Prognosen för New York

Av Martin Hedberg

Nu har orkanen Irene även hamnat på våra svenska löpsedlar. Dramatiken bygger på att staden New York skall drabbas. Men Irene är givetvis inte någon målsökande robot som bara drabbar just New York, men sett från vår horisont så krävs det riktig dramatik för att det skall räknas.

Infraröd satellitbild från NOAA. Bilden visar orkanen Irenes läge utanför Florida 26 aug kl 09.45 svensk tid. Färgskalan till höger indikerar temperaturen på molnens ovansida i Kelvin. Ju lägre temperatur, desto högre moln.

 

Och vad är väl mer dramatiskt, nästan något för Hollywood, än när en orkan hotar en megastad. Inte nog med att det är många människor som bor och arbetar i staden, den är ett myller av komplicerad infrastruktur med tunnlar, avlopp, elledningar, kommunkationer mm. Det är mycket som kan slås ut och det kan drabba många.

De som drabbas är dessutom inga fattiga landsortsbor utan inflytande. Nej här talar vi om ett brett spektrum av potentiellt sårbara människor. Allt ifrån ambassadörer till övergivna uteliggare (eller vad nu skalan går från och till).

Och i princip alla i Sverige har någon form av relation till staden eller dess innvånare.

Men alla små byhålor längs med kusten? Eller i Västindien…?

Nä, låt oss koncentrera oss på New York. Då får vi valuta för vår insats. Lite som en VM-final. Sannolikheten är stor att man får utdelning för sin surt förvärvade insats i form av tid i TV-soffan.

Men å andra sidan; Vad mer kan vi göra än att titta på?

Nåja för att förbereda oss så kan vi till att börja med ta del av vad NOAA och NWS (Amerikanska statliga vädertjänsten) ger för prognos (utfärdad fredag 26 aug kl 10:21 svensk tid) för New York:

Saturday: A chance of showers and thunderstorms, then showers and possibly a thunderstorm after 2pm. High near 80. Southeast wind between 3 and 11 mph. Chance of precipitation is 80%. New rainfall amounts between a half and three quarters of an inch possible.

Saturday Night: Tropical storm conditions possible. Rain. The rain could be heavy at times. Low around 68. East wind 16 to 21 mph increasing to between 31 and 36 mph. Winds could gust as high as 41 mph. Chance of precipitation is 100%. New rainfall amounts between 2 and 3 inches possible.

Sunday: Tropical storm conditions possible. Rain. The rain could be heavy at times. High near 76. Chance of precipitation is 100%. New rainfall amounts between 3 and 4 inches possible.

Sunday Night: Tropical storm conditions possible. Showers likely, mainly before midnight. Mostly cloudy, with a low around 64. Chance of precipitation is 60%. New rainfall amounts between a quarter and half of an inch possible.

Monday: Mostly sunny, with a high near 81.

Peaken beräknas alltså inträffa från lördag kväll och över söndagen lokal tid.

Hastighet: 41 mph = 18 m/s.
Nederbördsmängd: 4 inches = 100 mm.
Temperatur: 70 F = 21 grader C

Vindbyar på 18 m/s och 100 mm nederbörd. Ja, det är mycket för en stad där vinden kanaliseras mellan husen och där alla hårda ytor gör att regnet samlas på ytan istället för att absorberas.

Det kan nog bli rätt dramatiska situationer. Jag föstår att man väljer att planera för det värsta och ber folk förbereda sig respektive lämna staden.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Frågan är när nästa riktigt stora orkar upp längs kusten? De har haft många kustförändrande orkaner förr.
  Med nuvarande bebyggelse och invånarantal lär det inte bli vackert.

 • Hej vänner!!
  Om allt detta kan vi läsa om i Lukas evangelium. Jesus talar om vad som skall hända i de yttersta dagarna och Guds domar skall drabba vår jord. I Lukas kapitel 21 vers 25 kan vi läsa om att människorna skall stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån. Detta kan varje människa på vår jord nu beskåda och se. Dock finns ju chans till att komma till Gud och bli frälst genom det som Jesus gjorde på korset. Inbjudan om en kommande himmel och en ny jord och en underbar framtid går varje människa till mötes som vill bjuda in Jesus i sina hjärtan. Gud välsigne er och jag önskar er framgång i ert arbete. En kristen kvinna i mellan Sverige

  Martin: Jag respekterar religiös tro, men har svårt för religiösa tolkningar och förklaringar av naturvetenskap.

  Jag skulle kunna använda uttrycket ”med bibliska mått” för något extremt, men då endast eftersom det alldeles uppenbart handlar om en metafor.

  När det gäller förklaringar av skeenden i naturen så anser jag att man bör hålla sig till vetenskap.

  För övrigt ställer jag mig frågande till påståendet om att ”en kommande himmel och en ny jord och en underbar framtid går varje människa till mötes som vill bjuda in Jesus i sina hjärtan”. Ursäkta en skeptisk och lite kritisk inställning, men finns det några belägg för det?

  Religion är en privat sak. Det kan vara en tröst och livlina i svåra stunder, i synnerhet av personlig karaktär. Men religioner har hittills inte varit särskilt framgångsrika när det gäller att beskriva skeenden och förhållanden i naturen.

 • WSI tror alltså att det blir varmare än normalt nu i höst, här i Sverige? Vad tror du om det?

  Martin: Jag tror att de har skäl att säga så.

  Jag talade med deras chefmeteorolog tidigare i år och han menade på att de brukar träffa rätt två av tre gånger på den här typen av prognoser.

  (Vilket för övrigt är en avsevärd förbättring från att kasta tärning: Frågan man ger svar på gäller tre månader och innehåller tre frihetsgrader. För att får rätt på allt detta genom att använda slumpen så är sannolikheten en tredjedel av en tredjedel, dvs en niondel eller 11%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *