Skyfallen över Filippinerna skördar sina offer

Det var i lördags som den tropiska orkanen Ketsana drog in. Inom ett par timmar hade det kommit lika mycket regn som det normalt gör under en månad.

Vi kan läsa i nyhetsrapporteringarna att Manilla blivit hårt drabbade, 80% av huvudstaden låg/ligger under vatten. Men det kom ännu mer regn i områdena söder om Manilla. Över ett område som är ca 150 x 150 km stort föll mellan 400 och 600 mm regn! En halvmeter vatten som letar sig nedåt i terrängen och tar med sig det mesta i sin framfart. På många områden bildas snabbt en lervälling som begraver det mesta i sin väg. Och spåren syns lång tid efter det att vattnet runnit ut i hav och sjöar.

En halv miljon människor har tvingats lämna sina hem. Antalet omkomna uppgår enligt officiella uppgifter till drygt två hundra, men det kommer att stiga i takt med att räddningsinsatser söker igenom hus och terräng.

Men säger någon, det brukar regna kraftigt på Filippinerna… Jovisst, men detta är trots det de kraftigaste skyfallen man noterat på 40 år. Det är inte normalt med så här kraftiga regn, inte ens över Filippinerna.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg