Slutlig uppföljning av prognos

Uppföljning av prognos med ensembler

Så har då prognosen som jag lade ut för en vecka sedan löpt till sista timmen. Som ni ser nedan så blev det kallare i slutet av perioden än vad den ursprungliga operativa prognosen förutsade. Men samtidigt var vi gott och väl innanför det gråmarkerade området som markerade ca 85% av ensemblerna.

Uppfoljning_20140113_5.001Det torde finnas fler punkter som låg utanför, men på det hela taget så är jag lite överraskad av att vi så länge låg så nära den officiella prognosen. Det visar om inte annat att det går att göra prognoser.

Jag gör inga anspråk på att sammanfatta hela diskussionen i denna artikel, mycket av det intressanta har diskuterats i kommentarer till den senaste veckans artiklar.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Ja du Trötter, åk till Mars för där är medeltemperaturen -60 grader.
  Då kan vi snacka om att frysa….

  • Om man nu kunde, så behöver man inte åka till Mars.
   http://nsidc.org/news/press/2013_ColdestPlace_PR.html
   😉

   Jag har inget emot kyla, helst mellan -10 till -15 är rätt lagom. Men det är utopiskt att förvänta sig det här.

   Det är snön jag inte gillar eftersom den till 99,9% är blöt och moddig dagtid, så även nu faktiskt. Man kan inte ens åka skidor på eländet. Såg en som försökte igår, hon gick med skidorna.
   Kollade väderstationen, 2011/2012 var det en, alltså EN (1) dipp ner till -20 en natt. Sedan fyra nätter med mellan -10 och -15. Det var vintern med temperaturer där jag skulle vilja ha dem.
   2012/2013 va det en knäpp i December, sedan plusgrader in i Januari. Sedan följde en exeptionell vår med flera iskalla nätter, men gissa om det töade dagtid, japp. Allt som kunde frysa sönder gjorde det, massor av nya tjälskott på vägarna runt ikring.

   Jag vore inget annat än idiot om jag hoppades på smällkalla vintrar med massor av snö. Då blir man nog deprimerad, då är det bättre att hoppas på tidig vår, den kommer! 🙂

 • Trots att det blåser ostliga vindar har snöbyarna vid östersjökusten helt lyst med sin frånvaro till skillnad från norrlandskusten där det bitvis snöat rejält. Vad beror det på? Mvh a

 • Apropå rätta prognoser. Här i Trollhättan skulle det enligt prognoserna under gårdagen och i morse bara komma några enstaka mm nederbörd, så blev det ju inte riktigt. Var ute och mätte upp hela 33cm nysnö för en liten stund sedan och det snöar fortfarande.
  Vad är det som har orsakat detta felet i prognoserna?

  • ”Det kan bero på att snön bildats i snöbyar när den kalla luften från nordost strömmat in från den relativt varma Värnen, som förmodligen inte är islagd ännu. För i tiden när prognoserna gjordes manuellt var det självklart att meteorologen fångade detta, men datorerna har lite problem med detta ibland för att de inte vet hur varmt vattnet är i Vänern. Kanske är de på grund av observationsbrist matade med normalvärden av ytvattentemperaturen som är betydligt kallare.”

 • Vintern är här för att stanna en tid förhoppningsvis, synd att det var en sån varm avslut på 2013.

 • Vintern stannar länge nu. Får se hur våren blir i april.
  Mars får vi anse vinter nu. Vi minns ju mars 2013 när det var kallt hela månaden och flera veckor med 15-20 minus grader. Även början av april hade vi ner mot 10 minus här i Bergslagen.

 • Tomas: Nja inte helt säkert, framåt slutet på Januari ökar lågtrycksaktiviteten västerifrån vilket kan leda till mildluft över Sverige igen, dock långt dit och om det nu blir så kommer vi aldrig i närheten av de höga temperaturerna vi hade i December.

  Atmosfären är som kallast i slutet på Januari/början av Februari, därav ökar sannolikheten för nederbörd i snöform

  • Det är bra med mer snö. Med kyla menar jag att det iaf är under noll och inget slaskigt väder. När jag tittar på min ort på accuweather.com så är det någon enstaka dag under februari som det kan rå lite över noll,max +1 och då hinner det inte bli slaskigt. Annars är det minus grader som råder så långt dom visar som till 28 februari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *