Vad är El Niño?

Vad är El Niño?

Dela kunskap
 • 8
  Shares

El Niño blir allt kraftigare och det påverkar vädret inte bara över länderna kring Stilla havet utan även atmosfärens cirkulation över hela jorden.

El Niño är motsatsen till La Niña och dessa två begrepp handlar om den storskaliga cirkulationen över Stilla havet samt hur värme och kyla fördelar sig i havet. Samlingsbegreppet för dessa två ytterligheter och när atmosfären är neutral kallas för ENSO, El Niño-Southern Oscillation.

Australiensiska nationella vädertjänsten, Bureau of Meteorology, har producerat en bra film som på drygt fyra minuter beskriver hur det hela fungerar.

/Martin

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Det finns samband och det finns mycket annat som kan påverka vårt väder här. 😉

   Men ENSO är klotets tredje största klimatfenomen, som nummer ett dygnet, som nummer två säsongerna, som nummer tre ENSO. Letar man som amatör efter något som kan ge vinterkaos så har jag svårt att tänka mig något bättre att spekulera runt.

   https://agwobserver.wordpress.com/2010/12/02/papers-on-enso-effects-in-europe/
   http://www.knmi.nl/research/global_climate/enso/effects/
   http://iridl.ldeo.columbia.edu/maproom/ENSO/Climate_Impacts/ENSO_PRCP_Prob_TS2p1.html

   Lite mer om nuvarande El Nino här.
   http://martinhedberg.se/darfor-blir-det-ingen-ny-istid/#comment-54678
   Lägg märke till de onormalt höga havstemperaturerna upp längs Nordamerikas kust mot Alaska, aka ”The Blob” som existerat i snart två år. Observera även ECMWFs senaste prognos i kommentaren under. Den är närmast otäck. Blir det så höga temperaturer så vet ingen vad som väntar eftersom det aldrig hänt förut. Det monster vi hade 97-98 låg på +2.3°C.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: