Högtryck med lagom regn

Av Martin Hedberg

Vädret på våra breddgrader präglas vanligen av vandrande lågtryck. De rullar in från Atlanten och fortsätter sedan österut.

Men denna sommar så är det istället högtryck som präglar vädret. Men inte bara stekheta högtryck (som tex orsakade värmeböljan i Europa med tusentals dödsfall år 2003 eller skogsbränderna och missväxten i Ryssland år 2010). Nej nu har vi typiskt svenska ”lagom-högtryck”: Det är soligt och hyfsat varmt, men ändå kommer det en del regn. Dock inte för mycket. 🙂

Det är fantastiskt och värt att uppmärksammas. Jovisst går det att finna ställen som har fått både för mycket värme/torka respektive för mycket regn. Men på det hela taget är det väl en vädermässigt bra sommar?

Och nuvarande högtryck, som alltså inte är för kraftigt, rör sig nu sakta åt nordost. Det gör att molnen skingras i Norrbotten. Stora delar av landet, från norr till söder, får därmed rätt så vackert väder idag måndag.

I morgon tisdag kommer ett nytt regnområde in över Västkusten. Det rör sig norrut över landet (mest regn i de västra landskapen) under tisdag och onsdag och efterföljs av ännu ett svagt högtryck.

Är inte det rätt perfekt?

Får man önska så vill man väl inte bara ha sol och värme? Vi, och naturen, behöver både lite svalka och vatten då och då. De flesta skriver nog under på att det är mer okay med regn om nätterna än om dagarna. Hur det blir med det beror lite på var man bor, men på det hela taget så bör det i det närmaste jämna ut sig när nederbörden kommer i form av passerande fronter. Då blir det också relativt jämt fördelat över ytan.

Annat är det med regnskurar. De uppträder koncentrerat till eftermiddagarna och de medför att det faller rätt mycket på bergränsade ytor. Förvisso kan de vara en välkommen svalka om dagen, men får man välja så är det bättre med regn från fronter än från Cumulunimbusmoln (dvs regnskurar).

Nu har det ju faktiskt varit ett par tillfällen med såväl kraftigt regn som talrika blixtnedslag denna sommar. Det är själva essensen av Cumulunimbusmolnen (eller ”Cb” som vi också kallar dem). Ingen regel utan undantag.

Men ordet ”lagom” dyker i alla fall upp när jag funderar på hur det svenska sommarvädret har varit. De flesta borde ha fått en del av vad de vill ha och ingen borde vara missnöjd över något som inte blivit eller varit för mycket av. Det är nästan så man misstänker att någon svensk myndighet lyckats styra upp i alla fall vädret. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Jo sommaren har varit bra (i alla fall juli och slutet av maj), men det ser dessvärre ut som att sommaren snart är slut enligt prognosen här vid västkusten. 15-18 och skurar på dagarna är mer likt höstväder.:-(

 • Här i Trosa i östra Sörmland har det inte regnat mycket. Några enstaka och korta regnskurar den senaste veckan. Men det som kommit ner dunstar väl bort innan det kommer ner i marken.

  Och åska som jag längtar efter har vi knappt sett röken av ännu denna sommar.

 • Lagom är ett trevligt svenskt ord som inte finns i engelskan. Det lär härröra från forna tider då det var den dryckesmängd som räckte laget runt.

 • Nej Akke, lagom betyder ’i enlighet med lagen’ och inget annat (eftersom du pratar om ett ord och inte om vädret). Och engelskan kan också uttrycka detsamma.

 • Kanske därifrån också, men -om är en böjning som antyder riktning: LAG-OM. Fånigt exempel, men ”…allt uti byxorna i ändanOM”. 🙂 🙂 LAGLIGT vore tänkbart synonym. ”…thet skole Dannemän skatta effter Skäligheet och Lagom, effter theras Sedh…” skriver enkel-Gustav 1529, (enligt Tegel 1622).

 • Sommaren här i södra Sverige har varit otroligt bra, det är inte vi bortskämda med direkt men det verkar som om dom flesta tror att sommaren är över, vi har i stort settt hela Aug kvar och Sep som kan vara underbar om den blir solig med sin klara härliga luft.
  Jag tror att i år kommer vi att få en ordentlig brittsommar efter denna ljuvliga sommar…..

 • Håller med simon ”Jo sommaren har varit bra (i alla fall juli och slutet av maj), men det ser dessvärre ut som att sommaren snart är slut enligt prognosen här vid västkusten. 15-18 och skurar på dagarna är mer likt höstväder.:-(”
  Jag valde sen semester och har fått en kanonstart på den, men kommande två veckor ser inte skoj ut.

 • Kan bara konstatera att ingenting av det utlovade hamnar här, 99% fel i rapporterna, men jag är van att det inte uppfylls.Allt går öster/vester om Skåne.

 • ’Lagum’ finns eller fanns på fornengelska, med samma betydelse, ’några ska förhålla sig till lagen’.

  Ska bli så skönt när värmen försvinner. Man kan jobba en kvart ute, sen är man både kladdig och matt.

 • Ja Inger, det finns på engelska, men inte i ETT ord, och det var vad jag tror Akke menade. I engelskan skulle man säga ”just right” eller ”in between”…

 • Läser om Cumulonimbusmoln det stavas så eller hur?
  Tacksamt att få läsa och lära sig om väder här.