Rekordhögtryck och fortsatt kallt ett tag till

Just nu är det kallt eller riktig kallt i hela landet.

Det kommer att bildas snöbyar längs med Östersjökusten och på sina ställen kan det komma ett par decimeter snö kommande dagar.

Det ryska högtrycket som skapat denna situation ligger kvar ännu ett par dagar och kylan håller i sig fram till och med helgen. Så även det rekordhöga lufttrycket. Men situationen förändras om ett par dagar.

Om ett par dagar så sjunker lufttrycket och från måndag-tisdag nästa vecka så blir det mildare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin,

  Du skriver att det blir mildare från nästa vecka vilket stämmer med de modeller jag tittar på, trots detta visar ni fortfarande köldgrader 14 dagar frammåt.. Vilken modell utgår Klart.se ifrån, eller är det en samkörning av flera modeller?

  Martin: Vi köper in data från Foreca som gör en värdering av olika modeller innan de kör sina högupplösta modeller Foreca. Det händer att vi gör lite olika bedömningar.

 • Hur mycket mildare kan det bli, och kan det i samband med ”mildare” väder komma in snöfallsområden, så att det faller stora mängder snö här i Sydsverige?

  Bättre med kallt högtrycksväder i sådana fall.

 • 17 minus runt Seglora, västra Götaland. Hur står ni ut norröver? Varje varm vinter längtar man efter kyla, och lika mycket vill man ha vårvärme igen…ut snabbt och hämta ved och sätta sig framför kaminen igen.

 • Stämmer bra detta Martin och det har jag sett på min väderstation här hemma sedan några dygn tillbaks och det utan att behöva köra olika modeller…..hmmmm kanske Finland och tjuvkikat på min station? haha

 • Naiv fråga…
  men jag tar risken…

  Hur högt kan ett högtryck bli ?

  Är pågående lufttryck rekord under den tid man
  kunnat mäta ? Min barometer står på 1052 mbar
  i Tumba.

 • Här på Värmdö har vi (just nu kl 0945) -8,8 grader och det mulnar på. I morse var det -13,3 grader. Så vi gör som Henrik eldar i köksspisen och kakelugnen och myser. (OBS! ej fryser) Men för alla veklingar vi går mot varmare tider!!!!

 • Barometer 1055,5 hPa, Rising slowly nu idag kl 10:23 och få se hur länge den är på stigande?….kanske det blir ett rekord för mig denna gång?

 • Hejsan!
  Nu har det börjat snöa här vid Södermanlands kusten 🙂

  Snöar på rätt bra alltså. I prognosen säger ni att det bara blir 3-4cm tills på Lördag. Men jag tror nog det lätt blir över decimetern.

  Hur mycket tror du det kommer att falla här?

 • Efter decembers många lågtryck från sydväst. Ja, det är klart det må vara ett rejält högtryck för att hålla dem stången.
  Ju mer energi i atmosfären desto ”extremare” väder.

  Vad gäller lufttrycket så finns det nog ingen övre gräns. När jag frågade unge herrn en gång, så sas det att det utjämnas på global basis. Se även ovan ang. ökad energi i luften. Sedan ska man komma ihåg att de flesta lufttrycksmätningar följer en logaritmisk skala i h(ekto)Pa(scal), likt decibel för ljudtryck, så bara en liten förändring är egentligen ett stort kliv.

  För att förklara ”logaritmisk skala” hänvisas till matteboken, men ett steg kan vara t. ex. Y x 1,25, om Y är 1. En förändring kan vara 1,25Y x 1,25, och nästa 1,5625Y x 1,25. …Det var dock länge sedan jag hade matteboken framme, så jag blir gärna rättad. Min lärare hade en väldig åtgång på rödpennor. 🙂

 • Så här säger DMI ungefär om väderläget torsdag-fredag (översatt till svenska):

  I Östersjön är temperaturen fortfarande över fryspunkten, och natten till torsdag brakar rejält kalla bitande NO-vindar ned från Baltikum. När den kalla luften (ca 10-15 minusgrader) passerar över det plusgradiga havsvattnet, bildas små men ettriga kallfronter vardera över södra Östersjön, en mellan Balktikum och Östdanmark, en annan mellan Åland och Gotland. Dessa slås ihop under torsdagen och bildar ett litet men djupt lågtryck i NO-vinden utmed svenska ostkusten, som vräker ned fullkomligt extremt täta och kraftiga snöbyar över ostkusten, och det kan falla 1-4 dm från sydöstra Uppland till ostligaste Danmark.

  I helgen lär snödjupet på Österlen, Blekinge, Kalmar län, Öland, Gotland, och Östergötland vara ca en halvmeter, eller mer, kanske uppåt 7 dm.

 • Bara några timmar senare så var det mycket torrare luft vilket gjorde att minus tretton kändes riktigt skönt. Blev även lite solsken under e.m., synd att dagsmejan redan börjat smälta den lilla snön i barnens pulkabacke. Får stenröja en ny backe i norrläge till nästa säsong…

 • Hmm,för mig är detta ganska normalt midvinter väder…och jag bor i Örebro liksom. Tycker folk är väldigt bra på att överdriva i det här landet, sen att människor och djur dör i vinterkyla är hemskt men har dock skett i urminnes tider tyvärr.

 • Den senaste veckan har de verkliga temperaturerna varit betydligt lägre än prognoserna.
  Jag vet att detta kan variera lokalt men det börjar likna förra och förrförra årets vinterprognoser under köldperioderna, då det nästan var standard att verkliga temperaturer låg 4-5 grader lägre än prognoserna under långa perioder.
  Är det vanligt att detta inträffar och i såfall varför?

  Mvh.
  /Tompa

 • Hej, har de låga temperaturerna de senaste dagarna något samband med det höga trycket? Om ja, på vilket sätt?

 • Ska bli intressant att se om/när snövarningarna för stockholm södermanland och norra östergötland tas bort. Ser inte ut att bli dom mängderna som anges för dessa områden.

 • Fredrik: Trycket, mätt i hPa eller mm Hg, eller någon annan enhet, mbar t.ex., är angivet i en linjär skala, inte logaritmiskt. Ingen anledning att besvära sig med multiplikativa steg, således. Tryck är helt enkelt kraft per ytenhet. Pa(scal) är N(ewton) per kvadratmeter.

 • Jag håller med dig Sten. Jag bor i Nyköping, där det skulle komma uppåt 2 dm. Det kom 1 cm. Varningarna tycks vara kraftigt överdrivna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *