Varmare och växlingar

Växlande molnighet

Förra veckan var det ett högtryck som främst verkade stabiliserande på vädret i norra Skandinavien. Den här veckan är det snarare södra Skandinavien som präglas av högtryck. Men även om det blir en hel del sol så kommer det även att torna upp en del moln. Det blir även regn.

Det storskaliga vädret innebär dock en stabilisering till följd av ett högtryck med centrum över Centraleuropa.

Det blir också så sakteliga varmare. Och precis som tidigare så har vi ganska enhetliga temperaturer i landet: 20-25 grader om eftermiddagarna såväl i söder som i norr. Det innebär att ju längre norrut man tittar, desto större skillnad mot ”normalt” finner vi.

Men/och som sagt var: En del regnområden kommer att passera i samband med att högtrycket naggas i kanten av lågtryck som attackerar från Atlanten. Det blir då främst Norrland (och Norge) som får ta emot dessa.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • 1:a världskrigets utbrott 100 år sedan ihågkommes i dessa dagar. Det påpekas då ofta hur ovanligt het sommaren 1914 var och att kanske detta påverkade de beslutande statsmännens omdöme. Mina kollegor på Météo France har dock tittat på det hela statistiskt och kommit fram till att sommaren 1914 nog var varm, men bara utifrån den tidens normer. Utifrån dagens medelvärden var ovanligt kylig! Se vidare
  ”http://www.meteofrance.fr/la-meteo-au-temps-de-la-grande-guerre/preserver-et-analyser-les-donnees-anciennes/639

  • Fel, enligt artikeln var det bara augusti 1914 varmare än vad som var normalt då, juni, juli och sommaren som helhet var kallare än genomsnittet 1901-1930

 • Var det inte så att tyska kejserliga armén senarelade inmarschen i Belgien och Frankrike till slutet av augusti-början av september 1914 till följd av det varma vädret?

 • I Stockholmstrakten var det i alla fall så torrt sommaren 1914 att man kunde läsa följande text målad på ångfartyget Ljusterös bryggskärm:
  ”Var försiktig med elden i skogarna”
  Så här skriver Kurt Bergengren i ”Skärgårdsbåt till Sommarnöjet” :
  ”Sommaren 1914 var brandfarlig. Stockholms tjocka farbröder pustade svårt. Redan innan de gick över landgången hade de tagit av kavajen och lossat på västen och kört en halsduk innanför stärkkragen för att lindra trycket”

 • Vill ni höra på något väldigt intressant.. det har inte åskat eller haft kraftigt regnoväder en enda gång i Stockholm det här året. Ganska så otroligt..

 • Nog har även jag läst om ’värmen’ vid krigsutbrottet 1914. Man kanske ska ta med att norra europa hade varmt den sommaren, tom rekord, och att vintrarna var kallare då så med kontrasterna och känslan då så är det kanske inte så konstigt?

  En annan hetta håller på nu, som ingen pratar om. Skogsbränder. Tänkte först länka till lite bilder från MODIS men eftersom det blev så jädra många struntar jag i det…
  Här är den som håller på i Birch Creek, Alaska.
  https://www.facebook.com/102519276560938/photos/a.503486646464197.1073741833.102519276560938/503488146464047/?type=1&permPage=1
  Den bilden kanske inte är omedebart iögonfallande, men när man tänker på storleken blir den det. Bläddra gärna bland de andra bilderna.
  Sen kan man titta på Alaska via NASAs Worlview och titta på vart röken tar vägen. Jupp, Norra Ishavet, just det ställe den helst borde hålla sig undan. Vi behöver inte fler negativa återkopplingar.
  http://1.usa.gov/1kBnCmM

  Och en relaterad länk till.
  http://www.pnas.org/content/early/2013/07/19/1305069110

  Lägg till bränderna i norra Ryssland och Canada. I områden med stora mängder lagrat kol i marken.

 • Martin! Var i Europa ska man bege sig under de närmsta veckorna för att undvika den ”underbara” värmeböljan som är på väg? Otroligt provocerande för övrigt med kvällstidningarnas glädjeutrop om värmebölja

 • Hur länge ska vi stå ut som mår dåligt av värme/sol
  över 20 grader ? När kommer hösttemperaturer/regn?

 • Det är lustigt hur olika man upplever värme . Jag är född och uppvuxen i Santa Clara CA och där upplever man inte 77 F som särskilt varmt. Trots att Santa Clara inte är ett särskilt varmt ställe i Kalifornien. En ”heat wave” skulle nog vara temperaturer mot 100F, 36 C.
  Här tycker jag att 25 C är varmt och svettigt och ett par dagar i rad med över 25 C är jobbigt. Trots att jag har samma kropp här som där.

 • Jag undrar som Christian! Var ska man bege sig? Och var ska man bege sig om man vill ha en semester utan en värmebölja Martin? Kan du se hur länge denna värmebölja varar? Mina barn mår dåligt av denna hetta jag mår dåligt blir trött deppig orkeslös blir yr illamående kan inte sova osv barnen har stora svettpölar på natten om kudden. Lider så. Så därför undrar jag!

  • Låt vara att det avtar någon grad under helgen och blir lite ostadigare, men i princip så finns det sannolikheter för att det kommer att vara relativt varmt månaden ut.

 • Hej i sommarvärmen !
  Svensken klagar på kyla regn snö & även värme som det finns så lite av hos oss. Har ni glömt kalla juni redan ?
  Jag & min familj har varit på minisemester & badat i fem dar,det var vädigt varmt i vattnet. Det är bara att njuta snart kommer hösten & vintern igen. Imorgon är det 5 månader till julafton. God Juli på er alla !!!

 • Jakob: den hösten och vintern ser jag fram emot gladeligen 😀 bättre än detta! Om det blir ngn höst och vinter förtås.. 2013 var det både en mild höst och vinter så de räknar jag inte…bara att njuta? Många njuter inte i värmebölja de lider. Tex gamla och sjuka, barn mm. Även jag. Jag ska njuta av hösten av vintern iallafall sen… Hoppas bara det blir något av det!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *