Högtryck till helgen?

Av Martin Hedberg

Det har varit mycket vatten de senaste dagarna. Ja, eller varför inte summera de senaste veckorna/månaderna som vattenrika? Nu håller i alla fall det högtryck som legat över Centraleuropa på att avancera något norrut. Det berör oss i Sverige.

Det kommer inte på något sätt att kompensera för den blöta sommaren, men det kommer i alla fall att ge uppehåll, en del sol och någon grad varmare till helgen och i inledningen av nästa vecka.

Jag gissar att det välkomnas av de flesta.

Det gör även att höstens avancemang söderut hejdas ytterligare ett par dagar. (Definitionen på när hösten är kommen är att dygnsmedeltemperaturen skall vara under tio grader minst fem dagar i sträck. Om det inte är ett mycket tydligt omslag i väderläget så är det alltså först i efterhand om man kan konstatera när hösten verkligen började.)

Men idag torsdag och i morgon fredag blir det fortsatt regnigt i stora delar av Norrland. I Götaland och Svealand blir det inte lika mycket regn, men i gengäld lite blåsigare. Detta då det är svaga vindar men regn i lågtrycket som ligger över norra Skandinavien, men blåsigare och snabbare passerande fronter söder om lågtrycket.

Men som sagt var, högtrycket som ligger ännu längre söderut rör sig sakta norrut…

/Martin

PS. Inom kort kommer vi att presentera ett index (grön-gul-röd) som indikerar hur säkra/osäkra prognoserna är. Jag återkommer med mer information kring detta inom kort. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Jag skall till Skåne i helgen (fredag-måndag) men syftar specifikt på vädret under lördag-söndag. Jag hade då tänkt att plocka svamp på Söderåsen och cykla dressin på Romeleåsen, och då vill man ju inte dränkas i vatten. Tror du att vi någon eller bägge dagarna kan få uppåt 20 grader där?

  • Vet du om aktieanalytiker kommer att införa samma index? De och metrologer kan gissa hur fel som helst, men kommer alltid ha samma förtroende. Se bara på SMHI. Det finns en anledning att jag tar avstånd från deras prognoser – men det borde fler göra!

    YR och klart.se är de sidor jag kollar på primärt. Ett kul inslag här är att man kan få respons på kommentarer, men kanske inte på all dumhet som det här. 🙂

    Martin: 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *