Snart nollgradigt i norr

Nu är det vinter ner till Askersund (och lite till).

Än är det kallt, men snart är det nollgradigt. I Kiruna.

Jovisst blir det mildare. Redan under tisdagen steg temperaturen, såväl i Kiruna (från -22 till -11) som i Köping (från -4 till +3).

Men/och nu planar det ut ett par dagar. I stort sett samma temperaturer under onsdag och torsdag, noll till +7 söder om Siljan, noll till -12 norr om Siljan.

Sedan sjunker det lite, främst i söder, i samband med att ett lågtryck (”skräckstormen”?) sveper förbi under torsdagen. Men det fascinerande händer inte i söder utan i Norr. En hel del pekar på att det under söndag och måndag blir nollgradigt i Kiruna och på andra platser i Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Medelpad, Jämtland, Härjedalen och Hälsingland… ja hela vägen ner till Skåne. (Men i Skåne är det inte förvånande med nollgradigt i mitten av januari.)

Jag tippar att Idre får landets lägsta temperatur på söndag med -4 grader.

Men det varar inte hur länge som helst. Det blir lite kallare efter helgen, men bara lite.

Nåväl, det kommer inte att tära så mycket på snön i norr. Troligen tvärtom: När temperaturen är nära noll grader så kan luften innehålla mycket mera vattenånga än om det är kallare. (Luftens förmåga att bära vatten i gasform är temperaturberoende). Det gör att när det snöar och det är nära noll så brukar det komma mycket mer/falla intensivare än när det är kallt.

Återstår att se hur det blir med nederbörden alltså. Men lite mildare kommer det allt att bli.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg