Nu har det slutat snöa i Stockholm

…men det fortsätter på andra platser.

Av Martin Hedberg

Idag har det varit stora problem för de flesta trafikanter i östra Svealand. Men nu under kvällen har intensiteten avtagit markant. Det kan komma en del snö under kvällen och natten, men de värsta torde vara över. Även vindarna avtar. Detta i samband med att lågtrycket sakta fylls ut och dessutom rör sig norrut.

Men all snö har inte landat. Snöområdet fortsätter norrut och kommer under natten och torsdagen att ge Gävleborgs och Västernorrlands län ytterligare 10-20 cm snö. Som om man inte hade nog efter snöfallet för mindre än en vecka sedan.

Men om det varit hopplöst för snöröjare att hålla takten med snöfall och blåst idag i Stockholm så är det nu tillfälle. Nu har man chansen att vinna terräng.

Många har drabbats och är fortfarande drabbade med långa resor hem, till skiftjobb eller för att hämta barn eller handla. Det är vid sådana här tillfällen som man lätt inser hur viktigt det är med möjlighet att transportera sig i vårt moderna samhälle.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

26 CommentsLeave a comment

 • ?
  Är i Stockholm och det snöar för fullt utanför rutan.

  Martin: Om du läser lite mer än bara rubriken så ser du att jag skriver: ”Det kan komma en del snö under kvällen och natten, men de värsta torde vara över.”

 • Nu är snöfallet borta! Bara så där tvärt. Martin, tryckte du på knappen? 😉

  När det var som värst idag var sikten inte ens 100 m. Tittade på ett träd 60m ifrån och det var knappt skönbart. Bara som en svag skugga mot vitt.

 • Vad skönt, jag flyger imorgon em till Istanbul från Arlanda, jag var lite orolig att flyget skulle vara inställt…

 • Och vad tror vi om morgondagen. Kan man ta sig från Roslagen till Stockholm i morgon bitti och tillbaks på kvällen, eller ska man låta bli…om man kan?

 • Det kom ju knappast någon halvmeter som det varnades för. Om man ser på SMHI:s nederbördsdata från senaste dygnet så har Stockholm fått 14mm=14 cm snö…
  Överdrifter som vanligt alltså…

  Martin: Det är olika på olika platser. En observation (Tullinge?) är inte tillräckligt för att dra slutsatser om hela Stockholm. Jag tror att det är många, inklusive mig själv, som kan intyga att det finns andra platser som fått betydligt mer än 14 cm snö.

 • Vid Zinkensdamm är snödjupet 38 cm (alltså inkl de centimetrars som kommit tidigare)

 • Vilket gnäll det är på stockholmarna så fort det inte funkar exakt som vanligt. Katastrof om det bara kommer fem bussar istället för tio i timmen!
  Det är väl självklart att det inte kan fungera som vanligt om det kommer så mycket snö i kombination med blåst, eller? Men i morgon funkar det säkert igen.
  På landsbygden är vi glada om det går någon buss över huvudtaget, under ”normala” förhållanden…

 • Här i Roslagen har det kommit betydligt mer. Fast det är svårt att avgöra hur mycket då det blåst upp drivor på 1,5 meter på sina ställen, runt 80cm allt som allt kanske. Varav 50 har kommit nu.

 • Idag har det bara talats om ovädret i Sthlm, inget om skaraborg och här är vi totalt insnöade och det vräker ner snö och blåser fortfarande. Drivor som är upp till en meter, sikten är lika med noll, posten har inte kunnat komma hit på 2 dagar. Idag har jag fått ca en halv meter snö, fick 60-70 i lördags. Det sker olyckor titt som tätt på vägarna. Här skulle det utfärdats en klass 2 varning! Här är det verkligen katastrof!

 • Hej igen Martin!
  Intressant diskussion.

  Om nu exempelvis Stockholms innerstad skulle ha fått mer snö (nederbörd) än Tullinge eller övriga närliggande stationer, varför är då inte station Stockholm (Observatoriekullen) med över senaste dygnets (uppdaterad kl 20,45 idag) maxvärden för nederbörden i Svealand? Istället är det Dalarö som toppar med 15,4 mm vilket inte heller är i närheten av de befarade 50 millimetrarna.

