Snö i söder, kyla i norr

Östersjön ligger fortfarande öppen och sydostliga vindar sveper in över delar av Sverige. Den kalla luften värms upp och hämtar fukt från havet. Det blidas därefter konvektiva moln som ger kraftigt snöfall, såväl till havs som över land. Snöfallet berör främst de östra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland.

Temperaturmässigt har vintern kopplat greppet även om sydligaste Sverige. Vi har minusgrader så gott som överallt, undantaget är delar av Västkusten med någon enstaka plusgrad.

I dag tisdag och i morgon onsdag utvecklas ett lågtryck över Götaland. Det ger dels fortsatt snöfall, men det gör även att vindarna tillfälligtvis blir sydvästliga över södra Götaland. Detta gör i sin tur att man, tillfälligt, får några plusgrader. Men under senare delen av onsdagen drar lågtrycket ut över Östersjön och kallare luft sveper ner igen.

Nu är det vinter.

Över norra Norrland etableras idag ett högtryck. Det kommer att kommande dagar växta till ytterligare och sakta röra sig söder ut. I högtrycket, med klar torr luft och i frånvaro av solinstrålning, så sjunker temperaturerna ordentligt.

Onsdag, torsdag och fredag kommer temperaturen att tidvis pendla mellan 20 och 30 minusgrader på många platser i Norrlands inland. Lokalt även kallare än så.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

    • Hej Calle.
      Nej, +4,5 och regn är inte riktigt vinter. Det är därför som vi har med ordval som ”så gott som”, ”mestadels” osv.
      Men nu sjunker temperaturen. Dock kan vi inte garantera att det blir minusgrader överallt i storstäderna -staden värmer luften ett par grader.

  • Alla pratar om en vit jul. Jag bor i Haninge och enligt dagens prognos ska det ju regna och va 3 plusgrader dagen innan och på julafton??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *