Surväder eller skräckstorm?

Hur blir vädret senare i veckan? Man frågar sig efter att ha kollat rubrikerna.

Jodå, det kommer ett lågtryck och det kommer att blåsa. Men det är inte Gudrun som går igen.

Men det blir vindar på 10, kanske 15 m/s i Götaland och Svealand under torsdag-fredag. Det kommer också mer nederbörd, så de vattendrag som redan var fyllda kommer att få ännu högre nivåer/stridare ström.

Och detta sker samtidig som det blir mildare. Det kan inte uteslutas att smältande snö eller regn fryser på kalla vägbanor, tak, elledningar och andra ytor.

Det blir nog lite jobbigare att vara ute än en vanlig genomsnittlig januaridag.

Surväder ja. Men inte skräckstorm.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Martin , vad har du för tankar kring eventuella risker med översvämningar , under vilka månader tror du nederbördsmängden kommer att öka mest framöver ?

 • På yr.no står det att Nyköping får +4 grader och snöfall på torsdag. Hur hänger det ihop? Vilken nederbörd tror du vi får på torsdag?

 • Änligen! Vilken härlig morgon. 13,5 grader kallt och 1dm snö i Färgelanda Dalsland. Tyvärr skall det ju bli tö igen säger prognosen.

 • Precis när skidspåren fått sig en uppfräschning. Jag totalt hatar det här milda vädret, även om det bara är en temporär vistelse. Det bryter mitt tålamod och mitt humör på mitten. Så otroligt tröttsamt att man ena dagen ska känna ren vinterglädje, bara för att nästa uppleva denna bitterhet som prognoserna för med sig.

 • Kraftuttrycken för ”stormarna” börjar ta slut för lösnummerförsäljarna snart. Då blir det inte lätt att vara väderskribent längre..

 • Ovanligt mild vinter även förr att vara i sydliga Skåne.Temperaturen har bara vid enstaka tillfällen krupit under nollstrecket nattetid. Mestadels 5-6 plusgrader på dagarna.
  Nä, det är annat än förra vintern då det var skidföre redan i slutet av november. Brukar förstås vara kallast i februari, då snön kan ligga kvar några veckor. Återstår att se hur det blir i år.

 • Det är ju snart bara 11 månader kvar till domedagen ändå så vem bryr sig om kasst väder.. haha 😉

 • Du nämner höga vattennivåer och det kan tänkas. Kollade Karsefors för några år sedan. Faktiskt majestätiskt när de öppnar fördämningarna och den ursprungliga vattenfåran får visa sig i full majestät.

 • Det är hög vattennivå även i Östersjön. Runt 50 cm över medelvatten i över en månad nu.
  Själv bor jag i Trosa där båtklubben legat under vatten länge och flera gator runt hamnen numera är isbelagda.

  Antar att detta i stort har med de många lågtrycken att göra samt nordvästvind på västkusten som blåser in vattnet genom Öresund/Bälten.

  Men är det inte ovanligt med detta höga vattenstånd under så lång tid?

 • Vi har inte haft mycket nordvästvind på västkusten i år , i stort sett bara syd-sydväst.