Snön försvinner inte, den omvandlas

Milt och regn. Det är receptet för att snön skall försvinna.

Men jag skall vara tydlig och poängtera att snön inte försvinner, den omvandlas till rinnande vatten. Det är det som händer i Götaland och delar av Svealand kommande dagar.

Och vatten påverkas som så mycket annat av gravitationen, det rinner neråt. Men innan det nått sin lägsta punkt, havet, så har det samlats och transporterats i bäckar, åar och sjöar.

Det kan för all del även rinna ner i marken.

Men om det skulle visa sig vara fullt i dessa reservoarer och transportkanaler, dvs marken är mättad eller frusen och vattendragen redan fulla, då rinner det över.

Och ”rinna över” innebär att ytor som tidigare inte var täckta av vatten blir det. Risken finns att detta även omfattar ytor som vi tagit i bruk till annat, tex för hus, vägar, järnvägar, el- och teleledningar, avlopp, grödor mm.

Ibland när media skall rapportera om översvämningar så tar man en sverigekarta och målar blått över hela landskap där det förekommer översvämningar. Det ger fel associationer: Hela södra Sverige kommer inte att ligga under vatten. Men det räcker med att vissa delar, tex ett hus eller en väg, ligger under vatten eller spolas bort av framrusande vatten, för att det skall innebära stora problem, kostnader och kanske konsekvenser på andra områden.

Om man vet att man kan beröras av konsekvenser av översvämningar, eller att man har möjlighet att förhindra eller mildra dessa konsekvenser, då har man de närmaste dagarna möjlighet att göra skillnad.

Nu lämnar vi en årstid bakom oss och det kommer att märkas. Översvämningar på en del platser, tussilago på andra. Samt överlag mindre snö.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Vatten är bra för tranor. Jag hörde dem på förmiddagen. Det är vår.

 • Den här killen måste tro att Sveriges befolkning till största delen består av idioter, eftersom han använder sig av ett elementärt lågstadiespråk för att förklara vart vatten tar vägen. Kanske det verkligen är befogat med barnspråk och kanske folk egentligen är dumma, vad vet jag….men frågan är om det är vad man i ett oficiellt sammanhang som detta ska utgå ifrån. Jag tycker snarast att det är på gränsen till löjeväckande att briljera med vetskapen om att vatten rinner nedåt, samtidigt som det känns lite ”talking down to”, alltså en aning nedlåtande, att skriva folk på näsan om hur våren uppför sig i norden.

  Martin säger: Jag är ledsen om du eller någon annan missförstått min ironiska ton. Texten är skriven som ett kåseri.
  Jag är av uppfattningen att folk är intelligenta och skall bemötas på det sättet. Jag hoppas innerligt att ingen tar illa vid sig av det vi skriver.

 • Ok, om det var menat som ett kåseri med ironisk ton, men trots det så gäller nog det gamla ordspråket att ”skomakare bliv vid din läst”, d.v.s att syssla med väderleken kanske inte direkt leder till att bli en bra kåsör.

  Martin säger: Håller med. Men jag gör å andra sidan en del andra saker, även professionellt, än att spå väder.
  Men/och jag skall vara tydligare när jag avviker från sakfrågorna. I synnerhet med ironi som verktyg.

 • Peter Brunius
  Varför klaga på allt? skriv bättre själv, vetja.
  Det är bland oss andra bra med enkel information om naturens skeenden. och är man mer intresserad finns det ju faktaböcker på hög nivå att låna och läsa. Den här Jante dyker ju upp i alla möjliga sammanhang så fort någon gör något. Oavsett hur bra det är finns det alltid missnöjda.

 • Tagga ner, Peter Brunius, vi har större problem med världen och klimatet än att vatten rinner neråt och jag hade stort nöje av artikeln. Det är bra att vara elementär i beskrivningen eftersom media knappast hjälper till att ge rätta dimensioner åt det som sker. Supervärmen från Sahara, som enligt löpsedlarna drabbar oss just nu, är en fesen vårtemperatur på i bästa fall 11 grader.

 • Peter, Peter, Peter…
  Har du inget bättre att göra än att vara så bitter?
  Om du inte gillar det du läser, varför läser du texten? Samtidigt tar du dig tid att kommentera. Jag känner att du har helt enkelt för mycket ledig tid….

 • Fortsätt i din stil Martin! Jag gillar det enkla, klargörande och trevliga språk som du använder. Och till de nässnörpande filifjonkorna som tycker något annat, säg bara – varsågod att ha era åsikter!

  Martin säger: Tack. Och/men man skall därmed inte använda nedlåtande uttryck som tex ”nässnörpande filifjonkor”.

 • Utrycket ”skomakare bli vid din läst” är vidrigt. Det hindrar människor att bli nyskapande och pröva sina vingar. Martins lilla kåseri är bra och friskar upp minnet på oss alla vad snön är en del i kretsloppet. Du skriver bra! Martin, du har mitt stöd!

  Robert Janson i Stockholm