Snöoväder på väg

Nu väntar vi omslag i vädret.

I kväll tisdag drar det in ett område med snöfall över västra Norrland. Under natten till onsdagen fortsätter det åt sydost.

På onsdag förmiddag har snöfallet nått ner till en linje genom Gästrikland-Närke-Skara-Halland. Vid lunchtid har det fallit snö i hela landet utom Öland och Gotland (som får sitt under eftermiddagen/kvällen).

I samband med snöfallet får vi relativt enhetliga temperaturer i landet med mellan 0 och -5 grader.

Bli inte överraskad av snön eller den på sina ställen glatta isen som döljer sig under snön.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Hej

  Varför kallas snöväder snöoväder nu för tiden? Beror det på att vi (samhället) har blivit mer sårbart = sämre rustat för vinterväder än förr?
  Vinter ska vara vinter! Usch för svarta mörka blöta vintrar.

  Christer i Kristinehamn

  Martin säger: Hej. Du har helt rätt. Men vi kallar det inte automatiskt för ”snöoväder” bara för at det snöar. Det skall finnas en förväntad risk med i bilden.
  I detta fall så har SMHI gåt ut med varningar i samband med snöfall i kombination med kraftig vind i delar av Norrland. Det kommer säkert att bli en del problem (och varningar) i efterhand även i södra Sverige.
  Men jag håller med om att snöfallet inte i sig kommer med problem och att vinter skall vara vinter. Jag tror även att samhället i vissa avseenden har blivit mer sårbart i takt med att vi fått mer teknik och vant oss vid att bli omhändertagna.

 • Glömde du inte att Sveriges näst största stad, med drygt 800 000 människor, kan förvänta sig frisk till hård sydvästlig vind och snöfall som tillfälligt övergår i regn. Temperatur 2-5 plusgrader.

  Martin säger: Jag tänker på Göteborg. Borde ha sagt ”någon plusgrad” (men inte fem). Håller verkligen med om att vinden är minst lika besvärande som kraftigt snöfall (eller snöblandat regn). I synnerhet i kombination.

 • Ja, ta tågtrafiken som ett exempel; trots att vi haft järnväg i Sverige under många decennier, blir problemen många och stora (förseningar tex)när vintern kommer.

 • Hej! Jag vill säga att jag vill säga att jag kallar det verkligen för snöoväder för jag bor i Kalix i Norrbotten. Jag kolla prognosen för Kalix. Det stog 25cm nysnö på onsdag och 10cm på torsdag. Det är mycket 35cm och vi har redan 70 cm sen pluss 35cm. Det blir lite över en meter det kommer bli kaos i morgon!!! Eller redan inatt juste det skulle ju blåsa upp mot storm också!

 • Håller helt med er om att vinter ska vara vinter. Blir lika förvånad varje gång jag hör folk som faktiskt föredrar tre plusgrader och regn före vackert vinterväder med mycket snö och ett rimligt antal minusgrader.

  Mvh Jonas Andersson, Björneborg

 • Samhället har blivit sårbart,de flesta väntar sig att allt ska fungera och går ut i ”snöurn” i låg-
  skor och klagar på vädret!
  Låg beredskap i allmänhet.Hur många har reservvärme, ljus,ficklampa ,varma kläder om det kniper och det gör det ju när det blåser. Kyleffekten blir stor när man går ut utan mössa och i lågskor!

 • Media talar om snö kaos men vad är det ?
  Att det kan bli problem i trafiken när det snöar vet vi men snö kaos är nog fel namn jag skulle kalla det för trafik kaos.
  Trafik kaos är beroende av trafik snö kaos behöver inte innefatta trafik .

 • Hej martin. Varför gnäller folk på snön när vi behöver snön för att ha lite kul (skoter skidor pulka tex). Skotta snö är inte så farligt man sparar pengar på gymkortet. Så sluta gnäll på snön ut o njut.
  Från en som vill ha snö!!!

 • Inte värre än att man kan ha hatten på sig när man går ut. Märkligt att vi Svenskar inte tål något mera och det skall varnas hit och dit för jämnan. Det här är ju bara vanligt vinterväder fast egentligen skulle denna blåst ha kommit i mars-april månad och inte i februari som skall vara en kall månad.

 • snälla meterologen svara
  när kommer det en ljusning..klarar inte av detta väder längre..detta måste vara precis som vikingarna beskrev helvetet..usch klarar inte av det längre

 • Får jag bara fråga en fråga…
  Vem längtar till sommaren? Jag!
  Även om vintern är underbar så är sommaren ändå bäst… Sola, bada och de underbara myggbetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *