Mest moln och regn, men sol i sydost

Idag måndag blir det ostadigt väder på många platser. Ett djupt lågtryck ute på Atlanten styr vädret och regn och mon driver in över Sverige. Det är främst Norrland och västra Svealand som berörs av den intensiva nederbörden, men även övriga Sverige kan få en del regn.

Det blir också blåsigt på många platser.

Moln- och regnområden luckras upp något då de rör sig österut och bäst väder idag får man i de sydöstra delarna av Götaland och Svealand.

I morgon tisdag håller ett högtryck över Finland emot lite, men även om det blir stabilare så kan det inte mota bort allt regn. Men lite varmare blir det i all fall.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Jag sätter mitt hopp till Bondepraktikan för enl den blir sommaren varm när det är kallt i Kristi H-veckan. :-).

 • Väldigt dåli inledning på sommaren. Finns det inget vackert väder i faggorna?

  Martin: Mot slutet av kommande helg stiger lufttrycket. Det kan vara då det börjar…

 • Det är fel att kalla maj för en sommarmånad i Sverige. Klassiskt sett har månaden varit en typisk vårmånad. Temperaturer på 25-30 grader skall normalt inte uppmätas förrän under andra halvan av juni, det är bara det att vi blivit bortskämda med värme under 90- och 00-talen. Men nu är ordningen återställd, och vi hur det skall vara. Men det är klart, vissa år har ju maj sannerligen fått skälet att kallas sommarmånad, som t ex 1993 och 1984. Men sådan majvärme som då rådde är extremt ovanlig. Man får bara hoppas på att sommaren bjuder på runt 25 grader dagtid, sol eller växlande molnighet, på eftermiddagarna några regn- eller åskskurar, och lagom kalla/varma nätter. Detta ger frodig grönska och bra ferieväder. Däremot kommer Sverige nog aldrig någonsin uppleva en sommar med bara sol, runt 30 grader och kokheta nätter. Detta väder förekommer bara från södra Tyskland och söderut. I Sverige är det för kallt och blött för att det skall inträffa. Däremot har det nästan varit så; sommaren 1994 var det veckovis över 25 grader och ingen nederbörd, i allafall i juli och början av augusti, medan juni var riktigt kylig det året, liksom hela våren 1994. Kan man hoppas att det blir samma utveckling i år som 1994?

 • Har jag missat dit inlägg om hur, du tror att sommaren blir, eller har du inte vågat sia ännu?
  Du brukar väl pricka ganska rätt!

 • Missade att skriva till Daniel, måste det vara 25-30 grader, för att vara sommar?!
  Då kan jag förstå att många tycker att det inte är mkt till sommar i Sverige.
  Här vid vänern är det redan meteorologisk sommar, dvs över 10 grader i medeltemp.
  Vi har ofta soligare än prognosen visar, dagstempen kanske inte är så höga, men nattempen, är varmare än vad det brukar vara här vid vattnet, så för mig är det ok försommar.

 • En sannerligen konstig långtidsprognos YR.NO hade idag klockan 09:03. För Nyköping skulle det den 24/5 vara 20 grader, idag står 4 grader. På Tomtabacken i Småland skulle det samma dag vara 23 grader, idag står 1 grad. Varför så stora differenser?

 • Hej Martin

  Vad betyder ppm ?

  mvh Edvard

  Martin: Ppm betyder ”part per million”, eller på svenska delar av en miljon, miljontedlar. Det är detsamma som en tusendels promille.
  400 ppm = 0,4 promille = 0,04 procent.

  Mängden av olika gasera i atmosfären mäts i delar av volymen de upptar (inte vikten).