Midsommarvädret, uppföljning 1

I vanliga fall brukar vi meteorologer hålla oss neutrala till vad som är bra respektive dåligt väder. Men inför en helg som midsommar, när det dessutom regnat en hel del de senaste veckorna, så känns det naturligt att önska sig sol, svaga vindar och över 20 grader. Men vädret blir mer innehållsrikt än så. Nedan pratar jag mest om var regnet förväntas komma. Solen skiner mellan raderna.

Översikt
En högtrycksrygg stabiliserar vädret med solsken nu innan midsommar, men under helgen bryts högtrycket ner och på många orter blir det både sol och skurar. Det är främst södra Norrland, Svealand, och västra Götaland som riskerar regn. Temperaturerna håller sig kring beskedliga 15-20 grader.

Dag för dag
Idag onsdag har vi nordvästliga vindar och växlande molnighet eller klart väder i hela landet. Någon regnskur kan förekomma i Lapplandsfjällen och de inre delarna av Götaland, annars uppehåll och sol. Temperatur i Norrland 10-15 grader och i Götaland och Svealand 15-20 grader.

Tidigt under torsdagen är det soligt i Norrland, men samtidigt drar ett regnområde in över västra Götaland. Det rör sig under dagen vidare in över Götaland, Svealand och södra Norrland. Förväntad mängd regn mellan 5 och 15 mm. Norra Norrland får fortsatt mest klart väder. Temperaturer omkring 15 grader i hela landet.

På midsommarafton är luften fortfarande labil vilket gör att regnskurar lätt växer till. Det är för tidigt för några detaljer, men risken för regn ser ut att bli störst i västra Götaland samt västra och norra Svealand (norr om Mälaren). Även södra Norrland kan få något regn, främst om eftermiddagen. Solen kan dock titta fram mellan molnen.
Solsäkrast ser det ut att bli i Östersjölandskapen och nordligaste Norrland samt södra Norrlandskusten. Möjligen går även Skåne fri från regn.
Temperaturerna lämnar en del övrigt att önska: 10-15 grader i Norrland och 15-20 i Götaland och Svealand.

På Midsommardagen, lördag, ser det ut att bli fortsatt ostadigt väder med sol och regnskurar om vartannat.

Detaljerade prognoser får ni genom att söka på er ort eller klicka er fram på kartan.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg