Snökaos i Stockholm

Sitter på en buss från Nacka in mot stan. Stora snöflingor dalar till marken snabbare än bilar, bussar och lastbilar rör sig framåt.

I backen vid Sickla industriväg har en dragspelsbuss vikt sig så att front och akter stod i höger, medan dragspelet är i vänster körfält. Som om det inte var tydligt nog så försöker en lastbil köra om och parkerar därmed snett över körfälten i backen.

Vår buss tar en alternativ väg, ut mot påfart till södra länken. Det rullar på men sakta. Folk håller humöret uppe och är självironiska.

Hur mycket snö handlar det om? Ungefär en decimeter. Problemet är att det är för intensiv trafik. Stockholm tillåter sig att växa och optimeras för en situation utan friktion.

Så länge det är barmark, fungerande el- och mobilnät osv, så är stan en fantastiskt effektiv maskin. Men när det snöar och avståndet mellan två bilar i trafik inte lämnar utrymme för några misstag, så krävs det inte mycket för att det, genom kaskader, skall bli tvärstopp.

Optimering sker på bekostnad av flexibilitet.

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Vad tror du, blir det större sannolikhet för stora snömängder i november med klimatförändringarna? Förra året blev det rekord i Stockholm och de gamla rekorden var från 1985 och 2004 (mätningar från 1905), är det en slump eller en trend? Det sägs ju att det blir större nederbördsmängder vid högre temperaturer, men å andra sidan så måste det ju vara låga temperaturer för att det ska bli snö, så det borde inte fungera (givetvis annorlunda i kallare klimat där det blir -2 istället för -12). Stora snömängder kommer oftast när det är precis under 0 grader, och sannolikheten för sådana temperaturer har minskat i november i Stockholm, så alltså borde sannolikheten för stora snömängder ha minskat. Eller?

    • En teori är att varma somrar värmer upp Östersjön, som svalnar långsammare än luften och därför avger mycket fukt, vilket kalla vindar kyler ner till snö och dumpar längs kusten. Jag vet inte hur det var i år, men 2016 var det massor av snö i Stockholm men nästan barmark 10 mil inåt landet.

  • ”Optimering på bekostnad av flexibilitet” gäller ju allting nu för tiden. Optimerade personalstyrkor som inte klarar arbetstoppar, allting är ”on demand”, Ingen har några lager. Det är därför 1 dm snö på vintern i Sverige numera är en ”avvikelse”. Jag vet att jag har överanvänt citattecknen men det kan inte hjälpas. Snö borde väl närmast bemötas med en axelryckning på våra breddgrader ungefär som torka i Sahara.