Snart sommar igen

Av Martin Hedberg

Det har väl inte undgått någon i södra Sverige att det både varit sommar och snöat inom loppet av några veckor. I Norrland var det varmt, men inte riktigt tillräckligt länge för att det skulle slå om till sommar. Men nu kommer det både blötsnö och snö på många platser, även i söder.

Enligt kalendern är vi fortfarande i brytningstiden mellan vår och sommar.

Men till helgen blir det sommartemperaturer i stora delar av landet igen. Ett högtryck etableras och frågan blir om dess centrum kommer över oss, eller öster om oss. I det första fallet blir det mer sol, i det senare fallet blir det lite mer moln, men å andra sidan sydliga vindar. I bägge falen stiger temperaturen. Skillanden mellan casen är snarast hur nattemperaturerna utvecklar sig (klart= kyligare, molnigt=mildare nätter).

Snart sommar igen som jag skrev i rubriken. Men enligt definitionen så är det faktiskt fortfarande sommar i södra halvan av landet efter värmen i april. Även om det inte känns riktigt så förrän till helgen.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • ”Skillanden mellan casen”

    vad är casen?

    är det ordet ”fallen” du syftar på?

    Martin: Japp, borde hållit mig till svenskan.

  • Igår morse föll blötsnö som ej lade sig mellan 6 och 11 på förmiddagen, sedan bröts molntäcket upp, men 12 återkom det och då med en rejäl störstkur med åska. Nu på morgonen faller ännu en gång blötsnön mot marken, temperatur runt nollan och vita moln på himlen. På smhi:s radarbild kunde jag t o m se att snön som faller över Nyköping är en effekt av snökanoner som drar in från strax sydost om Åland.