Tryckombyte

Av Martin Hedberg

Lågtryck och högtryck har bytt plats.

I förra veckan låg ett djupt lågtryck i väster ute på Atlanten och ett högtryck inne över Ryssland.

Nu ligger högtrycket centrum över Atlanten och lågtrycket, i norra, men ändå i, Ryssland. (och ja vi talar om den västra delen av Ryssland som ju är rätt stort).

Förändringen av tryckbilden spelar stor roll för vädret. Sydliga vindar är bytta mot nordliga. Sval och torr luft sveper ner över landet.

Snöbyar/regnskurar berör främst Lapplandsfjällen, men även fjällen i Jämtland. Under måndagskvällen kommer en svag front att passera fjällen och ge lite nederbörd i norra Norrlands inland och kustland.

I söder är det mindre moln och uppehåll.

Under de klara nätterna bildas nattfrost även i Götaland och Svealand. Dimmoln breder ut sig i låglänt terräng, men solens strålar förmår troligen att lösa upp de flesta under förmiddagen.

En speciell tanke till alla jägare i södra Sverige som går ut på årets älgjakt under måndagen. (I de norra landskapen startade älgjakten för en månad sedan.)

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Ja, i natt var det frost även här vid Öresundskusten, men solen värmer fortfarande och dagarna är fina. Faktiskt nästan vindstilla i avvaktan på höststormarna, som numera brukar komma först framåt december.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *