Rekordvärme till Västernorrland?

Av Martin Hedberg

Högtrycket är här. Solen skiner och temperaturen stiger. Det är nog många som längtat efter den vecka som gått med regn, snö och vårkyla som vi nu lämnat bakom oss.

Vi kanske skall konstatera att det idag söndag blir vackert väder i hela landet. Jo, det driver in lite moln till kvällen på en del platser, men på det hela taget: Sol, uppehåll, svaga till måttliga vindar och temperaturer om kring 20 grader. Det är okay en söndag i början av maj.

Under veckan fortsätter högtrycket att dominera vädret. På måndag ser vi ut att återfinna de högsta temperaturerna i södra/mellersta Norrland.

Prognosen säger att det skall bli 20-25 grader i Västerbotten, Ångermanland, östra Jämtland, Medelpad eller Hälsingland! (Värmen har med andra ord sin tyngdpunkt över Västernorrland). Det här gäller i och för sig inte hela dan, men ändock: Över 20 grader redan i maj.

Nåväl, det blir varmt i övriga landet också (även i Svealand och Götaland), men då omkring 20 grader.

Undantaget är västra Lappland där det håller sig under tio grader. Men detta är fortfarande vad vi kallar ”för årstiden varmt väder”.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Torpshammar i Medelpad (Västernorrlands län) hade 23.6 grader redan i april… Visst, ovanligt tidigt med sommarvärme så långt norr ut.

  MEN vid högtryck öster om Sverige med sydvästvindar över norra Svealand/Norrland så är det ju inte ovanligt att landets högsta temperaturer hamnar någonstans i de östra delarna av södra/mellersta Norrland – ex Hudiksvall, Torpshammar, Gävle, Delsbo…

 • Hej!
  Sommarvärme över V-norrland i maj!
  Finns det något,några jämförbara värden bakåt i tiden och i så fall när?
  Mvh.

 • Sommartid (vi är inte riktigt där än) förekommer ofta värmetoppar i Medelpad och Ångermanland. Orter som Forse, Lunge och Torpshammar figurerar då ofta.

 • Tyvärr funkar inte min vanliga källa idag, men med den reservationen så:
  Nix! Ni har aldrig haft så hög uppmätt temperatur denna tid på året förut. Grattis!

  Och vad synd då att det inte finns någon av människans verksamheter påverkad växthuseffekt. 😉 …För det gör det väl inte? VI människor gör väl aldrig något dumt?

 • Kan inte hitta mycket alls gammalt om vädret i era trakter. Och alls inget om värmerekord. Men det här ligger ju på sätt och vis nära i tiden, Dalpilen 8 maj 1908:
  Sjöfarten på Norrland. Sjöfarten har nu öppnats till Hörnefors och Mo ångsåg, dit ångare inkommit för intagandet af trälast. Sjöfartens öppnande på Nordmaling och Holmsund synes komma att låta vänta på sig rätt länge ännu. Mycket snö ligger ännu i skogarne i västra Hälsingland. Å en del skogsvägar kan ännu släddon obehindradt användas vid skogskörslor. Man befarar, att den myckna snön, som ännu ligger i skogarne, kommer att förorsaka en hög vårflod, då den uppsmälter, skrifves till G. P. från allmanheten.

 • Hej! Vi ska flyga från kastrup i köpenhamn från cimber sterling till Barcelon på torsdag. Kommer det påverka våran resa? tacksam för svar

  Martin: På torsdag kan Köpenhamn komma att beröras av askan, men det är för tidigt att säga i vilken omfattning.