Trycket faller, sikten går ner

På tre timmar har nu lufttrycket fallit med 8,5 hPa i Göteborg. Sikten har gått ner till från tiotals kilometer till 5000 meter i regn.

Det här är det man menar med att ”barometern faller” och vädret som är kopplat till den situationen. (Hur många har inte hört skämtet om att spika upp barometern lite bättre?)

Söder om en linje från Karlstad till Linköping faller det regn. Lokalt med inslag av snö.

Byvindarna hämtade lite mer styrka i Göteborg och kom vid 16-tiden upp till 15 m/s. I Helsingborg blåser det stadigt 12 m/s och byvindar på 21 m/s. Malmö har byvindar på 15 m/s.

Även på Kalmar flygplats har det vinden accelererat, från 5 till 10 m/s (medelvind) under eftermiddagen.

I Jönköping faller temperaturen, just nu +2, men/och jag räknar med att den kommer att plana ut på omkring noll grader under kvällen för att sedan stiga något under natten inför nästa acceleration av vindarna som sker frampå småtimmarna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin. Kul att du skriver så flitigt om väderutvecklingen:) Läser i diverse medier att vinden skulle kunna nå orkanstyrka i byarna vid kusten (Halland) Tror du detta är möjligt? mvh Erik i varberg

  Martin: Jag räknar med att Varberg, Falkenberg och andra platser längs Hallandskusten kan få medelvindar på omkring 18 m/s i natt. Men lite marginal så kan det säkert nå 21 någonstans. Byvindarna torde då kunna nå upp till 25-30 m/s. Det är då inte långt kvar till orkan (33 m/s). Så Ja, jag tror att det kan nå orkan, men inte överlag utan just i form av byvindar på någon eller några platser.

 • Hej Martin.
  Skall åka båt mellan Swinoujscie (Polen) och Ystad ikväll.
  Båten går 23.00 och skall anlända Ystad 07.00
  Vad tror du?
  Att det blåser är väl ok men man har ingen lust att bli blöt om foten =)
  Skall man avvakta eller tror du att det inte är någon risk?
  Sista man litar på är vad polackerna säger…

  Martin: Jag skulle just säga att de inte kommer att åka om det innebär för stora risker. Däremot kan det ju vara obehagligt att resa om det gör för mycket sjö, även om det är säkert ur ett sjöfartsperspektiv. Jag tror dock att man kommer att ställa in många turer som går under kvällen, natten och i morgon bitti. Man vill inte riskera att folk upplever det som osäkert eller att folk är sjösjuka.

 • Ska åka från Jönköping till Eksjö ikväll. Tror du att det finns en risk att det blir halt på vägarna? Du skrev nämligen att det skulle bli nollgradigt i Jönköping och snö på höglandet.

  Martin: Det kan nog vara besvärligt på vägarna. Temperaturen ligger kring nollan och det kommer en hel blötsnö. Detta i kombination med kraftiga vindar.
  Du har givetvis bra vinterdäck och kör förnuftigt, men det kanske inte alla andra har/gör?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *