Snö i söder på fredag?

Många frågar sig, och mig, när snön kommer i södra Sverige.

Här kommer svaret: Det ser ut att bli på fredag, möjligen redan på torsdag.

Detta sker i samband med att ett djupt lågtryck passerar södra Sverige  just på torsdag-fredag.
Jag har följt utvecklingen genom ensembleprognoserna ett par dagar. De har hoppat en del, men det är inte oväntat just i samband med passager av lågtryck -just då är atmosfären knepigare att modellera än vid högtryck. En del modeller har indikerat att det skall komma mycket snö.

Den som var i Stockholm i fjol vid samma tid, 5-6 december, minns att det var en speciell dag: Det kom ett par decimeter snö på kort tid den 5 december och hela stan var i princip lamslagen den 6 december.

Atmosfären inte har något minne. Om det blir stora mängder snö på samma datum precis ett år senare så är det en slump. Men vi människor är fenomenala på att se mönster och just en sådan här sak går vi igång på. (Alla gånger som liknande mönster inte inträffar registrerar vi som enskilda händelser, inte som tillfällen då sammanträffanden inte inträffade).

Hur som helst, det ser ut att bli snö på många platser i södra Sverige på torsdag-fredag. Många hoppas att det stämmer och att det äntligen blir vitt ute. Vi kan ju också hoppas att det stannar vid ett par centimeter även om det vore fascinerande att se hur samhället klarar det som man, på förekommen anledning, förberett sig för.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Martin hoppas att snön inte kommer o beröra gotland .Hoppas på en snöfri vinter men dom som bor på fastlandet kan få hur mycket snö dom vill

 • Vädrets makter är emot mig – bokade om en kryss till Åland i torsdags pga hårt väder, och nu på tors på ny kryss skall det blåsa etter värre o snöa dessutom … what to do?

 • Otroligt vad prognoserna svänger. Nu är det helt plötsligt varmare igen och det mesta ser ut att komma som regn under torsdagen och lite snö under natten och på fredag morgon. Snön i söder kan du blåsa av Martin. I alla fall söder om Hällefors

 • Undrar bara hur det är med prognostiserandet. Ska det svänga 8 grader mellan 1 timmas tittande, och varför är det <50% träffsäkerhet angivit för alla dagar. Varit så en längre tid…

  Martin: Ju längre fram i tiden man blickar, desto mindre säkra blir prognoserna. De kan därmed hoppa rejält mellan två olika modellkörningar.

 • Får hoppas på bättre beredskap för snön i södra Sverige. Man ser ju trenden med kallare och snöigare vintrar.

 • SVT antyder en storm i paritet med den 17-18 november 1995, som medförde ett 79 cm tjockt snötäcke i inre Götaland. Det känns enligt mig inte speciellt troligt, då tyngdpunkten på snöfallet i nuläget ser ut att hamna över norra Svealand och södra Norrland.

 • Säkert inte lätt att få rätt prognos nu trots bra datorer. Det är ju massor med variabler att beakta när man ligger runt nollan, inte minst vattnets värmekapacitet? Vattnet buffrar väl dessutom till viss del energimängdens skillnad (olika mycket på olika höjd/tryck) innan temperaturen kommer förändras, vilket ju säkert inte blir enklare att simulera när vattnet kommer ner eller redan finns på marken i fryst form (i mer eller mindre mängd) , eller?

 • Verkar som Kung Bore tar i med storsläggan. Kanske snögubbsbygge blir ett nytt inslag i midsommarfirandet inför nästa år?

 • Ju längre fram i tiden man blickar ! Desto mindre säkra blir prognoserna ! Jaa, det är väl det enda som är säkert när man siar om framtiden !

 • Öhm är de inte lite väl varmt i marken för att snöns ska lägga sig? Jag menar de är fan inte tjäle i stockholm än iaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *