Först sol, sedan storm

Av Martin Hedberg

Nåja, det blir inte storm överallt. Inte heller på alla ställen som får sol. Men det blir på många platser rätt vackert väder idag lördag och det blir rejält blåsigt från och med natten till söndagen.

Först alltså rätt så lugnt väder. Sol på många platser -så länge den nu är uppe över horisonten. Detta i samband med att en högtrycksrygg passerar. De brukar hålla i sig lite längre, men denna rygg förefaller ha bråttom österut. Passa på att njuta av vackert vinterväder idag. Låt vara att det bara är västra Norrland som har snö. Nu kommer det ju i och för sig mer snö under natten mot söndagen. Det blir i stort sett Norrland som får ta del av den.

Söndagen blir blåsig i hela landet med kraftiga nordliga eller nordvästliga vindar. Under lördag kväll så rör sig ett område med snöfall in över Norrland med tilltagande vindar. Under natten mot söndagen kan det på vissa platser snöa ymnigt. Det hänger kvar en del tunga moln som det snöar ur under söndagen, men de mesta har passerat under natten. På söndagen är det främst fjällen som har kraftigt snöfall.

Temperaturerna kommer att passera många gånger genom noll i hela landet. Idag lördag blir det minusgrader, men i samband med passagen av nederbörden på söndag så slår det om och blir lite mildare.

Men sedan svänger det till kallt igen, en dag. Måndag bjuder på minusgrader i hela landet -och högtryck, medan det på tisdag blir någon plusgrad i i stort sett hela landet -och blåsigt igen.

Varannan dagsväder.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin.
  Hur blir vintern över jul i mellan Sverige? blir det en grön jul i år tro? eller får vi ta del av Norrlands vita vinter? Är en mer sommar människa men vintern har ju sin charm med, men då ska det ju vara vinter också eller vad tycker du? mvh

 • Man får hoppas på att det blåser till lite, älskar att höra vinden. Naturen känns mer levande när det blåser. Strömavbrott slipper man gärna dock.

 • Minusgrader i hela landet? Inte i södra Skåne i alla fall som prognosen ser ut. Här verkar det bli åtskilliga plusgrader och sol. Rena vårvädret. Känns lite fånigt och behöva köra med vinterdäck.

 • Jag brukar i alla fall följa smhi och enligt senaste prognosen söndag förmiddag blir det i nybro 2-3 plus på dagen,så var är dina minusgrader martin?.Du får så klart som alla andra drömma om en vit jul/vinter men låt bli att skriva det i bloggen.Det bara provosera när somliga av oss väntar på snön att du står här och ljuger oss i ansiktet.Kolla dina datorbilder en gång till och kanske ta en kopp kaffe innan du skriver nästa gång.Tack för ordet.

  Martin: I morgon måndag bitti är det nollgradigt i större delen av landet. Övriga delen, Norrbotten, får omkring -10.

  ”Nollgradigt” betyder för övrigt inte ”exakt noll”. Det betyder ”omkring noll”, vilket i sin tur innebär att det på en del platser kan bli -1 eller -2, på andra +1 eller +2. Eller 0.

 • Använd röd gärg för plusgrader och blå för minusgrader !
  Finns ingen logik i att använda rött även för minusgrader.

  Martin: Jorå, logiken finns i att rött markerar dygnets högsta temperatur, blått den lägsta.

 • Ska det bli snöstorm nästa helg?? 🙂 Blir det snö eller slask? Ser ut som att kylan håller i sig sen och då är risken liten att det blir slask va? Det blir så lättstädat inne när det är snö 🙂

 • Ja du martin,vad ska jag säga.Det är väl lätt att vara efterklok och titta på facit men det du skrev är att det blir minusgrader i hela landet och då tolkar jag det som hela dygnet och inklusive skåne vilket jag tvivlar är resultatet av måndagens väder om ens på natten om det nu inte var sydsvenska höglandet(jönköping,kronoberg)du syftade på och vad gällande din prognos för fredag så slutar det nog med lite puder på gräsmattan,troligtvis mer frost än snö fast vi får väl hoppas att jag har fel och kung bore följer din tidtabell vilket somliga modeller verkar anta gällande kylan.Nå väl,den som lever får se.

 • Lasse H, frusit hade du gjort iaf, men det visste du ju redan.

  Om alla använt Kelvin, som börjar vid den absoluta nollpunkten, skulle mycket ha blivit enklare.
  Tom här inne, läst kommentarer tidigare där man anmärker på att det inte är logiskt att använda rött för minusgrader. Anledningen till missförstånden heter Celsius.

  Även om det är minus tjugo grader Celsius ute så är det fortfarande värme.
  Men inte som normala människor upplever det givetvis. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *