Rikligt med regn i söder

Regntunga moln

Så har då regnområdet dragit in över södra Götaland.

Nu under natten och i morgon söndag så kommer det att regna på många platser i Götaland och efterhand även i Svealand. Lokalt kan det komma rikligt med regn i södra Götaland. Detta har föranlettSMHI att gå ut med en klass-1 varning i Halland, Kronoberg, Blekinge och Skåne.

Lagom är bäst, även med variationer.

I Norrland står sig däremot det soliga och varma vädret ännu ett par dagar.

I början av kommande vecka blir det mer regn, främst i söder. Det behövs för växtligheten, grundvatten och för att minska riskerna för skogsbränder. Men det vore fint om vi kunde slippa översvämningar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • ”I början av kommande vecka blir det mer regn, främst i söder. Det behövs för växtligheten,”

  Det där argumentet har jag hör förut och det kan få folk och tro att det inte kan växa där det inte regnar lika mycket om somrarna som här, vilket förstås inte är sant.

  Juli är den månad under året som det faller mest regn eller nederbörd åtminstone i södra Sverige. Tyvärr är det sällan man hör någon meteorolog berätta det utan det är snarare den ena ursäkten efter den andra när inte den här semestermånaden blev någon bad- och solskenshistoria det här året heller.

  • Det begriper du väl att det behövs lagom mängd med regn och värme för att få rikliga och kvalitativa skördar. Det är väl knappast någon som tänker på din gräsmatta när man åsyftar bra väder för växtligheten. Torrsommar ger magra skördar, blöt sommar ger dåliga skördeförhållanden, kall sommar ger långsam mognad. Så visst behövdes det regn och nu väntar vi på mer värme. Va glad att någon tänker på de som producerar maten åt oss, du hade inte klarat dig utan dessa människor.

 • ”Det där argumentet har jag hör förut och det kan få folk och tro att det inte kan växa där det inte regnar lika mycket om somrarna som här, vilket förstås inte är sant.”
  Är benägen att inte hålla med, vallen har knappt växt sen vi högg i början av juni och vattendraget vi har är i sitt lägsta läge på länge. Så om det ska falla mest regn i Juli så får det regna mycket resten av månaden.
  Förra året var en katastrofsommar med en tredjedels skörd mot normalt på grund av torkan. Så nog behöver vi mer regna än vi fått på den senaste tiden och år. Vi har tung lerjord som håller fukten bra.

  Rolle på Österlen

 • Efter det obetydliga regnet i början av veckan väntas om jag inte missuppfattat det en ny period med sommarvärme.

 • Ett ihållande regn sen igår kväll här vid öresundskusten. Som sagt bra för grödan och just nu skymtas solen igen bland molnen, men lågtrycket tycks inte ge tappt. Ska tydligen göra en cirkelrörelse över Danmark och komma tillbaka sent ikväll och regn på nytt här i Sydsverige innan det fortsätter resan norrut med regn över resten av landet.

 • Blev inte mycket regn här på Österlen. Det som kom försvann snabbt och vi fick som vanligt en fin och varm eftermiddag och kväll. Visst är det trevligt med fint sommarväder men vi skulle behöva regn.

 • Kom det verkligen 80mm regn runt Kristianstadsområdet igår som det stod på prognosen??

 • ”Torrsommar ger magra skördar, blöt sommar ger dåliga skördeförhållanden, kall sommar ger långsam mognad.”

  Jo, så är det säkert men hur ofta infinner sig idealförhållandet?
  Om det är någon som klagat på vädret genom tiderna så är det väl ändå bönder men kallas väl idag allmänt mer för jordbruksföretag?

  Både Vitryssland och Ukraina är riktiga och viktiga jordbruksområden men är det då inte konstigt att dom lyckas med sin odling utan och ha samma skitsomrar med lågtryck, åska och regn som är det vanliga här?

  Folk har en (1) månad ledigt om året, oftast i juli, hur kul är det om den tiden bara regnar bort i dåligt väder?

  Tänk lite längre än den egna plånboken.

  Och du med 12 månaders ledighet om året behöver inte kommentera det här alls….

 • Ja, tänk vad det ska växa nu när det regnar så och för att inte tala om produktionsökningen i vattenkraftverken som gör att pengarna flödar in.

  Det är ju bra att man har nåt positivt och tänka på när man ser den ena semesterdan efter den andra gå åt h-e för det är grått eller kolsvart ute och regnet bara pi….ar ner eller kommer i skurar så det hackar sönder hela dagen. Kanske alla är nöjda om man firar semester på nattklubb och sover bort dagen… ?

  Jag skrev en kommentar som svar innan men censuren slog till?