Tack John. Nu tar Martin över.

Av Martin Hedberg

Jag lärde känna John efter att jag börjat arbeta som meteorolog på SVT sommaren 1999. Innan dess hade vi förvisso träffats ett par gånger. Meteorolog-sverige är inte så stort och i synnerhet under utbildningen så reser man runt mycket och träffar många kollegor. Men just att få arbeta tillsammans med John och andra erfarna meteorologer såg jag som en stor förmån då SVT kontaktade mig för att arbeta hos dem.

Stig Ahlgren och John Pohlman på SVT

När jag började på SVT arbetade jag fortfarande i Försvarsmakten. Det var också därför som jag flyttade till Stockholm. Någon av mina chefer tyckte att min militära karriär inte skulle begränsa sig till Flygvapnet och Norrland (Jag bodde på Frösön/Östersund och arbetade på F4 sedan 1994). Nu visade det ju sig förvisso att flytten till Stockholm var början på en ny karriär utanför grindarna. Men jag hann i alla fall arbeta nära två år i Försvarsmaktens Vädercentral, placerad i på ett kontor insprängt i ett bergrum långt under marknivå bakom både luftslussar, galler och decimetertjocka dörrar. (Fascinerande då vi hade siffror på vädret över hela jorden, men inte hade känsla för om det var kallt eller inte i skogen utanför bergrummet.)

Det var mycket berikande att arbeta på SVT. Dels för att jag fick arbeta nära och lära mig av de erfarna kollegorna, dels för att jag fick tänka väder i helt nya banor. I Försvarsmakten fokuserade jag på detaljer och specifika gränsvärden över ett begränsat område samt kommunikation till kollegor och specialister. Det liknade även det jag gjort till sport och expeditioner inom segling, flyg och skidåkning. På TV gäller det att istället kommunicera ett generellt väder över ett relativt stort område och till åhörare med stor bredd. Plötsligt var alla aspekter av vädret potentiellt viktiga, inte minst hur själva kommunikationen skedde.

Rekordsegling över Atlanten 1997 med Nicorette.

Och just kommunikation är något som John var och är duktig på. Att med ett fåtal väl valda ord och ett genomtänkt kroppsspråk och rörelser förmedla hur vädret kan/kommer att utveckla sig kommande dagar. John arbetar mycket metodiskt och lämnade inte mycket åt slumpen. Fronter, moln, solar, vindpilar och temperaturer placerades över Sverigekartan både för att illustrera dynamiken i vädret, för att fånga det väsentligaste och för att skapa en estetisk grafik. John hade till och med ett tidtagarur för att testa hur lång tid olika fraser tog att säga. Väl framför kameran så improviserade han med stöd av hela eftermiddagens och kvällens resonemang. Som att koka ner en hel arbetsdag till 90 mycket välformulerade  sekunder.

Redan ett år innan John pensionerades från SVT så hade jag presenterat att jag ville arbeta med honom utanför SVT. När John (och Stig Ahlgren) slutade på SVT i oktober 2002 så började John en ny karriär som föreläsare och krönikör i Swedish Weather & Climate Centre SWC som jag hade startat ett par år tidigare.

Martin och John reser runt och håller föredrag om klimatförändringar.

Vi har gjort många resor ihop runt om i Sverige för att prata om väder och klimatförändringar. Detta tillförde något nytt till Johns stora erfarenhet av kommunikation. Nu fick jag förmånen att tillsammans med honom använda vår erfarenhet från för att skapa bildspel och föredrag om hur planetens Jordens klimatsystem fungerar, vilka problem vi står inför och vilka möjligheter vi har att lösa dem och anpassa oss till förändringar. Jag är stolt över att få samarbeta med John såväl på TV som i vårt företag och här på Klart. Jag har lärt mig mycket och jag vet att även John har lärt sig en hel del på vårt samarbete.

Alla meteorologer har givetvis olika metoder och stilar. Jag kan inte säga att jag har anammat all Johns metodik rakt av. Men jag har genom alla arbetsplatser och kollegor jag arbetat med försökt lära mig av de bästa och skaffa mig en palett av metoder och förhållningssätt som meteorolog. Detta för att både kunna göra bra prognoser och dessutom kommunicera dem.

Som vanligt skiftar vädret från en dag till en annan. Vi har även förmånen att bo på breddgrader där årstiderna varierar mycket. Ovanpå detta kommer klimatförändringarna att göra sig ännu mer påminda i framtiden. När klimatet förändras så ändrar vädret karaktär. Väder är, och kommer att fortsätta vara, en väsentlig del av vårt samhälle. Teknologisk utveckling gör att vi idag dels kan göra bättre prognoser, dels kan kommunicera dem på fler och annorlunda sätt än tidigare.

Jag ser fram emot att vara chefsmeteorolog här på Klart.se. Målsättningen är Klart.se skall vara det självklara valet för den som vill ha relevant och korrekt väderrelaterad information. Sajten kommer att förändras något kommande veckor. Vi lyssnar till vad ni har att säga, vare sig det gäller något väder vi skall belysa eller hur vi skall utveckla sajten.

God Fortsättning!

/Martin Hedberg

PS. John fortsätter med jazz och föreläsningar. DS.

                  

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin och roligt att du tar över.

  För en dryg vecka sedan gissade du att 2011 skulle inledas med mildare väder än det varit, och du verkar ha haft bra. I torsdags kväll var det 3 grader och regn i Skåne där jag var, och det droppade från trädena. Igår firade jag nyårsafton i Nyköping, och det föll frysande regn och var 0 grader. Nu ser jag att prognoserna hos er på klart, yr.no, svt.se-väder, smhi och tv4-väderkanalen pekar på mildare väder framöver, och på torsdag skulle det visst bli 4 grader och 11 mm regn i Skåne. Det var en ganska rätt inriktad gissning, hoppas det nu håller i sig. Gott nytt år!

 • Stick ut hakan mer, 10 graders prognosen verkar ju hittils stämma

 • Välkommen Martin och jag tror att du kommer och fixa detta bra , men det är med stor vemod som jag och även många andra måste inse att John lägger av för man är ju uppväxt med han och det var han som gjorde att mitt väder intresse vaknade och därmed också att många tusen lappar flög iväg på utrustning haha. Sånt är livet och dom gamla ger plats till nya och jag önskar bara er båda en bra fortsättning i livet.

 • Hej och hej då!
  Välkommen Martin, jag är säker på att du kommer att göra ett fantastiskt jobb. Det är klart man kommer sakna John men livet går vidare.
  Ett fenomenalt stort tack till John för allt roligt och intressant som han har berikat Sverige med!
  Gott nytt år!

 • Stort tack till John och välkommen Martin.
  Er sida är bland det första jag kollar in varje dag och ibland flera gånger per dag.

 • Hej!

  Jag önskar er båda lycka till. Nu när man ser fram emot ljusare tider skulle jag vilja ha en karta där man ser hur långt våren, sommaren, hösten och vintern har kommit i de olika delarna av landet. Lägg det som en länk som kallas ”Årstidernas läge i landet”.

  Anders

 • Hej på er!
  Otroligt bra och användbar sajt! Man blir beroende, används flera ggr per dag. Vid segling med vind info etc, vid fjällveckor och mycket annat ta bara när man sitter nere på Kanarieöarna och får vädret och vindar där nere. En sak bara ta bort ”IDAG” och ”IMORGON” begreppen, det förvirrar bara. Bättre med veckodagarna som benämning generellt.
  I övrigt god fortsättning och god tur. K
  eep it going.

 • Tack John för allt arbete som du har lagt ner på klart.se Lycka till med dina föreläsningar och jazzmusiken.

  Välkommen Martin till klart.se. Hoppas att du kommer att utveckla sajten och driva den vidare i Johns anda. Jag minns dig när du var en del av väderredaktionen på SVT. Ditt sätt att presentera vädret uppskattde jag mycket. Ett par gånger i veckan är jag inne på sajten speciellt när det är lite väderdramatik.

  Sajten besöks ofta av mig men jag är dålig på att lamna kommentarer.

 • Tack John för alla åren du givit väderprognoser för vårat egentligen odramatiska väderland. Intresset jag har för meteorologi beror mycket på dig John eftersom jag vuxit upp med dig i TV-rutan. Jag följer allt som sker här på klart, ibland flera gånger om dagen, beroende på vädrets karaktär eller på sommaren då vi är mycket till sjöss. Martin, jag tror du kommer ta över John´s arbete med bravur. Du skriver mycket bra och intressanta inlägg. Fortsätt så.
  Förresten skönt med riktig vinter, och mycket skidåkning!

 • Tack John för denna tid och lycka till med dina fortsatta projekt! Martin detta kommer du att klara strålande! Bra och intressanta inlägg från er båda! Jag följer er nästintill dagligen vartän jag är i Sverige och världen! Jag är nästan jobbigt beroende av att veta hur vädret blir. En kort kommentar om senaste månadens väder är att det är som en dröm – minusgrader, snö och åter snö – så mycket påverkar vädrets makter mig att stämningen infann sig fullkomligt denna jul och nyårshelg med veckor av vinterväder. God fortsättning på 2011!

 • Hej Martin!

  Jag har intresserat mig för fenomenet underkylt regn. På smhi säger de att det en gång varit underkylt regn i norra Kanada vid -40 grader, kan det hända? Sedan undrar jag vilken intensitet underkylt regn kan ha, min mammas kompis berättade i december 2007 att när hon var i Budapest var det -7 grader, och plötsligt föll ett intensivt underkylt regn med svår ishalka som följd. Kan underkylt regn falla med samma intensitet motsvarande ett skyfall med en intensitet på 70-90 mm nederbörd. Jag skulle veta lite mer om det fantastiska fenomenet. Hej

 • Tråkigt John att du slutar, kommer att sakna dej, du har varit toppen. Martin får det tufft att fylla din plats men lycka till!!!
  Eva

 • Tack John för att du skapade Sveriges bästa väder! 🙂

  Sorgligt att du slutar. Solen gick just i moln här i Halland. Den fick nog höra att du slutar! 😉

  Men Martin är en god arvtagare. Med han som chef får vi fortsätta ha Sveriges bästa väder, helt Klart!

  Klart.se ligger förresten på Sverigesurfen.com under ”Nyheter & Väder” – allt annat känns puckat!

  //Carl

 • Jazz svingit Pohlman jag anade att du har en viss likhet med B.B. King man spelar så länge man andas..ha det bra.

 • Hej, om klart.se ska bli den ledande väder site som Martin skriver så borde det ligga en Android app på att göra listan! Det är i telefonen son man använder dagens tjänster. Och Android växer world wide mest av Smart Phone systemen.

 • Välkommen, välkommen!!!
  Själv så är jag inte såå jätte intresserad av väderprognos, eftersom jag tar det som det kommer.
  Allra bäst är sommarn, då solen lyser o ger oss energi.
  Huur kommer det sig att du valt att prata å skriva
  om det förpillrade vädret?
  Hittar du bara på det här med att det ska vara töväder, just för att reta oss vinterälskare?!
  Pohlman!