Nu kommer våren till södra Sverige.

Under torsdagen så försvagades högtrycket som givit soligt och kallt väder den senaste veckan. I och med det så öppnas vägen för mild och fuktig luft från Atlanten att strömma in över Skandinavien.

Det gör att våren gör sin entré på bred front i Götaland och östra Svealand. Det kommer att vara vårvärme även betydligt längre norrut ett par dagar: I stort sett hela Sverige, undantaget Lapplandsfjällen, kommer att ha tögrader och dagsmeja dagtid under helgen.

Men det är bara i den södra tredjedelen av Sverige som värmen ligger kvar så pass länge att det, enligt definitionen, blir vår. Vilka platser som verkligen får vår, det vet vi med säkerhet först när det gått sju dygn i sträck med en medeltemperatur över noll grader. Det är först då man vet säkert. Men eftersom våren räknas från den första av dessa dagar, och jag känner mig säker på att den är i morgon fredag, så poängterar jag att våren i år börjar den 9 mars i större delen av Götaland och sydöstra Svealand.

/Martin

31 Comments

 • Tjäle betyder att marken är frusen. Om vägar går sönder beror på om materialet innehåller så mycket vatten att det lyfter vägen när det fryser. De flesta vägar är byggda av material som inte är tjälskjutande, men inte alla. Om hela vägen är av samma material lyfter hela vägen lika mycket och då går den inte heller sönder. Problemen uppstår om vägen består av olika material som lyfter olika. Det är till exempel vanligt att det går rör och annat under vägen, med icke tjälskjutande material ovanför sig. Då blir det en försänkning där på vintern som sedan försvinner på sommaren.

 • Zredna: Riktigt bra inlägg tusen tack för informationen. Visste inte att de olika materialen funkade på det sättet när det fryser.Åter tack!

 • Låter skönt att våren är på väg. Självklart går temperaturerna upp och ner, så föränderligt som vädret är numera så blir det nog bara svårare och svårare att fastställa tecknen på kommande temperaturer.

  Men jag håller tummarna för att våren knackar på dörren, även om det kommer bli några ”bakslag” då och då 🙂

 • hejsan! idag nu i kväll den 10 mars 2012 utanför kristinehamn så åskade de och blixtrade ganska mkt och en trevlig hagelskur med inte så små hagelkulor

  blev lite förvånad åska redan nu? brukar det ske??

  Martin: Det är ovanligt, men ibland förekommer det tom mitt i vintern (vilket är ännu mer ovanligt).

 • hur tror du sommaren kommer bli? mild, varm, regnig, solig osv? förstår att det är omöjligt att veta men chansa kan man ju alltid göra:)

 • Har nåt svagt minne att det sagts mig att hagel och åska är de mest energirika väderslagen. Hagel tror jag allra mest, hur konstigt det än låter. Stämmer det? Finns det skäl att således förvänta de vädertyperna oftare framöver?

  Vill upprepa min profetia/prognos, att våren kommer att bli mycket kort. Roligt förresten, eftersom det här inlägget ”varat” så länge, att se hur dagsvädret verkar påverka vad som uttalas om morgondagens väder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: