Högtrycksrygg till veckan

Av Martin Hedberg

Kommande dagar, lördag, söndag och måndag, så präglas vädret i Sverige av ”det polska lågtrycket”. (Det bildades över Polen). I samband med det så bildas moln, regn och även blixturladdningar.

Men under kommande vecka, med början på måndagen, så sker en omställning till stabilare väder. Det är ett högtryck, med centrum väster om Storbritannien, som sträcker upp en rygg över Skandinavien.

Det ger mer sol och något stigande temperaturer. Det är många som välkomnar det efter dessa dagar där solsken blandas med intesivt regn, blixtar/åska och tidvis även kraftiga vindar.

/Martin

PS. Jag vet att det var problem att kommentera förra inlägget. Hoppas att det skall gå bättre med detta. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Verkar Som det inte Blir Högtrycksrygg ÖverhuvudTaget. Era prognoser visar nu runt 20-22 + från Förra körningen På runt 26-30. Vad hände?

  Sen ochså Varför Får Sverige Mer Högryck Vintertid än sommartid. Sett till senaste Vintrarna (2010,2011) Då ett Kraftigt Högtryck med Centrum Över BottenViken Givit Kyla i 2-3 Mån. Är det normalt sett mer Högtryck Vintertid än sommartid?

 • Hej. Hur säkra är ni på det här högtrycket nu egentligen? Det lät väldigt säkert först men smhi nämner de inte alls längre och kollar man på era prognoser för södra Sverige så ser de inte så lovande ut..

 • Hej,
  Idag fredag 22/7 i Uppsala känns extra hög luftfuktighet i den höga värmen. Innebär nästa högtryck torrare luft?

  /Roland

 • Som flera redan har konstaterat, en helomvändning i prognoserna från igår till idag, inte minst när man kikar på SMHI. Den här sommaren har det varit ungefär lika pålitligt att kolla prognoser från olika vädersidor som att singla slant.

  Osäkerhet ett antal dagar framåt är fullt förståeligt, men när prognoserna inte stämmer ens för en halvdag framåt, då börjar man undra. Jag bor på västkusten och har flera gånger blivit ”lurad” av vädersidorna, t ex överrumplad av regn som inte förutspåtts. Omvänt har jag några gånger dock blivit positivt överraskad av fina eftermiddagar och kvällar som inte utlovats i förväg.

  Jag måste också väcka frågan om prognoserna, i likhet med tv-vädret, möjligen är lite väl Stockholmscentrerade? Lägger man ned samma möda och samlar in motsvarande mängd data för t ex väst- och syd-kusterna som man gör för de för 08-borna intressanta områdena Stockholm (plus skärgård), Gotland och Öland?

  Vad gäller tv-meteorologerna så är dessa i varje fall notoriska i sin fokusering på östra halvan av landet och kan inte sällan höras antyda att hela landet får sol eller regn, när kartan i själva verket visar att det för väst och sydkusterna blir något helt annat.

 • Vädret i Sverige!! Var i Sverige!
  När jag kollar andra vädersiter är det regn och sjunkande temperaturer i nästa vecka!
  Jag bor i Helsingborg, men det är väl Stockholm, Malmö och ostkusten som gäller, eller???

  Martin: Dra inte alla över en kam. Mitt i mitt Sverige ligger Östersund. Men när jag skriver Sverige så menar jag inte specifikt någon ort, även om Stockholm faktiskt också ligger i Sverige 😉

 • Det känns som att ni är ute i väl god tid vissa gånger. Lova fint väder flera dagar i förtid, då det vad jag har förstått är svårt nog att ”spå” väder till dagen efter, är väl att sticka ut hakan lite. Folk i allmänhet lyssnar på er meterologer och blir besvikna om vädret inte blir så fint (läs soligt) som ni förutspått. Mitt förslag är att ni avvaktar tills det finns en liten säkerhet i era prognoser.
  Vädret kan man ju som alla vet inte lita på.
  Tack!

  Martin: OK Vi väntar till efter det har hänt och så säger vi det som folk redan vet?

  Nej, man måste faktiskt våga sticka ut hakan lite och kommunicera en bedömning i förtid. Ingen meteorolog säger sig veta vad som händer i framtiden. Däremot har vi metoder för att göra beräkningar av vad som sannolikt kan komma att ske, respektive inte ske.

  Det är inget löfte, det är en prognos.

 • Ett svag högtrycksrygg för två dagar eller med vinden från fel håll?

  Då kan det likaväl fortsätta med ösregn istället för ett par ynka dagar med halvklart väder.

 • Svenska meteorologer ignorerar konsekvent rapporter om relativ luftfuktighet, varför? Idag lördag 23/7 liksom gårdagen sticker ut med sommarens fuktigaste luft i Uppsalaområdet. Obehagligt fuktigt.

 • Den 21/7 står att läsa (fr o m onsdag 27/7) ”temperaturen tar ett raskt kliv uppåt och solen visar att det fortfarande är sommar”. En dag senare, 22/7, ”omställning till stabilare väder, mer sol och något stigande temperaturer”. En ganska stor prognosförändring på endast en dag. Enl. SMHI och andra väderinstitut kommer det att på många platser i södra Sverige regna på onsdag och flera dagar framåt. (SMHI har tidigare utlovat 20-25 grader och sol fr o m onsdag och 5 dagar framåt). Ju närmare onsdag vi kommer, desto sämre verkar prognosen bli. Tyvärr är detta inget nytt fenomen.

 • Den omtalade högtrycksryggen fanns med i en av det närmare dussinet olika prognoskörningar som görs varje dygn. Av någon anledning valde SMHI just den varianten på prognos trots att andra prognoser och metoder som mäter osäkerheten på prognoser indikerade stor osäkerhet. Eftersom SMHI gjorde ett dåligt val av prognosmodell och många TV- och radiokanaler köper prognosprodukter från SMHI så gick det glada budskapet om högtrycksrygg ut till väldigt många. Vad man totalt glömde bort var att betona den stora osäkerheten.

  Med vänlig hälsning
  Andreas Livbom (också meteorolog)

 • Jag ser på era egna kartor att det bygger upp ett nytt lågtryck över Baltikum på tisdag, med åska som sträcker sig ända bort till Kaspiska havet.
  Låt mig då tro att vi kommer att få det som händer nästan varje år – en period i juli-augusti med lågtryck efter lågtryck som kommer in sakta från SO, och avger stora mängder regn.
  Så får vi se vem som fick rätt. Återkommer om ett par veckor…

 • Jo, jag håller med. Att det kommer en högtrycksrygg nästa vecka är bullshit.

  Varför inte glömma allting och radera hela inlägget?

 • Hepp
  behövde inte vänta så länge på att få rätt – vi är nu inne i den befarade vädersituationen där lågtryck sakta kommer in från SO.
  Frågan är hur länge vi nu får dåligt väder? En prognos på detta önskas 🙂
  Norra Sverige kan klara sig bättre,men befolkningen bor ju inte där.
  Lite tråkigt när man är bättre på att förutse vädret än SMHI. Man kan också tycka att ni hellre borde vara defensiva och ligga i underkant och vara pessimist-realistiska än hajpa läget och göra folk besvikna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *