Regn, snö och sol

Så har då högtryck börjat övergå i lågtryck och nu under natten mot fredagen så kommer ett nederbördsområde att växa till sig mellan Sverige och Norge. För vår del kommer det under natten och morgontimmarna främst att beröra norra Svealand och södra/mellersta Norrland.

Det blir snöfall och regn. Snöfallet ser nu ut att främst komma att beröra Dalarna norr om Siljan samt västra delen av Norrland. SMHI har gått ut med varningar kring konsekvenserna av snöfallet som sig bör när nu de flesta har bytt till sommardäck. Ta det varligt i trafiken.

Övriga Sverige får växlande molnighet och mestadels uppehåll. Men ett lite mer sammanhängande regnområde passerar över Östersjön och ger då regn i Blekinge, östra Småland, på Öland och Gotland.

Det blir lite kallare under fredagen och det märks främst i Dalarna samt södra och norra Norrland där det blir omkring noll grader under eftermiddagen. I Götaland och övriga Svealand håller sig temperaturen mellan +10 och +15. Det finns med andra ord en rätt så markant temperaturgräns och den går genom norra Värmland-södra Dalarna-Gästrikland.

Under lördagen fortsätter det att vara ostadigt väder, men/och nederbörden berör främst mellersta Norrland. Temperaturen klättrar så sakteliga uppåt.

Det blir alltså såväl regn som snö, men också en hel del sol kommande dagar. Det är lite som om april har svårt att släppa greppet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

19 CommentsLeave a comment

 • Ja, nog är det aprilväder som väntar i helgen. Men samma var det både 2011 och 2010.

  I Nyköping snöade det på morgnarna både den 3:e och 4:e maj ifjol, 2011, och natten till 5:e maj 2010 fick södra Östergötland nästan 1 dm snö.

  Man får hoppas att sommarvärmen kommer senare. Vad tror du om sommarens väder, Martin?

 • Men efter att ha haft sex dagar i följd med soligt och varmt väder står man lätt ut med en veckas lite mindre angenämt dito.

 • Jag måste bara säga att jag tycker YR.NO:s senaste prognos för fre-lör om 8-9 dagar är festlig!

  I inre Småland och Västergötland står det 1-4 grader och snöblandat regn, emedan det står 8-10 grader och sol för norra Svealand och Norrland. Konstigt! Vårvärme i norr, men inte i söder, eller iallafall delvis inte i söder.

 • Daniel : kommer i håg dessa dagar förra året i Nyköping, mest udda var att jag körde örebro nyköpng stockholm dessa dagar och just runt nyköping kom det snö … samma sak i år för bara några veckor sen snöfritt hela vägen men nyköping snöa det , bara inse att nyköping är en snöig ort 🙂

 • Svar till Johan: På morgonen den 3/5 ifjol gav ett baltiskt lågtryck blötsnö, och frampå dagen regn, i östra Sverige. Morgonen därpå berättade att det i Norrköping var vitt så att snön hängde som klasar i träden. Ute låg 2 cm snötäcke. Samtidigt var det sol och milt i Norrland. En äkta konstig svensk vår!

  P.S. Bara en vecka därefter var det +27 grader.

 • Hej Martin !
  Har med stort nöje följt kommentarerna under vintern.
  Mycket gnäll har det varit, men också vettiga synpunkter och frågor. Tack för alla dina tålmodiga svar och kommentarer, mycket intressant!
  Ska bli intressant att under sommaren följa alla inlägg om regn, åska och vindar.
  Ha en fin vår och sommar !
  PS. Vart tog ”Forskaren” vägen. Det har varit tyst från honom, han var lite kul!

 • Jag kan konstatera en del saker,jag bor i sverige,här är ofta kallt mörkt och snö,vill jag ha värme,sol,ljus varma vindar får jag flytta söderöver,låt mig säga runt medelhavet med omnejd,har jag tur i år kanske det blir sommar i 4 dagar i stället för 3,märkvärdiga är det inte

 • Kanske dags att flytta söderöver isåfall. Jag är i Kroatien ibland, men jag trivs i Sverige. Oavsett väder.

 • Hej varför göra långa prognoser det ändras hela tiden. Som MURARE extremt väderberoende.Brukar funka bäst och kolla ut på möra om vi kan va ute idag.blir stressad om man kollar prognos framöver och det ämmer ju sällan.Ha det bäst

 • Det är inte bara här i Sverige det är kallt, kylan är global! C02 är ingen klimatdrivare, C02 ökar i luften EFTER att klimatet blivit varmare genom Solen, C02 ökar då genom ökad växtlighet. Men vetenskapen är kapad av politisk korruption och därmed lever uppvärmnings-hysterin vidare. Er koldioxid-fantasy är snart i framtidens historieböcker om den mörka medeltiden av disinformation vi lever idag! Men allt som har en början har ett slut, god natt Al gore, god natt IPCC!

  Martin: Om man tar i ordentligt så kanske någon tror på något, eller? Så många felaktiga påståenden på en gång var det länge sedan jag såg.
  1. Det är kallt väder i Sverige just nu. Men samtidigt så är det varmt på till ytan mycket större platser, tex Grönland och Ryssland. Globalt sett är det varmt, både vädret och klimatet.
  2. CO2 (och andra växthusgaser) gör att det blir varmare. Och när det blir varmare så ökar halten CO2 och metan, tex genom att det frigörs från varmare hav och permafrost som töar. Systemet är positivt återkopplat.
  3. Ökad växtlighet minskar halten CO2.
  4. Vetenskapen är inte kapad av politiker. Däremot är det skrämmande hur många politiker och lobbyister som slänger sig med lösryckta och ibland helt felaktiga vetenskapliga påståenden.
  5. Fantasy?

 • Martin, det var inte så länge sedan större delen av N. Halvklotet hade kallare än normalt.

  Martin: Hej Daniel. När var det? Och jämfört med vad, vad är normalt?

 • Borde du inte gå igång lika lätt på väderkommentarer som du går igång på klimatkommentarer?. Det är ju trots allt en väderblogg eller?

  Martin: Av någon anledning är de flesta väderkommentarerna sakliga. Men när det gäller klimatrelaterade kommentarer så dyker det ibland upp en del som är riktigt dåligt underbyggda.

 • Inse att Martins livsluft handlar om att hålla klimathotet levande. Det är politik och personlig vinning inte vetenskap.Have a nice day

  Martin: Hej Stig. Inse att du har fel.

 • Hej Martin!

  Jag kanske skulle ha sagt att det bara gällde en enda dag. Det var någongång i april, och det gällde kanske bara Europa och Asien. Jag såg på NASA:s temperaturkartor att en stor del hade kallare än normalt, men nästföljande dag var vädret annorlunda. Det var i allmänhet bara lite kallare än normalt, förutom i Skandinavien, där det var markant kallare än normalt.

 • Martin, det är självklart att CO2 och temperaturen är positivt återkopplade, men om man studerar diagrammen, så framgår det klart och tydligt att temperaturen påverkar CO2-nivån mer än tvärtom.

  Martin: Då ligger vi riktigt pyrt till nu eftersom det blivit varmare (varför kan vi ju resonera om någon annan gång) och det i sin tur kommer att påverka halten koldioxid i luften.

 • Martin, du låter precis som en politiker i ditt svar till Lennie Tofft………

  Martin: jag var ironisk. Ledsen att det inte framgick.

 • Det var ju precis det hans inlägg handlade om, orsaken till att det blivit varmare!

  Martin: Okay, jag tolkade dock inte hans inlägg som en beskrivning av orsaken till varför det blivit varmare. Snarare tyckte jag att det lät som om han menade att temperaturen påverkar koldioxiden mer än tvärtom.
  Det framgår dock inte vilka diagram man skall studera, om det räcker med att korrelera koldioxid och temperatur (det finns som bekant flera parametrar som påverkar bägge dessa), eller vilka fysikaliska processer som ligger till grund för den positiva återkopplingen. Inte heller om de historiska relationerna räcker som grund för att göra prognoser om framtiden, eller om det var det som var meningen överhuvudtaget.
  Vi kanske borde låta Lennie själv uttrycka/förklara vad han ville säga?

 • Aha är det så det är, att väderkommentarerna är sakliga, så när jag och några fler klagar på alla dåliga prognoser så är vi helt enkelt korrekta. Tack, jag trodde att vi var allmänt negativa till vädret bara. Tack för erkännandet….Kan förstå att det känns tjatigt att många klagar på samma sak, men jag tycker att ditt krut borde läggas mer på uppföljning av prognoser som inte stämmer så kanske dina kollegor blir duktigare att göra bättre ifrån sig.