 • Snön som fallit har varit väldigt luftig. 14mm i smält form kan mkt väl motsvara närmare en halvmeter vid gynnsamma förhållanden. Jämför med när det kom 60 cm i hassela för några dagar sen. Den uppmätta nederbördsmängden var endast 19mm. Däremot så lär snön packas nu, i synnerhet som temperaturen är på väg upp mot noll tillfälligt. Snödjupet kommer sålunda minska.

 • LAILA

  Nej, de är verkligen förvånande men ändå inte. Allt utanför Sthlm är ointressant för medierna. Minst dubbelt så mycket snö på skaraslätta som i hufudstaden.
  Men som vanligt är de alltid jävligast i Sthlm.

 • Vilken massa ägg som kommenterar på denna blogg dagligen. ”Det kom bara 14 mm snö”. Ja hemma hos dig kanske, men försök sticka ut näsan utanför din låda en stund 🙂

 • Jag gick ut med tummstocken samtidigt som jag var ute med soporna nyligen. Mätte 49 cm på soptunnelocket! Ändå har det blåst så kan tänka mig att det har landat omkring 50-60cm sen igårkväll. Och mer kommer det inatt! Bor i Lidköping

 • Svar till anders kommentar ja du anders enkel matematik eller rättare sagt sunt bonn förnuft är stor stad stort behov litet samhälle litet behov mer behöver jag väl inte säga kanske,
  TACK martin för ditt väder varje dag och jag utgår från dina prognoser nästan jämt ,tullinge är ett speciellt område geografiskt när det gäller väder för om det är -10 sthlm innerstad är det i tullinge -20 samt om det kommer nån nederbörd så är det alltid dubbelt så mycket i tullinge trakterna varför vet jag inte men martin kan kanske tala om det ? Go kväll på er alla.

 • Waxholmsbolaget fick sätta in en extrabåt i eftermiddags för att få med alla som skulle till Vaxholm. Bussarna gick ju inte.
  Trevligt !

 • Asså. Det stod för Skövde att det skulle komma 5-6 centimeter idag men asså det har ju kommit upp mot två och en halv bara idag… något stämmer inte riktigt där.

 • menar dock fyra decimeter inte två och en halv som jag skrev i förra kommentaren… Underdrev lite där…

 • @Anders: Det är väl inte så konstigt att det blir kaos i Stockholm men inte ute på glesbygden?!

  På en tämligen liten yta bor 2,1 miljoner av Sveriges 9,4 miljoner. Är det då verkligen så konstigt om det ställer höga krav på framkomlighet?

  När det kommer mycket snö på kort tid så finns inga alternativ, bussarna går inte alls, tågen står stilla. Har vi tur så går tunnelbanan sporadiskt men eftersom vi är så många här får inte alla plats. Återstår då bilen kan man tro, men eftersom vägnätet i normala fall är kraftigt överbelastat så korkar det igen även här.

 • Någon som vet var man kan hitta info om gårdagens nederbördsmängd i centimeter från olika delar av Stockholmsområdet?

 • Jag hoppas att få slippa höra kommentarer som ”växthuseffekten ligger bakom kylan nu i december”, när vi i november faktiskt hade milt väder. Exempelvis var det 11 grader ända uppe i Hudiksvall den 14:e nov, och på samma plats +10,4 grader så sent som den 21:a. Dessutom drog sig snögränsen i Sverige norrut under månadens gång.

  Det är helt enkelt så att Sveriges väder är extremt växlingsrikt – ena stunden varmt, andra stunden rejält kallt. På 1900-talet började vintern ofta mycket tidigare än vad den gjort de sista 11 åren, så det så.

  P.S. Glöm ej att ifjol var vintern mild, bortsett från kalluftsutbrottet i slutet av januari och början av februari. Som sagt, Sveriges väder växlar det om ordentligt!

 • Jag läser alltid hela artikeln. När jag skrev första inlägget hade det ännu inte slutat snöa ens en enda gång, vilket du skrev 13 minuter innan mitt inlägg.

  Visst kom det mer snö senare på kvällen.

  Jag tror inte all den här snön hinner smälta till jul, så det finns en god chans till vit jul.

 • Svar till Jon, det kan du göra här på klart.se Ta dig fram till orten vars historik du vill se. Klicka på ”historik”, och välj ”nederbörd” i rullisten.