Som kallast efter solens uppgång

I den klara luften så sjunker temperaturen snabbt nattetid. Som kallast är det vanligen någon halvtimma efter att solen gått upp. Det brukar förvåna många, men det beror på att solens första strålar visserligen värmer luften, men att utstrålningen av energi fortfarande är större. Solen behöver helt enkelt komma en bit till över horisonten innan instrålningen av energi överstiger utstrålningen -därför infaller nattens lägsta temperatur en stund efter solens uppgång.

En svag högtrycksrygg täcker nu Sverige. Ett litet regnområde passerar Skåne, men annars är det mest klart väder, kallt och uppehåll i landet i natt.

Under tisdagen stiger temperaturen åter. Ytterligare ett moln- och regnområde kommer in över Västsverige.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Hej
  Jag vet att det är kallast efter solens uppkomst
  men det händer ibland att det är kallast vid tvåtiden för jag vet att det inträffade några gånger i augusti
  Nu skiner solen här i Ekenässjön
  Ha en bra dag John
  Ingvar

  • Hej Ingvar.
   Du är tidigt uppe och observerar väder!
   Jag känner givetvis inte till detaljerna, men jag har två tänkbara förklaringar till att det var kallast vid två tiden och inte senare. Det kan ha dragit in/bildats moln, dessa hindrar utstrålningen och har på så sätt en uppvärmande effekt (som ett täcke). Alternativt om det börjar blåsa. Då blandas den kalla luften närmast marken om med den varmare som finns lite högre upp.
   Det som händer när luften kyls av nattetid är att det bildas en så kallad inversion, temperaturen sjunker i luften närmast marken. Men bara några tiotals meter högre upp är det fortfarande i stort sett samma temperatur som tidigare.