Trafikproblem att vänta till fredag

Ovanligt kallt väder tänker många. Andra ser det som en normal höst. Lite ovanligt är det allt och under natten till fredagen kommer en annan lite udda sak att inträffa.

Under natten kommer en front med mildare luft och regn in över landet. Den ersätter den klara och kalla luften som vi haft i högtrycksryggen. Och eftersom det sker nattetid så kommer det med stor sannolikhet innebära att vägar (och andra markytor) blir glashala i samband med att regnet fryser till is på den kalla marken. Frånvaron av solen gör ju att temperaturen faller ordentligt i högtryck nattetid.

Under natten till fredag blir det blir flera minusgrader och frost i södra Sverige, men plusgrader och regn i Norrland. Vid fredag morgon så sträcker sig fronten längs med Norrlandskusten, ner över Dalarna och vidare mot Västra Götaland. Till eftermiddagen har den rört sig ytterligare österut och sträcker sig från Uppland, ner över Östergötland och vidare mot Halland.

Ni som skall ut och resa, i synnerhet med bil, det kommande dygnet: Förbered er på mer trafikproblem än normalt. Det kan vara befogat med vinterdäck även i Sydsverige kommande dygn!

Under lördag och söndag växer återigen en högtrycksrygg till och ger mestadels klart väder. Det blir frost om nätterna och soligt om dagarna. I Östersjölandskapen präglas vädret återigen mest av lågtryck över Baltikum med blåst, moln och regn av och till.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Hej
  Det behöver inte bli så stora problem i trafiken om man kör därefter Och har man då sajpade året runt däck så behöver man inte bli så överraskad varje gång det kommer några snökorn
  Jag önskar dej John en trevlig helg
  Ingvar

  • Hej.
   Du har helt rätt. Det är inte ovanligt att man läser tidningsrubriker som förkunnar att ”Halt väglag orsakade olycka”, men det är upp till var och en att anpassa sin bil och sitt körsätt efter rådande förhållanden. Visst kan jag som förare bli överraskad av plötsligt ändrade förhållanden, men det håller inte att skuldbelägga isfläckar eller snöfall. Det är en utopi att vi skulle klara oss helt ifrån olyckor i trafiken, men vi bör göra så allt vi kan för att minska omfattningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *