂

  • Tack gode gud att man bor i det riktiga södra Sverige, dvs Skåne och Blekinge, och inte det så skrattretande södra Sverige som Stockholmarna tror sig bo i! 🙂

  • @Fredde:
    Slaskvintrarna i det riktiga södra Sverige är inget att glädja sig över, tvärt om. I norra halvan av landet kommer nu den soliga, vita och vackra vårvintern och sedan våren. Underbart!